*Nettavisen* Økonomi.

- Hvordan forklarer dere dette, SAS?

Stian Edvinsen SAS Foto: Privat / Montasje Nettavisen NA24

Stian Edvinsen fikk bakoversveis av tre SAS-priser.

27.09.12 09:19

Er det billigere å snekre sammen flyreisen selv eller å bestille en gjennomgående reise? Stian Edvinsen fikk et overraskende svar da han prøvde begge deler.

- Jeg skulle bestille billett fra Bodø til Billund 12.oktober i høst. Prisen endte på 3.127 kroner, noe jeg synes var ganske dyrt, sier Edvinsen.

Prisen han ble tilbudt var på en gjennomgående reise. Han sjekket derfor prisen på enkeltbilletter fra Bodø til Oslo, og deretter Oslo til Billund. Totalprisen sank nå til 1.538 kroner.

Gebyr for garanti
- Jeg ble såpass overrasket over dette at jeg ringte SAS og spurte hvorfor det det var en dobling av prisen for å få en sammenhengende reise fra Bodø til Billund, sier Edvinsen.

Forklaringen han fikk var at det var en slags garanti for at han skulle få bli med flyet til Billund i tilfelle det var forsinkelser.

- Jeg synes det er hårreisende at jeg må betale det dobbelte for å få en «garanti». En reise med transfer hos Norwegian har for eksempel et gebyr på 120 kroner, sier Edvinsen.

Han tillegger at SAS kundeservice opplyste at det opereres med forskjellige prisnivåer på economy som ikke kan kombineres på transferreiser.

- Dette gir for meg ingen mening. Siden det kun er 30 minutter fra jeg lander på gardermoen til flyet går fra gardermoen til billlund, har jeg heller ingen mulighet til å bestille dette i to separate billetter, sier han.

LES OGSÅ DISSE SAKENE:

Naturlig forklaring
Informasjonssjef i SAS Knut-Morten Johansen beroliger Edvinsen med at differansen i prisene har både en naturlig og logisk forklaring.

- En gjennomgående reise er et annet produkt enn to enkeltbilletter. Det er vanskelig å sammenlikne dem. På en gjennomgående reise har passasjeren vesentlig større rettigheter dersom en forsinkelse skulle oppstå. Dersom en forsinkelse fører til at kunden ikke rekker fly nummer to sitter hun eller han med skjegget i postkassen dersom det er bestilt enkeltbilletter.Flybillett nummer to er da tapt. På en gjennomgående reise er kunden garantert å komme videre til destinasjonen uten ekstra kostnader. I tillegg sørger flyselskapet for forplening ved store forsinkelser, forklarer Johansen.

Klikk på denne Like-knappen for å bli venn med Nettavisen og samtidig gi en krone til Natteravnene:

HTML EMBED

Fordeler ved gjennonmgående billett
Andre fordeler med en gjennomgående billett er kortere transfertid på mellomlandingen.

- Du slipper å gå gjennom ny sikkerhetssjekk og du slipper å gå lange avstander for å komme deg til gaten.

Han understreker at gjennomgående billetter vanligvis er billigst.

- Her har Edvinsen vært uheldig med timingen av billettkjøpet. Uten at jeg kan bekrefte det ett hundre prosent, ser det her ut til at de billigste gjennomgående billettene allerede var utsolgt da Edvindsen bestilte.

- Så moralen er bestill så tidlig som mulig?

- Du kan si det ja og følg med på flyselskapenes kampanjer. Husk at prisene varierer, hos alle flyselskap, med tilbud og etterspørsel, sier Johansen.

Tillegg for gjennomgående 60 kroner
Norwegian vil nødig kommentere hvordan SAS setter sammen sine priser og produkter.

- Det må du nesten spørre SAS om. Hos oss betaler du enkelt og greit et tillegg på 60 kroner per strekning for en gjennomgående reise og det gjelder både for reisende med fullflex-billett og lavprisbillett, sier informasjonssjef i Norwegian Lasse Sandaker-Nielsen.

Fri konkurranse
Fagdirektør samferdsel i Forbrukerrådet, Anne Haabeth Rygg, mener Edvinsens eksempel viser at SAS her tar seg godt betalt for å selge gjennomgående billetter.

- Men som Johansen uttaler, i dette markedet er det konkurranse og fri prisfastsettelse. Det er opp til selskapet å prise reisen de selger, og opp til forbruker om de vil kjøpe reisen. I dette konkrete eksempelet er for øvrig det en stor risiko for at forsinkelse ved første flygning får konsekvenser for flygning to på grunn av den svært kort overgangstiden på 30 minutter, sier Haabeth Rygg.

MEST LEST PÅ NETTAVISEN:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.