*Nettavisen* Økonomi.

- Hvorfor skal jeg få bot?

Foto: (SCANPIX)

Finanskjendis slår tilbake mot Økokrim.

01.10.10 16:00

Det er en av Norges største finanstungvektere som Økokrim nå vil sette innsidestempelet på. d

Kristian Falnes er en av gründerne av fondseventyret Skagen-fondene. Ut i fra Stavanger har Skagen-gründerne skapt Norges største fondsselskap, som også er lagt merke til utenfor landets grenser.

Økokrim melder fredag at Kristian Falnes i Skagen-fondene er blitt ilagt et foreleg på 350.000 kroner som han har nektet å vedta. Dermed vil han måtte møte i retten, og Økokrim vil legge ned påstand om en bot på 400.000 kroner.

Saken oppstod i januar i fjor. Da ble han informert av en megler i Handelsbanken om at banken for en kunde jobbet med å kjøpe 24,3 prosent av aksjene i selskapet Q-Free til kurs mellom 9 og 9,50 kroner aksjen. Det skjedde etter at Falnes hadde akseptert å bli innsider.

Til tross for at han hadde akseptert å bli innsider, videreformidlet han, ifølge Økokrim, opplysningene om Handelsbankens oppdrag til styreleder og administrerende direktør i Q-Free, som lager løsninger for bompenger og annen veifinansiering. Økokrim skriver at almenne hensyn krever påtale i saken.

Les mer: Vil gi bot til finanskjendis

Q-free konkurrerte med den østerrikske konkurrenten Kapsch, om å levere bompengeløsninger i Slovakia. Den 15. januar mistet Kapsch kontrakten i Slovakia. Samme dag kjøpte de seg opp på eiersiden i norske Q-free.

- Jeg kan ikke si hva Kapsch visste og ikke visste. Jeg syntes uansett at denne saken lukter vondt, sier Falnes til NA24.

Ringte selskapet
Da Kapsch ville kjøpe seg opp i Q-free benyttet de seg av meglerhuset Handelsbanken. Det var en megler her fra som satte Kristian Falnes i en innsideposisjon. Årsaken var at meglerhuset ville sjekke om den kjente Skagenforvalteren ville selge aksjene sine i Q-free. Innsideposisjonen setter klare grenser for handlingsrommet til investorer. Likevel valgte Falnes å ringe til Q-free-ledelsen for å opplyse om situasjonen.

- Hvorfor ringte du ikke til Oslo Børs?

- Jeg vurderte at det var ledelsen i Q-free-selskapet som var de rette til å gi beskjed til Oslo Børs om situasjonen. I ettertid har det jo vist seg at Oslo Børs var informert om kontraktssituasjonen og oppkjøpet, uten at det ringte noen bjeller.

Falnes synes det er merkelig at Økokrim har valgt å gå etter ham, mens verken Handelsbanken eller Kapsch undersøkes.

Her er Økokrims uttalelser:

- Ikke kjekt
Falnes opplyser til NA24 at han har full støtte for sine handlinger fra ledelsen og styret i Skagen. Han vil altså beholde jobben som investeringsdirektør og forvalter mens saken pågår.

Falnes har nemlig ikke tenkt til å vedta boten på 350.000 kroner fra Økokrim.

- Det er klart at dagen i dag går med til kommunikasjon med presse og våre kunder. Det er aldri kjekt å bli knyttet til så belastede ord som Økokrim og innside.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.