NA24.no

- Høyre betaler dårlig

Sist oppdatert:
«Høyre-frilansere» får dårlig betalt av medlems-bladet.

Høyre-bladet Muligheter betaler frilansere 1500 kroner for en helsides artikkel med bilde.

NA24 - din næringslivsavis

Det er 160 kroner mindre enn Norsk Journalistlags (NJ) veiledende frilanssatser for korte nyhetsreportasjer uten bilde.

Høyre lanserte nylig sitt nye, månedlige medlemsblad Muligheter. I den anledning rekrutterte bladet en stab av faste frilansere som honoreres med 1500 kroner for en helsides nyhetsartikkel (på opp til 500 ord) med bilde, skriver Journalisten.

Se Norsk Journalistlags frilanssatser her.

- Ikke greit
NJs satser går likevel på tekst uten foto, mens Muligheter betaler 1500 kroner for tekst og foto.

Ifølge redaktør i Muligheter, Christian I. Wangberg, er dette grei lønn.

– Hva vi kan betale i bladet går litt på den økonomiske situasjonen i partiet. Vi har ikke økonomi for høyere satser, men vi har lagt NJs veiledende frilanssatser for «kortere nyhetsreportasjer» til grunn. Og siden den veiledende satsen for en slik sak er 1660 kroner, så syns vi ikke 1500 kroner er så verst, sier han.

Frilanser Kjetil S. Grønnestad er uenig i at dette er grei betaling.

Han skal ifølge Journalisten ha foreslått en sak, som også involverte at han tok bilder, for Wangberg. Wangberg likte ideen og antydet et honorar på 3000 kroner.

- Jeg fikk sjokk
Midt i arbeidsprosessen gikk Wangberg tilbake på honorartilbudet.

– Jeg fikk sjokk da han plutselig nevnte 1500 kroner. Da jeg nevnte beløpet vi tidligere hadde snakket om, sa han at 1500 var hva andre frilansere fikk, og at han ikke kunne forskjellsbehandle sine medarbeidere, forteller Grønnestad og legger til at han valgte å ikke fullføre saken.

Ifølge Wangberg skyldes det hele en misforståelse, i tillegg til at journalisten burde jobbet mer effektivt.

– Da jeg snakket om et beløp på 3000 kroner var det for saker som vi prioriterte så høyt at vi brukte fotograf. For den type korte nyhetssaker som dette gjelder er våre satser 1500 kroner. Jeg har selv jobbet som frilanser, og vet at det da gjelder å legge opp arbeidet mest mulig effektivt, sier han.

– Hvis vi leier inn fotograf til en sak, blir satsene noe helt annet. Men til litt mindre saker kan vi ikke bruke så store ressurser på bilder, og ber derfor journalistene selv fotografere. Da kan man ikke forvente de beste reportasjebildene, og da er frilanserne våre blitt enige med oss om at dette er en helt grei sats, sier Wangberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere