NA24.no

- Hytteeierne kan takke seg selv

Sist oppdatert:
Basketaket rundt tomtefesteloven synes ingen ende å ta.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

15. august skal Høyesterett behandle hvorvidt dagens regelverk strider mot grunnloven.

NA24 - din næringslivsavis

- Skulle Høyesterett fastslå at regelverket er grunnlovstridig, blir vi satt et tiår tilbake i tid i denne saken, sier leder i Tomtefesteforbundet, Arne Olbergsveen, til NA24.

Våre danske og svenske naboer la tomtefesteloven død for over 100 år siden. I Norge krangles det fremdeles om et lovverk som stammer fra 1710, som ga leilendiger som leide grunn av bonden forkjøpsrett ved tomtesalg.

Beskytter grunneier
Det var i 2004 at det ble flertall på Stortinget for at boligeiere på festetomt skulle få innløsningsrett til tomten. Til hvilken pris, er det temaet grunneiere og tomtefestere som oftest krangler om.

Frp proklamerte først at at de ville stemme for loven, men etter et innbyrdes oppgjør, har partiet i stedet proklamert at tomtefesteloven er grunnlovsstridig. De mener grunneierne må beskyttes mot tomtefesterens innløsningskrav.

Solveig Horne (Frp) vedgår at dersom Høyesterett skulle komme til samme konklusjon, vil vi være tilbake til start i tomtefestesaken, med ny krangling mellom partigruppene og nitidige lovbehandlinger i Stortinget.

Frp mener vi kunne sluppet flere år med lovkrangling dersom Høyesterett hadde fått komme med sin kjennelse før saken ble behandlet i Stortinget.

- Vi ville at Høyesterett skulle komme med sin avgjørelse først, og det var derfor vi snudde i døra. Vi visste temaet ville havne i retten likevel, sier Horne.

- Som å leie leilighet
- Fremskrittspartiet ønsker å fremstå som et parti for den vanlige mannen i gaten. Er det ikke da litt rart at dere kun ønsker å sikre rettighetene til grunneier?

- Der grunneiere frivillig ønsker å selge tomtene, synes vi det er bra, men vi mener det er grunnlovstridig at man blir tvunget til å selge. Har man bygd på leiet tomt, burde man være vel vitende om at man har gjort det på en tomt man ikke eier, sier hun.

Horne sammenligner det å leie tomt med det å leie en leilighet, der eieren ikke kan forlange å få kjøpe noe som helst.

- Så du mener tomtefesterne kan skylde seg selv for at de har valgt å bygge på festet tomt?

- Ja, de må i hvert fall sørge for å ha ordentlige avtaler for at de skal kunne få igjen for det de eventuelt har spyttet inn.

- Blodpris
Arne Olbergsveen har festet tomt siden 1970 på Elverum, og har spyttet inn penger til infrastruktur som vei og vann fra egen lomme. Når han kan søke om å få løst inn tomten i 2008, vil han mest sannsynlig bli krevd for rundt 200 000 kroner av gårdeier, noe som tilsvarer 40 prosent av markedsverdien på tomten. Olbergsveen vil heller betale en innløsningsavgift som tilsvarer festeavgiften ganger 30, som i loven er ment å være hovedmåten å regne på.

På den måten vil tomten bare koste ham 70.000 kroner.

Olbergsveen mener han og andre tomtefestere har vært med å øke verdien av på grunneiers festetomter betraktelig, for så å bli krevd for en blodpris som takk for innsatsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere