NA24.no

- Hyttemarkedet koker over

Sist oppdatert:
«Bonden i oss» får skylden for elleville hyttepriser.

- Ikke bare koker det, det koker over.

Slik oppsummerer Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret markedet for fritidsboliger ved inngangen til fellesferien, for NA24.

Øye mener nordmenns enorme interesse for hytter bunner i at det finnes en bonde i oss alle, og at det å kjøpe hytte er en måte å ta bonden ut på.

Liten låve: 3,4 mill.
Nylig ble en 83 kvadratmeter stor låvebygning med 560 m2 tomt på Hvasser ved Tjøme solgt for 3,4 millioner kroner, svimlende 1,4 millioner over takst. Megleren skriver i salgsoppgaven på finn.no at «hytta» mangler en del fasiliteter som forventes av et feriested, så som vann og kloakk. Kjøkkenet er ifølge megleren knøttlite og toalettet er kjemisk.

Ville du betalt 3,4 millioner for en låve uten vann og kloakk for å oppfylle hyttedrømmen? (Illustrasjonsfoto)
Ville du betalt 3,4 millioner for en låve uten vann og kloakk for å oppfylle hyttedrømmen? (Illustrasjonsfoto)

Når nordmenn skal kjøpe bolig er det ifølge prognosesenteret to faktorer som gjelder. Øverst på listen rager sentral beliggenhet, deretter kommer nærheten til naturen.

- Dette er ikke så lett å kombinere. Det gjør at huset eller leiligheten får sentral beliggenhet, mens hytta får nærheten til naturen, forteller Øye.

Siden vi nærmest bor som sild i tønne i byene for tiden, tror Øye det er med på å øke trangen til å få utløp for for bonden i oss.

Blar opp 1,25 mill.
Han karakteriserer nordmenns bondske hyttelyst som helt unik i europeisk sammenheng.

- Drømmen om å eie sin egen hytte på stor tomt med flaggstang og tenke «my home is my castle», er urnorsk, mener han.

Den typiske hyttekjøperen er mellom 30 og 39 år og er villig til å bla opp 1.250 000 for hyttedrømmen. Gjennomsnittsprisen for en fritidseiendom var i første kvartal 1.150.000 kroner.

- Her har folk altså ikke mye å gå på, ler Øye.

For 1.250 000 finnes det knapt en hytte ved sjøen å få tak i, uansett størrelse.

Kjøper du hytte på innlandet, kan du være sikret kortere vei til et badeland enn til sjøen.
Kjøper du hytte på innlandet, kan du være sikret kortere vei til et badeland enn til sjøen.

«Nær badeland»
På innlandet er det derimot gode muligheter. For eksempel kan du få en 84 kvadratmeter stor hytte i Spydeberg, der megleren reklamerer med at det kun er 20 minutter til badelandet i Askim.

Danske aviser skriver i dag om elendig salg av fritidsboliger, og hvordan salget har gått fra ”dritt til enda verre”, som epn.dk skriver.

Danske eiendomsmeglere skylder på de stive boligprisene for hyttefloppen. Hyttemarkedet i Norge kan ifølge Øye ikke på noen måte sammenlignes med det danske. Det viser også de hete norske hytteprisene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere