NA24.no

TOMT: Kokk Ashraf Abu Samak (t.v.) og kantinesjef Djamel Bendjaoui har en svært rolig dag på jobb i rådhuskantinen. Foto: Rune Ulvik (Bergens Avisen)
TOMT: Kokk Ashraf Abu Samak (t.v.) og kantinesjef Djamel Bendjaoui har en svært rolig dag på jobb i rådhuskantinen. Foto: Rune Ulvik (Bergens Avisen) Foto: Rune Ulvik

- I dag taper vi fem milliarder kroner

Sist oppdatert:
Norge går på lavgir når alle skal ta fri på «inneklemte dager».

- Det er helt rolig, sier trafikkoperatør Ove Andersen i Statens vegvesen til Bergensavisen.

På skjermene foran seg har han bergenstrafikken, og der kan han enkelt se at svært mange bergensere har tatt seg fri i dag.

- Vi så at det var mye utfartstrafikk på onsdag, og nå ser vi at folk har tatt seg langhelg. Det kan jeg godt skjønne, med dette fine været, sier Andersen, som hadde en stille jobbdag.

Folketomt på rådhuset
En rolig dag hadde også Djamel Bendjaoui som leder kantinen i Rådhuset i Bergen.

Han sitter og drikker kaffe med kokken Ashraf Abu Samak i kantinen der byens politikere og byråkrater normalt sett fyller seteradene.

- Det pleier å være masse folk her. På denne tiden av dagen har det normalt sett vært rundt 80 mennesker innom. I dag har det kanskje vært åtte, sier Bendjaoui og ser utover lokalet hvor det for øyeblikket sitter to dresskledde menn som sannsynligvis diskuterer Bybanen.

Klokken er elleve, og normalt har oppvasken begynt å hope seg opp. Denne fredagen er det helt stille.

Med bestillinger og leveringer serverer kantinen rundt 700 daglig. I dag er det de ansatte som drikker mesteparten av kaffen.

Halvparten tar fri
En undersøkelse InFact gjorde for VG i 2010, viste at så mange som 49 prosent av nordmenn tok seg fri på den såkalte inneklemte dagen etter Kristi himmelfartsdag.

Derfor var nok køen til Fløyen lengre enn kantinekøen på Rådhuset i formiddag.

Beate Olsen skulle gå opp sammen med Preben Olsen (9) og Hallvard Brautaset (9), som hadde skolefri.

De synes den inneklemte dagen, med skole- og jobbfri, er helt super.

- Vi skal på Fløyen og møte venner, sier Preben.

- Og så har vi med masse godt, legger Hallvard til og ramser opp godsakene i ryggsekken.

Taper milliarder
At en ekstra fridag i mai er fint, synes egentlig sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities også, selv om han sier at vi taper rundt fem milliarder kroner på at halve landet tar seg fri i dag.

- For hver arbeidsdag produserer vi for cirka ti milliarder kroner. Hvis halvparten av oss er borte, så gir det i så fall et produksjonstap på fem milliarder kroner, sier Andreassen.

Han er på jobb, men vet ikke helt om det var riktig vurdert.

- Har du sett på været? Det er de av oss som er på jobb som har gjort noe feil i dag, sier han.

- Feriedager må selvfølgelig samfunnet betale for i form av lavere produksjon, men hvis vi mente at det var galt, så måtte vi jobbet hele tiden da, sier Andreassen.

Professor Ola H. Grytten på NHH er enig.

- Vi har kanskje godt av å ha litt fri, men jeg vil nok anta at produktiviteten i Norge ikke har noe godt av slike dager, sier Grytten.

- Hvis det er avspasering man har til gode, så er det vanskelig å si at det utgjør en ekstra kostnad. Men hvis inneklemte dager fører til unnaluring, så er det negativt, sier Grytten.

Professor Espen R. Moen ved institutt for samfunnsøkonomi på BI minner om at høy produktivitet ikke er det endelige og eneste mål.

- Det er grunn til å tro at hvis man jobber én prosent mindre, så produserer man også én prosent mindre. Men man lever jo ikke for å produsere, men for å ha det godt, sier Moen.

Les flere saker på ba.no her!

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere