*Nettavisen* Økonomi.

- Ikea har dolket meg i ryggen

Foto: Privat

Nå kan Roy E. Romøren gå til søksmål.

05.10.15 11:26

Nettavisen NA24 skrev tidligere om at du nå kan leie bil på Ikea for å frakte varer fram og tilbake.

Ikea samarbeider med Hertz BilPool om bilutleieprosjektet. Ikea opplyser om at dette er et helt nytt tilbud, dette er Toppe Bilutleie uenig i.

- De har plagiert mitt konsept
- Vi har vært på markedet på Ikea Åsane og Ikea Sørlandet med samme konseptet siden 2011, sier Roy E. Romøren, daglig leder i Toppe Bilutleie, til Nettavisen NA24.

Romøren mener at Kenneth Skauge, kundesjef i Ikea, har plagiert Romøren sitt konsept.

- Jeg mener Ikea har plagiert mitt konsept og det er brudd på god forretningsskikk og markedsføringsloven paragraf 30, sier Romøren.

«I næringsvirksomhet er det forbudt å anvende etterlignede kjennetegn, produkter, kataloger, reklamemidler eller andre frambringelser på slik måte og under slike omstendigheter at det må anses som en urimelig utnyttelse av en annens innsats eller resultater og fører med seg fare for forveksling.» heter det i markedsføringsloven paragraf 30.

Romøren mener plagieringen skal gjøre hans konsept mindre verdt.

- Hele konseptet med timeutleie av varebiler på Ikea, priser og «slagord» for dette er utviklet av meg. Vi eier konseptet og det er Kenneth Skauge svært klar over, sier Romøren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jonas Hvitmyhr

Ikea Åsane skal ha brukt biler fra Toppe Bilutleie siden 2011. Flere Ikea- avdelinger har sett at dette har vært en suksess og ytret ønske som å leie ut biler til kundene via Toppe bilutleie selv. Romøren hadde derfor et møte med Skauge, der de diskuterte en avtale for utleie av biler på Ikea i hele Norge. Romøren skal på dette møte ha lagt fram hele sitt konsept med detaljer.

- Vi var på møte med Skauge på Slependen for å diskutere en nasjonal avtale, men da undertegnede oppfattet Skauge som både arrogant og useriøs, så valgte vi å «ikke være enige med han». Dette overrasket nok Skauge og som «takk for sist» så har han gitt vårt konsept til Hertz, forteller Romøren.

Ikea avviser at de har stjålet hans konsept.

- Det er veldig synd at han føler det slik. Vi er ikke enige i at vi har brukt hans konsept og er mer en villig til å ta en samtale med han for å få en dialog på saken, sier Siv Elizabeth Egger, kommunikasjonsrådgiver i Ikea, til Nettavisen NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bård Gudim

- Kan ikke benytte konseptet
Etter møtet skal Romøren ha sendt inn en evaluering av møtet til Skauge, som Nettavisen har fått tilgang til. Der opplyser Romøren om at konseptet ikke kan deles.

«Toppe Bilutleie vil være eier av bilutleie konseptet som vi har utviklet på Ikea Åsane og denne modellen kan Ikke benyttes / kopieres av Ikea i samarbeid med andre leverandører av bilutleie, uten samtykke fra Toppe Bilutleie.», heter det i evalueringen.

- Kenneth ble ettertrykkelig informert om at vårt konsept ikke uten videre kan kopieres eller «stjeles» uten at dette får følger. Vi går derfor til søksmål mot Ikea, sier Romøren.

Han skal ha opplyst Skauge om søksmålet så fort han fikk greie på at Ikea bruker han konsept.

- Han har tatt mitt konsept og gitt det til Hertz. Det er frekt og dårlig forretning. Hadde han ikke tatt æren for mitt arbeid hadde dette vært greit og de kunne startet uten problem, men jeg har sittet til langt ut på natten og jobbet mye med dette konseptet, og så tar han min idé og tar æren for det, sier Romøren.

- Jeg har blitt dolket i ryggen av Skauge og Hertz.

Ikea synes det er synd at Romøren føler det slik og håper de kan slippe å gå til retten for dette.

- Han står fritt til å gjøre det han ønsker med det. Som nevnt ønsker vi å ta en prat for å se hva han mener og han kan se hva vi mener, sier Egger.

- Hadde ingen intensjon om å bruke oss
Hertz har tidligere prøvd seg som bilutleier på Ikea Slependen, men dette skal ikke ha gått så bra som forventet.

- Alle vet at det har gått dårlig og at de trengte noe nytt, sier Romøren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

Han tror derfor at Skauge hadde som intensjon å stjele hans konsept.

- Han har aldri hatt noen intensjon om å ha oss som partner. Han ville kun møte med oss for å få vårt konsept å gi det til Hertz. Det merket vi etter møtet og var derfor ikke interessert i å lage avtale med han, sier Romøren.

Dette mener Ikea ikke stemmer.

- Han var jo med i en pitchrunde med andre tilbydere og vi hadde en tydelig tanke på hva vi ønsket. Romøren var en av flere som var med på runden. Hertz kunne tilby oss de tingene vi hadde behov for, sier Eggen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.