- Ikke billig lenger

Skagens legendariske forvalter mener at de internasjonale markedene ikke er billige, men at det er mer å gå på.

11.08.09 13:52

I den siste kvartalsrapporten til Skagenfondene er forvalteren Kristoffer Stensrud ute med sitt syn på finansmarkedene. Stensrud har hatt suksess med Skagens fond knyttet til Asia og vekstmarkeder i flere år.

- Det er ikke billig lenger, men mer å gå på, skriver Stensrud til sine kunder.

Ny boble?
Han viser til at den sterke utviklingen i aksjemarkedene i hele verden, kanskje kan være starten på en ny aksjeboble. Hvis man baserer prisingen på historisk inntjening, kan det se ut slik. Stensrud påpeker imidlertid at inntjeningen i fjor og i første kvartal var preget av finanskrise, og dermed blir prisingen av selskapene høye ut fra tidligere inntjening.

De globale vekstmarkedene handles nå til 20 ganger siste års inntjening. Stensrud peker videre på at ved å utjevne svingningene den siste tiden, er prisen på selskapene sånn midt på treet i forhold til salg og bokførte verdier.

- Korrigert for dagens lave gjeldsnivåer i selskapene, i forhold til bare noen få år siden, vurderes prisnivået til litt under historisk gjennomsnitt. Aksjemarkedene i den industrialiserte verden handles fortsatt til rabatt i forhold til gjennomsnittsprisingen for de siste 30 årene, både hva gjelder pris i forhold til fortjeneste og bokførte verdier, skriver Stensrud.

Livselskapene har få aksjer
Den legendariske Skagenforvalteren skriver videre at han er overrasket over det høye nivået på aktiviteten i emisjonsmarkedet i andre kvartal. Et annet interessant moment i aksjemarkedene nå er den lave andelen aksjer hos en rekke institusjonelle investorer, mener Stensrud.

- Sjelden har aksjemarkedet steget så mye på skepsis, enn hva tilfellet har vært de siste månedene. I så måte ligner 2009 mye på 2003. Den gang var det mange langsiktige institusjonelle investorer som var kraftig undervektet i aksjer. Det kan synes å være tilfellet nå også. En titt på porteføljene til de norske livselskapene bekrefter i hvertt fall at disse fremdeles har en meget lav aksjeandel, skriver han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.