*Nettavisen* Økonomi.

- Ikke ferdig med å heve renten

Den europeiske sentralbanksjefen er mer forsiktig enn før, men det kan komme flere rentehevinger, mener analytiker.

08.03.07 17:08

Den europeiske sentralbanken (ESB) hevet som ventet nøkkelrefinansieringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 3,75 prosent fra 3,50 prosent torsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Desto større oppmerksomhet var knyttet til sentralbanksjef Jean Claud Trichets retorikk på pressekonferansen etter møtet.

Makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken har fulgt pressekonferansen, og mener Trichet uttalte seg mer moderat enn tidligere.

Ikke like haukaktig
- Trichet ikke er like haukaktig som tidligere, mens fortsatt er han haukaktig. I dag ble ikke uttrykket «strong viligance» nevnt. I tillegg uttalte han at «renten er heller moderat enn lav», sier Syed til NA24.

Av det som var haukaktig trekker økonomen frem flere faktorer.

Den europeiske sentralbanksjefen sa at : «På mellomlang sikt er prisrisikoen på oppsiden, på grunn av høye oljepriser, indirekte skatter og på grunn av høyere lønnsvekst enn ventet». Samtidig sier han at renten fortsatt er stimulerende.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Handelsbanken


Disse tingene tyder på at ESB ikke er ferdige med å heve renten.

- Hadde han benyttet «strong vigilance» hadde det betydd at det kommer en renteheving ved neste møte også. Men det gjorde han ikke i dag, forklarer Syed.

- Selv om «strong viligance» normalt vil tolkes som at man signaliserer at man skal være årvåken i lengre tid fremover, så har vi lært Trichet å kjenne som at han bruker dette ordet for å signalisere det kortsiktige bildet. Med andre ord at han ikke vil heve på neste møte. Han nevner ikke «strong viligance», og det kan bety at han venter, mener makroøkonomen.

Større spillerom
ESBs renteheving i dag blir også fulgt nøye av Norges Bank, som har rentemøte neste torsdag. Det er ventet at renteskruen strammes videre også i Norge.

- I norsk sammenheng er det viktig hvorvidt Trichet går over 4,0-nivået. Det vil i så fall gi Norges Bank større spillerom på grunn av at kronen ikke vil styrke seg like mye. Hvor ESB ender er en av de viktigste forutsetningene for Norges Banks rentesetting, sier Syed til NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.