*Nettavisen* Økonomi.

- Ikke fortvil om du mister jobben. NAV hjelper deg et par år. Shit happens.

Jan Ludvig Andreassen sier at shit happens. Foto: Sven Christian Fender Teigen

Tusenvis av norske jobber i faresonen.

12.12.14 08:25

Oljenedturen har kommet til Norge. Det vil unektelig føre til at mange vil oppleve å miste jobben.

- Ledigheten vil gradvis og systematisk øke, men det er vanskelig å si hvor det vil stoppe. I dag er det færre nordmenn i arbeid enn under konjunkturtoppen i 2008, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen til Nettavisen.

Nettavisen retter denne uken i en artikkelserie fokus på hva oljenedturen gjør med renten og hverdagen til nordmenn flest.

- De driver med propaganda
Torsdag var det rentemøte og Norges Bank kuttet styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,25 prosent. De signaliserte også at renten kan kuttes ytterligere innen kort tid, da den skal være mellom 0,75-1,25 prosent til møtet i mars.

- Det er bare propaganda å si at det norske arbeidsmarked i senere år har fungert godt. Oljesektor og overopphetning av «trøste- og bæreyrkene», har vært våre viktigste vekstimpulser, sier Andreassen.

Det er 200.000 arbeidsplasser som hører hjemme innen oljesektoren i Norge. I tillegg er det titusener av arbeidsplasser knyttet til ringvirkningene som disse gir. Flere av disse vil gå tapt de neste årene. Nedturen legger også press på andre næringer.

- Det er først og fremst de som jobber i industri og tjenesteytende sektor som er knyttet til oljesektoren som vil merke dette, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DnB til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vet ikke hvor mange jobber som forsvinner
Ikke alle økonomene Nettavisen har snakket med tror at arbeidsledigheten vil øke. Et lavere rentenivå vil kunne føre til en enda lavere kronekurs, noe som er til gunst for eksportnæringent.

- Det er et vanskelig spørsmål, fordi det er usikkert både hvor mange jobber som blir borte, og i hvilken grad færre jobber slår ut i økt arbeidsledighet. Dårligere tider vil nok også slå ut i mindre arbeidsinnvandring. Jeg tror ikke ledigheten vil stige mye, sier professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo, til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kjersti Haugland sier at de som er tilknyttet oljen vil merke det hardest. Foto: Erik Johansen (NTB scanpix)

Også Norsk Industris mektige leder, Stein Lier-Hansen, tror at dynamikken i verdensøkonomien vil ordne opp.

- Det blir økt arbeidsledighet som følge av mindre oppdrag på norsk sokkel, men dette vil kunne bli utliknet ved at den globale økonomien øker raskere og gir grunnlag for mer eksportindustri som ikke er knyttet til oppdrag på norsk sokkel, sier Lier-Hansen til Nettavisen.

- For øvrig er det imponerende å se hvordan leverandørindustrien til olje og gass hele tiden makter å vri seg over til nye markeder. Norske industriledere er meget dyktige på omstilling så lenge de politiske rammebetingelser gir rom for dette, følger han opp.

- NAV hjelper
Men fortvil ikke.

Føler du arbeidsledighetsspøkelse på kroppen fins det mange sikkerhetsnett i Norge.

- Ikke fortvil. NAV hjelper deg et par år. Ikke la lediggang ødelegge selvbildet ditt og for all del ikke let etter syndebukker. Konjunkturnedganger er unngåelig og ingenting å gjøre noe med. Shit happens, sier Jan Ludvig Andreassen i Eika.

- Selg båt og hytte, pluss det du kan unnvære for å allikevel klare å videreføre et A4-liv, er rådet hans videre, til de som har muligheten til det.

Stein Lier-Hansen er inne på noe av det samme.

- Det beste rådet er alltid å utvise nøkternhet og ikke leve «på forskudd», sier han.

Flere offentlig ansatte
Et salderingssted for arbeidsplasser har de siste årene vært offentlig sektor. Under Stotlenberg-regjeringens 8 år med makten, økte antallet i offentlig forvaltning med 15 prosent til 815.000.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er imponerende å se hvordan leverandørindustrien til olje og gass hele tiden makter å vri seg over til nye markeder, sier Stein Lier-Hansen. Foto: (Norsk Industri)

Ingen av ekspertene venter et ras av oppsigelser innen offentlig sektor. Tvert imot, vil offentlig sektor øke jevnt og trutt de neste årene, dog muligens i litt saktere tempo enn tidligere.

- Uansett oljepris, må Norge makte å skape mer velferd per krone. Det betyr, at ikke minst offentlig sektor, herunder all velferdsproduksjon, må øke sin produktivitet betydelig. Hvor raskt dette vil presse seg frem er påvirket av fremtidig pris på olje og naturgass, men uansett må vi bli mer kostnadseffektive, sier Stein Lier-Hansen.

Han får støtte av både Holden og Haugland.

- På litt lengre sikt så vil behovet for arbeidskraft i offentlig sektor øke, i takt med en aldrende befolkning som trenger pleie og helsetjenester, sier Haugland.

Jan Ludvig Andreassen mener imidlertid at man må begynne å tenke alternativt.

- Vi bør tenke oss litt om. Det sære med norske idealister, er ikke at de ønsker å gjøre gode gjerninger, men at de insisterer at det meste må skje i en allerede overopphetet skjermet sektor. Vi kan alternativt utvikle mye av det offentlig konsum utenfor landets grenser, sier Andreassen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.