*Nettavisen* Økonomi.

- Ikke gjør som Tyson

Foto: (FOTO: AP/SCANPIX)

I går vant en trailersjåfør over en milliard. Han og andre nyrike advares mot å gjøre som Mike Tyson.

09.03.07 09:43

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Amerikanske finansrådgivere kaster seg nå inn i kampen om gi de beste rådene til den nyrike trailersjåføren Ed Nabors som fornøyd kunne vise fram sjekken på 195 millioner dollar, tilsvarende 1.237.920.000 kroner. Nabors delte svimlende 390 millioner dollar som var storgevinsten i "The Mega Millions lottery" i går, melder CNNMoney.

NA24 - din næringslivsavis

Rådgiveren Brian Jones, som gir økonomisk veiledning til amerikanse kjediser, mener den heldige vinneren bør lære av Mike Tysons skrekkhåndtering av sin svimlende formue.

Eksotiske tigre
Tyson disponerte nær en milliard kroner etter at han ble den yngste som vant tungvektskronen i boksing. I dag har Tyson derimot endt opp som gjeldsslave.

Lotterimillionærer har i likhet til gameshowdeltakere og pokervinnere, som vinner store pengebeløp, en tendens til å kaste bort penger i et imponerende tempo.

Jones mener heldiggrisene er nødt til å skaffe seg en finansiell plan for å ikke havne i Tyson-fella.

Tyson brukte sin milliard på blant annet å investere i eksotiske tigere og usedvanlig dyre limousiner, og brukte ifølge Jones penger som få andre i verden har gjort før ham.

Jones advarer også mot å slutte I den gamle jobben, selge den gamle kåken og forlate den gamle vennekretsen.

- Ikke hør på familien
Den kjente investoren Richard Schneider anbefaler alle som vinner betydelige pengebeløp å tenke godt igjennom hvor man ønsker å putte pengene.

- Pust ut, lenge. Det tar tid å fatte hvor mye penger du har vunnet, råder han.

For å ikke bli en del av den sørgelige sløsestatistikken, mener Mike Weiss, grunnleggeren av finansselskapet Frontier Financial at det verste du kan gjøre er å høre på venner og familie.

- Selv om dette normalt sett er folk du stoler på, så har de ingen erfaring med å håndtere så store summer, sier han.

De fleste rådgiverne anbefaler å investere pengene der det er minst risiko for tap, og minner om at skatten og regningene faktisk skal betales selv om man blir rik over natten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.