NA24.no

- Ikke hør på Wall Street

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Kritiker mener Fed bør begynne å tenke på økonomien som helhet.

Willem Buiter, som tidligere satt høyt oppe i Bank of England, startet i helgen en stor debatt på Federal Reserves årlige symposium, hvor han uttalte at den amerikanske sentralbanken bruker altfor mye tid på å bekymre seg over finanskrisen.

NA24 - din næringslivsavis

- Fed hører på Wall Street og tror på det de hører, sa Buiter denne helgen i et blad fra Fed, og tilføyer:

- Denne forvrengningen til et delvis og ofte høyst forskrudd syn på virkeligheten er usunt og farlig.

Moral hazard
Han mener han deler meningen med flere økonomer, og reagerer på den kommende redningsaksjonen for Fannie Mae og Freddie Mac, akkurat som Fed reddet stumpene av Bear Stearns.

Han mener dette sender et signal til markedet om at Fed vil rydde opp uansett, og at finansinstitusjonene da driver på gale premisser, og at «moral hazard» kan bli mer utbredt de kommende årene.

- Ved å se på de siste tolv månedene i kredittkrise, er det vanskelig ikke å få et inntrykk av at Fed har sterke bånd til finansmarkedene og de ledende finansinstitusjonene, samt at Fed er altfor ettergivende overfor deres spesielle ønsker og bønnfallelser til å kunne gjøre de rette valgene for økonomien som helhet, sier han.

Umotiverte missiler
Utspillet fra Buiter skapte stor harme i den amerikanske sentralbanken denne helgen.

Fed-guvernør Frederic Mishkin sa at Buiters «avfyrte en hel del umotiverte missiler», og den tidligere viseformannen Alan Blinder fortalte at han «respektfullt var uenig» i Buiters analyser av sentralbankens håndtering av kredittkrisen.

Stanley Fischer fra Bank of Israel uttalte:

- Det trengs muligens et brannslukningsapparat for å kjøle ned forsamlingen.

- Les økonomisk litteratur
Debatten kommer etter at Fed har provosert en rekke amerikanske og europeiske analytikere, ved å forsøke å stoppe en tolv måneders kredittkrise gjennom å låne ut penger til bankene, i håp om å bedre tilliten på interbankmarkedet.

- Det bratteste kuttet i styringsrenten på to tiår risikerer at inflasjonen kommer ut av kontroll, men samtidig bruker Fed tiden sin på å sjenerøst støtte bankene økonomisk, sier Buiter, og understreker at dette ikke er i nærheten av å være positivt.

Mishkin mener på sin side at Buiter bare bør rusle hjem, og begynne med å lese elementær økonomisk litteratur

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere