NA24.no

- Ikke la deg friste av at renten er lav

Oslo 20141217. Erna Solberg møtte onsdag pressen på sin halvårige pressekonferanse. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslo 20141217. Erna Solberg møtte onsdag pressen på sin halvårige pressekonferanse. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
- Men det er ingen store krisetegn som gjør at du ikke kan leve slik du har gjort til nå.

STATSMINISTERBOLIGEN: (Nettavisen) Statsminister Erna Solberg mener at tingenes tilstand i Norge er gode, men at vi må ta høstens økonomiske uro på alvor. 

- Selv om det er mye usikkerhet og turbulens rundt viktige ting som oljepris og kronekurs, så er hovedlinjen at det er vekst i norsk økonomi fremover. Selv om noen bedrifter som nedjusterer, så er det andre som ansetter, sier Solberg til Nettavisen.

Under finanskrisen i 2008 oppfordret daværende finansminister Kristin Halvorsen det norske folk å ikke skru igjen forbruket, men tvert imot, være aktiv slik at ikke den norske økonomien stoppet opp.

Som historien viser, var Norge et av de landene som klarte seg best gjennom en av de verste økonomiske krisene i nyere tid.

- Vil du oppfordre det norske folk til å handle som aldri før?

- Jeg gir ikke generelle råd til folk. Man har alle en ulik økonomisk situasjon. Noen mennesker har veldig høye boliglån og noen har overskridet kredittgrensene for lengst, og bør selvfølgelig tenke på å nedbetale lånene sine. Andre har rom til det, og da synes jeg ikke at man skal endre livet sitt, sier Solberg.

- Men det er ingen store krisetegn som gjør at du ikke kan leve slik du har gjort til nå.

Hun presiserer imdlertid at det er noen personer som har for høye lån og som bør sørge for at de klarer å håndtere dette i fremtiden.

- Man bør ikke la seg friste av at renten er lav og dermed å ta opp mer lån, hvis du ikke er innenfor en god og akspetabel margin, sier Solberg.

- Du virker optimistisk?

- Man må aldri overreagere på korte ting. Stabilitet er alltid å foretrekke. Det vil enhver politiker ønske seg, sier statsministeren.

Siden i sommer har oljeprisen falt fra over 110 dollar fatet til rundt dagens 60 dollar. For første gang siden Oljefondet ble etablert på 1990-tallet, vil den norske stat bruke mer oljepenger enn de tjener, hvis oljeprisen holder seg under 70 dollar i snitt neste år.

LES HER: Siv mister halve inntekten

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!
Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere