NA24.no

- Ikke noe sted for late folk

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Og nå går finansministeren i tospann med Siv Jensen. De lover kvinnekamp i valgkampen.

Innen den første timen etter at Kristin Halvorsen tok over Finansdepartementet 18. oktober 2005 hadde hun allerede fått sin første store overraskelse. En mann i 20-årene kylte en kake rett i bakhodet hennes mens hun fortvilt forsøkte å redde seg inn i departementet.

Etter det har Halvorsen vært forberedt på det meste.

Eller...

Tre år i solen
SVs første finansminister noensinne krever å bli trodd på at hun ikke gruet seg for å møte noen av Norges flinkeste økonomer. Heller ikke tanken på at hun, Kristin Halvorsen, med sosialpedagogikk mellomfag og grunnfag i kriminologi, skulle fortelle de samme fagfolkene akkurat hvordan pengene til fellesskapet skulle brukes de neste fire årene.

Akkurat den jobben har knekket rygger før, men Halvorsen så det annerledes.

- Jeg satt i finanskomiteen på Stortinget fra 1989 til 1997, så jeg kan ikke si jeg var redd. Jeg synes heller det var et privilegium å få jobbe med så mange flinke folk. Det er jo slik at vi politikere har noen kjerneideer om hvor vi vil at økonomien skal ta oss, og de kjerneverdiene har de ansatte i finansdepartementet kompetanse til å ta seg av.

Det samspillet er finansministeren mer enn fornøyd med. For hun er stolt over det hun mener den rødgrønne regjeringen har klart.

Har skryteliste
Før ordet «skryteliste» er uttalt i det sedvanlige spørsmålet «hva er skrytelisten?» smiler Halvorsen fra øre til øre. Hun vet at Nettavisen intervjuer henne i forbindelse med at det i dag er 100 dager igjen til valget, og hun er forberedt.

Det blir ikke noen bløtkake i dag.

- Jeg er skikkelig stolt av barnehagesatsingen vår. Det ble snakket og snakket om at vi trengte flere barnehager i 30 år uten at noe skjedde. Vi satte oss et klart mål, og det har vi også klart å holde. Og det er viktig, for dette er en del av en rettferdig fordelingspolitikk.

Men hun stopper ikke der. Skrytelisten suppleres med:

  • 1 % av bruttonasjonalproduktet brukes til bistand.
  • at man har gjort store grep for å avskaffe fattigdommen i landet.
  • at man har fått til en mer rettferdig fordelingspolitikk der man har lukket skattehull for rike, samtidig som man har avskaffet formuesbeskatningen for en rekke pensjonister som ble straffet for å sitte med dyr egen bolig.
  • at man har klart å få mer fokus på miljø med SV i regjering.

- Når det gjelder miljøet så har SV gjort stor forskjell. Både når det gjelder å sette fokus internasjonalt på regnskogen, og i en rekke saker innenlands. Du må huske at det ikke er flertall på Stortinget for verken verning av Vefsna-vassdraget eller å hindre oljeboring i Lofoten, sier Halvorsen.

Skrytelisten til tross, Halvorsen fikk leve et anonymt liv som finansminister. I hvert fall de første tre årene. Da kom skandalene og presseoppslagene andre steder. Som i Barne- og likestillingsdepartementet der daværende statsråd håndterte utnevningen av nytt barneombud så dårlig at det kostet både henne selv og det nye barneombudet jobben. Og i Handels- og næringsdepartementet der man kjøpte Aker-aksjer for milliarder, lovet ti års bindingstid men glemte å sikre en bra nok aksjonæravtale. Og på Statsministerens Kontor og i Utenriksdepartementet da Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre forsøkte å overtale A-pressen til å ta inn en personlig venn i ledelsen.

Og det er slik hun vil ha det. Ingen miksing av forretninger og privatliv.

Men livet i skyggen skulle ikke vare.

15. september 2008 smalt det nemlig for alvor.

Og Halvorsen var ikke forberedt.

Det var ikke resten av verden heller.

Fra vondt til verre
- August er vanligvis en veldig hektisk måned for oss, for da legger vi siste hånd på verket når det gjelder neste års statsbudsjett. Denne høsten var ikke noe unntak, men så kom konkursen i Lehman Brothers og det forandret alt. Da ble det virkelig mye å gjøre, sier Halvorsen.

Konkursen markerte nemlig punktet da finanskrisen i verdens økonomien gikk fra nedgang til fritt fall. Over natten forsvant tilliten til alle som hadde med pengebehandling å gjøre og verdens finansmarkeder sto overfor den totale kollaps. Det satte søkelyset på Halvorsen, og alle ville vite hvordan hun skulle trekke Norge ut av uføret som rammet alle.

Med det kom også journalistenes spørsmål.

- Det jeg stusser over er at det som står i avisene overraskende mange ganger ikke stemmer med det vi jobber med. Det hender at jeg tenker at velgerne har en stor jobb med å sette seg inn i saker og ting som er oppe i mediene.

For det skal noe til å få formidlet hvorfor regjeringen skal gi Norges Bank 350 milliarder kroner så bankene kan bytte sine beste lån, eller hvorfor 20 milliarder til en tiltakspakke forebygger arbeidsledighet eller hvordan resten av de totalt mer enn 550 milliarder kronene regjeringen har stilt til disposisjon for å trekke Norge gjennom finanskrisen når du er usikker på om den som skal formidle det videre (journalisten, red.anm.) forstår det du snakker om.

- Når det er sagt, så er det forskjell på journalister også. De som har forberedt seg på forhånd er lettest å snakke med ettersom de vet hva det dreier seg om. De som er uforberedt er også gjerne de som kommer med de mest rare oppslagene, sier Halvorsen.

Ny kamp
Håndteringen har imidlertid ført til at både opposisjon, norsk og internasjonal presse har kappes om å rose SVs partileder for jobben.

Det tenker Halvorsen lite på.

Om knappe 100 dager skal nemlig det norske folk stemme fram det neste Stortinget. Da er det ingen som spør hva du har gjort, men hva du skal gjøre.

Og Halvorsen lover ny kamp.

- Jeg kan si med en gang at dette kommer til å bli fire krevende år, kanskje mer krevende enn de vi har lagt bak oss. Vi har tatt barnehagene, og nå står grunnskolen for tur. Samtidig er kampen mot arbeidsledighet overordnet for regjeringen, og vi må finne bedre løsninger for å komme oss ut av klimakrisen på. Det må bli en tid der vi må legge om måten vi tenker vekst, bærekraft og energisparing, sier Halvorsen.

Det er imidlertid ikke der det største slaget kommer til å stå. Halvorsen melder nemlig også en annen kamp, en kamp som kanskje burde vært oppgjort og vedtatt allerede da Hanna Kvanmo styrte skuta i SV.

- Det er slutt på kvinnenes tålmodighet nå. Kvinnene tjener fortsatt en timelønn som ligger på 85 prosent av det menn gjør. Det sier noe om at vi ikke verdsetter kvinners arbeid. Iblant annet de tradisjonelle kvinneyrkene som skole- og omsorgssektoren har det skjedd utrolig lite. Nå skal vi sloss for likelønn, og vi skal få til en plan. Dette er en verdikamp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere