*Nettavisen* Økonomi.

- Ikke rør renten!

YS leder ber sentralbanksjefen holde renten i ro.

- Den internasjonale finanskrisen har allerede bremset det norske forbruket så mye at en renteøkning bare vil påskynde en finanskrise her hjemme. En norsk renteøkning vil gjøre arbeidsplasser mer usikre og skape redsel for husholdningene. Derfor må ikke sentralbanksjefen sette opp renten på kommende rentemøte, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim i en pressemelding.

NA24 - Din næringslivsavis

Kvalheim mener at det som nå trengs er et stramt budsjett, og at Norge for enhver pris må unngå amerikanske tilstander hvor bunnen går ut av boligmarkedet og flere tvinges til å selge med tap. Systemet i Norge baserer seg i stor grad på at man eier egen bolig.

- Regjeringen må, tross et valgår, ta ansvar for å holde igjen forbruket. Et for ekspansivt budsjett vil straffe hele Norge gjennom renteøkninger som mange ikke vil kunne bære, sier Kvalheim.

Hadde ikke Norge vært i den situasjonen de befinner seg i nå, kunne han ha tenkt seg et mer ekspansivt budsjett med tanke på en forventet økning i ledigheten i mange bransjer slik som byggebransjen.

- Men tiden er ikke inne for et mer ekspansivt budsjett nå, kommenterer YS-lederen.

Også andre forhold spiller inn når YS-lederen ber om at renten ikke økes nå.

- Kjerneinflasjonen er ikke høyere enn det Norges Bank la til grunn. Renten er allerede på et nivå som strammer for svært mange låntakere - og like viktig: Partene har gjort sin del av jobben ved å få på plass et lønnsoppgjør som ikke ga press på renta. For at ikke lønnstillegget skal bli spist opp av nok en renteøkning, vil jeg på det sterkeste henstille Sentralbanksjefen om at renten blir liggende på dagens nivå, sier YS-lederen.

Beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) har anslått prisstigningen på årsbasis til 3 prosentpoeng i gjennomsnitt fra 2007 til 2008.

- Dette innebærer blant annet at kjøpekraftsutviklingen for store grupper av arbeidstakere allerede har blitt noe svakere enn det som ble lagt til grunn ved lønnsoppgjøret i vår, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.