NA24.no

- Ikke størrelsen som teller

– Det er meningsløst å bruke matematiske formler for å bestemme størrelsen på kommuner, sier Aps nestleder.
– Det er meningsløst å bruke matematiske formler for å bestemme størrelsen på kommuner, sier Aps nestleder. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Aps Helga Pedersen kaster seg inn i debatten.

Eksperter mener størrelsen skal bestemme kommune-kartet i Norge. Men møter mobør.

– Det er meningsløst å bruke matematiske formler for å bestemme størrelsen på kommuner, sier Ap-nestleder Helga Pedersen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Hvis du tar utgangspunkt i et innbyggertall på 15.000 i Finnmark, sitter du igjen med fem kommuner. Fylket er like stort som Danmark. Det blir store avstander. Endringer i strukturen må basere seg på lokale ønsker. Man kan ikke sitte i Oslo og tegne et kommunekart, sier Ap-nestlederen.

Hun får samtykkende nikk fra småkommuneordfører Hilde Brørby Fivelsdal (Ap).

Vil bestemme selv
– Vi har hele tiden kjemp et for å bestå som egen kommune, men nå må vi ta debatten. Vi kommer ikke unna. Vi skal ta den, men andre skal ikke bestemme konklusjonen, sier Jevnaker-ordføreren.

Både Ap-nestleder Helga Pedersen og Fivelsdal synes det blir helt feil å bruke en matematisk formel for å bestemme størrelsen på landets kommuner.

Drøftet kommunereform
Samtidig som Arbeiderpartiet trommet sine ordførere sammen til kommunalpolitisk konferanse, fikk Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner den første delrapporten fra en ekspertgruppe som har lagt kriterier for framtidens kommunestruktur.

Et konkret kriterium fra ekspertene, er at kommunene bør ha minst 15.000 til 20.000 innbyggere for å sikre en god oppgaveløsning.

De foreslåtte sammenslåingene vil redusere antall kommuner i landet til rundt 100, ifølge rapporten.

Gode tjenester
Brørby Fivelsdal er ordfører for 6.500 innbyggere i Jevnaker kommune og har vært det i 11 år. Uten å oppleve problemer av den grunn.

– Vi får til veldig mye til tross for at vi er en liten kommune. Vi leverer gode tjenester til våre innbyggere, sier Fivelsdal, som ikke bare har en eventuell størrelse å ta hensyn til når saken skal drøftes i kommune.

Flerre kriterier
I tillegg til innbyggertall , mener ekspertene at kommuner som deler byområder – og har innbyggere og næringsliv som daglig krysser kommunegrenser – bør slås sammen . Ifølge ekspertene bør dette gjennomføres selv om innbyggertallet er over den antydede minimumsgrensen.

Jevnaker kommune ligger i Oppland fylke, men samarbeider med to regioner: Hadeland i Oppland og Ringerike i Buskerud.

– Vi bør nå ta et valg med tanke på hvilken region vi skal tilhøre. Vi har vedtatt å starte planarbeidet, ikke for å bli en større kommune, men for å bestemme hvem vi skal samarbeide med regionalt. Nå vil dette selvsagt henge sammen, sier Hilde Brørby Fivelsdal. (ANB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere