NA24.no

Reiseforsikringen dekker ikke alt dyre smykker og avansert elektronisk utstyr.
Reiseforsikringen dekker ikke alt dyre smykker og avansert elektronisk utstyr. Foto: Terje Bendiksby (NTB Scanpix)

- Ikke ta med dette på ferie

Sist oppdatert:
Reiseforsikringen dekker nemlig ikke alt.

La dyre smykker og avansert elektronisk utstyr ligge igjen hjemme i ferien. Klarer du deg ikke uten, kan du vurdere å kjøpe en spesialforsikring.

En vanlig reiseforsikring i KLP har en øvre beløpsgrense på 15.000 kroner, eller inntil 20.000 kroner per familie, for enkelte verdifulle gjenstander. Dette gjelder for eksempel dyre smykker, mobiltelefon og foto- og datautstyr.

- Generelt er det lurt å ikke ta med kostbare, tyveriutsatte eiendeler på ferie. Har du med slikt, anbefaler vi å tegne en egen forsikring for verdigjenstander, sier direktør for personmarkedet i KLP Skadeforsikring, Robin Østby.

- Mister eller ødelegger du en verdifull gjenstand, får du ikke erstatning for dette på en vanlig reiseforsikring. Men en egen forsikring for verdigjenstander gir rett til erstatning også i slike tilfeller, sier han.

Kjøpt med kredittkort
Noen er dekket av to reiseforsikringer, for eksempel hvis ferieturen er kjøpt med kredittkort. Da er det lett å tro at de kan få utbetalt erstatning på begge reiseforsikringene dersom de blir frastjålet eiendeler på turen. - Selv om du har flere reiseforsikringer, får du erstattet en eiendel bare én gang. Utbetalinger føres opp i et register som alle forsikringsselskaper har tilgang til, sier Østby.

Verdisaker og dyrt elektronisk utstyr skal ikke ligge i bagasje som sjekkes inn. - Slike eiendeler skal tas med inn på flyet som håndbagasje. Du må dekke hele eller deler av tapet selv hvis en iPad blir stjålet mens den sendes som innsjekket bagasje, sier Østby.

Mer sykdom på reise
Erstatningsutbetalingene for reiseforsikring er på nesten 540 millioner kroner etter første kvartal i år, viser tall fra Finans Norge. Dette er 29 prosent mer enn etter samme periode i fjor. Det er særlig utgifter i forbindelse med sykdom som øker.

Østby anbefaler ferierende nordmenn å skaffe seg Europeisk helsetrygdkort før de drar på ferie. Har du allerede et slikt kort, er det lurt å sjekke utløpsdatoen før du drar av gårde. I alle EU/EØS-land og Sveits kan du bruke helsetrygdkortet hos offentlig lege eller på offentlig sykehus. Da mottar du nødvendig helsehjelp på samme vilkår som innbyggerne i det landet du oppholder deg.

- Det er likevel viktig å ha en privat reiseforsikring, først og fremst for å dekke syketransport hjem til Norge om dette skulle bli nødvendig. De ulike EU/EØS-landene har dessuten forskjellige regler for hva som blir dekket av det offentlige. I noen land må man betale døgnavgift på sykehus, og enkelte land har høyere egenandeler enn vi har i Norge, sier Robin Østby.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere