Gå til sidens hovedinnhold

- Ikke uventet

Skuffelsen fra fusjonsklare TGS-Nopes kommer ikke som noe sjokk.

Skuffelsene fra fusjonsklare TGS-Nopec kommer ikke som noe sjokk på Kjell-Erik Eilertsen i Fearnleys.

NA24 - din næringslivsavis

Analytiker Kjell-Erik Eilertsen i Fearnley Fonds er ikke helt overrasket over resultatvarselet til TGS-Nopec. Seismikkselskapet melder at de ikke venter noen resultatvekst i tredje kvartal sammenlignet med samme periode året før. Problemer med to seismikkskip og sviktende salg av gamle data i Mexicogolfen sørger for resultatvarselet.

- Det var ikke helt uventet, sier Eilertsen til NA24 og peker på at han har vært negativ til selskapet over en lengre periode. Grunnen er at selskapet har hatt en fantastisk vekst de siste årene.

Ikke første gang
Det er ikke første gang TGS-Nopec melder manglende evne til å levere i henhold til forventningene. Tidligere i år måtte TGS nedjustere guidingen for inneværende år etter problemer med to av de nye fartøyene selskapet leier inn. Da nedjusterte de årsveksten til mellom 15 til 20 prosent fra det opprinnelige målet på 20 til 25 prosent.

- TGS-Nopec er ikke kvitt problemene. Den gode fasen er over, sier Fearnley-analytikeren.

Seismikkselskapet har hatt en særegen posisjon de siste årene. Topplinjeveksten i 2006 lå, ifølge Eilertsen, 130 prosent over nivået for 2004 og har vært drevet av ekstraordinære hendelser.

Blant annet skyldes TGS-Nopecs opptur de siste årene situasjonen i Mexicogolfen der tilbakelevering og lisenssalg av blokker har ført til høy aktivitet for seismikkselskapene som driver innen multiklient seismikk. Fremover vil dette endre seg. Tilbakelevert volum bli lavere i 2008 og nesten forsvinnende lite i 2009.

Nå må seismikkselskapene finne på nye ting som skal erstatte salget av gamle data.

Kjell-Erik Eilertsen har et kursmål på 84 kroner per aksje i TGS, men vil senke dette målet ytterligere. Han har dessuten en soleklar salgsanbefaling.

Milliarder forsvinner
Meglerhuset DnB Nor Markets er heller ikke imponert over TGS forventninger om flat utvikling i tredje kvartal.

- Svekkelsen i forhold til forventningene skal skyldes både operative forhold rundt skip og sviktende multiklientsalg i slutten av kvartalet. Vi har en holdanbefaling på TGS og tar kursmål ned til 100 kroner per aksje, skriver DnB Nor Markets.

1,06 milliarder kroner har forsvunnet fra TGS-Nopecs verdi tirsdag morgen. Aksjen faller 9,22 prosent til 98,50 kroner. Selskapet skal fusjoneres med Wavefield Inseis og denne sammenslåingen er ventet i slutten av november.

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget