NA24.no

- Ikke vanskeligere å få låne penger

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)
Sist oppdatert:
DnB Nor-sjef Rune Bjerke mener det er mangel på sunne prosjekter.

DnB Nor-sjef Rune Bjerke fastholder at banken ikke har strammet inn på utlånspraksisen - det er bedriftene som ikke lenger vil ha penger.

NA24 - din næringslivsavis

Det fremkom da Bjerke holdt presentasjon på BI Nydalen onsdag. Der tilbakeviste han at banken avviser mange kunder - ifølge Bjerke er det tvert imot mangelen på gode prosjekter som gjør at man nå har problemer med å låne ut nok penger.

Har penger - mangler prosjekter
- Vi har i dag problemer med å holde utlånsveksten oppe. Vi har 60 milliarder i friske penger til norske prosjekter. Men dette må være sunne prosjekter, sa Bjerke på presentasjonen.

- Vi er nå i den situasjonen at det er vanskelig å nå vekstambisjonene våre - ikke fordi vi holder igjen, men fordi etterspørselen er lav.

Ifølge medieoppslag i Dagens Næringsliv (DN) har flere fått nei når de har banket på døren til DnB Nor - dette mener Bjerke må skyldes andre forhold.

- Det er ikke kredittetterspørsel nok, slik vi ser det. Vi har ikke strengere utlånspraksis, eller kredittpraksis utover det som har vært, men det er svak etterspørsel. Det kan virke som om bedriftene trenger stimuli fra sentralt hold slik at vi kan oppleve økt etterspørsel, sa Bjerke.

1 av 4 sliter med banken
Dette står i skarp kontrast til meldingene fra NHOs bedriftspanel som ble offentliggjort onsdag. Her fremkom det at hver fjerde NHO-bedrift sliter med kreditt.

- Innstrammingen i kredittpraksis overfor bedriftene i 1. kvartal 2009 ble gjennomført ved å øke utlånsmarginer, krav til egenkapital og sikkerhet og gebyrer i forhold til 4. kvartal 2008. Maksimal nedbetalingstid ble også redusert. Bankene forventer å stramme inn kredittpraksisen i 2. kvartal 2009 ved først og fremst å øke gebyrene og utlånsmarginen, skriver NHO i sin kvartalsrapport.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Fordel å være norsk
Bjerke, som skulle snakke om hvordan han hadde opplevd å lede banken gjennom finanskrisen så langt, fremhevet også at man i Norge ikke vil bli så hardt rammet av krisen som i utlandet.

- Det er en fordel å være norsk. Norge er bedre stilt enn landene rundt oss. DnB Nor er opptatt av å tilgodese kunder i Norge, det er her vi har relasjoner, sier Bjerke.

- En svært høy andel av norske husholdninger har flytende rente, og dermed får rentekuttene effekt i løpet av 6-7 uker. I Europa og i USA fases rentekuttene inn over lengre tid.

- Stygt nivå
Likevel er ikke alt lyst, ifølge DnB Nor-sjefen.

- Arbeidsledigheten vil øke til et stygt, norsk nivå. Kanskje omtrent fem prosent. Dette er likevel langt lavere enn i EU, uttalte Bjerke - som ser for seg en lys fremtid for banken.

- For at DnB Nor skal gå vanskelige tider i møte, må det bli fryktelig verre tider i verden enn det vi ser nå. Så vi tror ikke på det.

Spar penger
NA24s gratistjeneste Minrente blir mer og mer populær.

Hittil har over 20.000 lesere registrert seg, og det går ikke en dag uten at fornøyde lesere får flyttet lånet sitt til en bank med bedre vilkår.

Samtlige har tjent 5000 kroner eller mer.

Minrente gir deg sannheten om ditt boliglån.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere