*Nettavisen* Økonomi.

- Ikke viktig for boligmarkedet

Tror ikke rentehevingen får stor betydning for prisutviklingen.

27.09.07 15:27

Seniorøkonom Ylva Søvik i Handelsbanken tror ikke gårsdagens renteheving får store konsekvenser for boligmarkedet.

NA24 - din næringslivsavis

- Jeg tror ikke et kvart prosentpoeng har noe å si for boligmarkedet. Det var ingen som trodde at renten skulle stoppe på 4,75 prosent. Snarere var signalet i går at renten ikke blir fullt så høy som Norges Bank hadde sett for seg, sier seniorøkonom Ylva Søvik i Handelsbanken, til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Seniorøkonom i Handelsbanken. Foto: André Clark Utvik (NA24)

Optimismen
Årsaken til det er at den norske kronen er sterk. Onsdag ble renten hevet med 0,25 prosentpoeng til 5,0 prosent. Dette var den 13. renteøkningen siden bunnivået på 1,75 prosent i midten av 2004.

- Det vi har sett i boligmarkedet har mer å gjøre med de rentehevingene som har vært og det internasjonale markedet enn et halvt prosentpoeng fra eller til, sier Søvik.

Andre faktorer spiller inn
- Renteoppgang er ikke akkurat positivt for boligmarkedet. Renten er en vesentlig faktor for utviklingen i boligmarkedet, sier Øivind Andreas Tandberg, statsautorisert eiendomsmegler og formann i Norges Eiendomsmeglerforbund, til NA24.

Han mener også at det er en annen faktor som er mye viktigere for veksten i boligmarkedet enn rentehevingen.

- Det er andre ting som spiller inn. Troen på fremtiden er den aller viktigste faktoren. Så lenge norsk økonomi går bra, så går også boligmarkedet bra. Blir folk usikre på fremtiden og bekymret for jobbsituasjonen, da vises det i boligmarkedet, sier Tandberg.

Kommer ikke inn
- I et vanskelig marked er ikke renteoppgang positivt. Det vil bidra til å fastholde den vanskelige situasjonen. Vi har sett at i både juni, juli og august har lageret hopet seg opp og prisveksten har avtatt, sier samfunnsøkonom Lisa Reiakvam i ECON Analyse til NA24.

Econ samarbeider med meklerforbundene om å utarbeide den månedlige boligprisstatistikken.


Vises i november
Reiakvam tror at eventuelle konsekvenser først vil vise seg i begynnelsen av november.

- På mandag legges ny boligstatistikk frem, vi vil ikke se eventuelle konsekvenser av renteoppgangen før i oktobertallene. Det vil bli dyrere å ta opp nye lån, og for marginale grupper vil boligkjøp ikke bli mulig når renten går opp, sier Reiakvam.

Unge har allerede problemer med å komme seg inn i boligmarkedet i svært sentrale strøk. Når en ettroms koster 1,5 millioner kroner, trenger man hjelp.

- Veldig mange kommer seg inn i boligmarkedet, men de trenger hjelp hjemmefra. Det er jo ikke slik at alle kan bo på Majorstua, selv o alle vil det. Det fokuseres hele tiden på boligprisene midt i byen. Der må foreldrene stille opp. Hvis du ikke har noen til å hjelpe deg sier det seg selv at dersom du har studielån og er fersk i arbeidslivet er det umulig å komme seg inn, sier megler Tandberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.