NA24.no

- Ingen fare for nedtur

Se hvorfor strategen avlyser en bred børsnedgang.

Aksjestrateg Ronan Carr i Morgan Stanley tror ikke på noen bred økonomisk nedgang, men tror heller ikke på noen stor gevinst i aksjemarkedet.

NA24 - din næringslivsavis

Strategen ser ingen farer for en omfattende resesjon i aksjemarkedet i det lange bildet. I det korte bildet er han ikke like optimistisk.

Carr var invitert til årets Odin-konferansen som blir avholdt på Hotel Royal Christiania, og holdt et fordrag om hvordan aksjemarkedet vil utvikle seg i tiden fremover.

Nøytral til aksjer
Innenfor en ramme på tre til seks måneder har det store meglerhuset inntatt en nøytral holdning til europeiske aksjer.

Akkurat nå er stemningen i aksjemarkedet for høy. Optimismen blomstrer og akkurat det gir grunn til bekymring mener Carr. Sentimentet er rett og slett overoptimistisk. I det store internasjonale bildet virker ikke finansmarkedene ta inn over seg farene. Blant det strategen trekker frem er at vi er inne i det mest spekulative markedet på over i dette tiåret. Ordene rykter og spekulasjoner er svært hyppige i artiklene fra de største næringslivsavisene.

Carr nevner også at finanskultfilmen Wall Street hadde premiere like før det krakket kom i 1987, nå snart kommer oppfølgeren.

Selv om Morgan Stanley er nøytrale i det korte bildet er det ikke alle signalene som er negative. Det europeiske markedet er fortsatt ikke overkjøpt, men risikoen øker.

Ingen resesjon
De neste elleve til tolv månedene ser det riktignok ikke like mørkt ut. Morgan Stanley mener at faren for resesjon ikke er overveiende, selv om den er til stede. Mye avhenger av det som skjer med den amerikanske økonomien. Hvis USA får en myklanding, noe de fleste nå venter seg, vil den sterke veksten i verdensøkonomien ellers i verden utligne fallet. Faren er hvis det blir en hard landing for den amerikanske økonomien, da står verden i fare for å gå inn i en ny periode med resesjon.

En indikator utviklet av den amerikanske sentralbanken viser at faren for resesjon i den amerikanske økonomien er nå 40 prosent, men det er ikke faretruende. Sannsynligheten må over 70 prosent før resesjonen blir et faktum, det viser historien.

Fundamentalt ser det også sterkt ut, mener Carr. Det sterke arbeidsmarkedet motvirker svakhetene i det amerikanske boligmarkedet. Den sterke økonomiske veksten utenfor USA er også godt nytt til markedet. Midlene renner dessuten inn i de økonomiske markedene.

Bullmarkedet
Morgan Stanley er optimistisk til aksjemarkedet i det lengre bildet, og ser ingen umiddelbare farer som kan utløse et fall, men mener det er verdt å følge med på den stigende avkastningen obligasjoner gir. Denne er faretruende høy sammenlignet med tidligere år. Faren for en stigende inflasjon vil ramme hardt er heller ikke nærværende. Energi- og matvareprisene har økt betydelig, men er ikke inflasjonsdrivende nok.

Strategen fra storbanken mener at hvis vi sammenligner med bullmarkedet vi er inne i nå med tidligere perioder er ikke signalene for fare mange nok, derfor har de inntatt en positiv holdning til aksjer.

Størrelsen teller
Morgan Stanley fortrekker store selskaper frem for små selskaper når de skal velge aksjer. De små aksjene har den siste tiden utkonkurrert store aksjer, men det er i ferd med å snu. De små selskapenes fortjeneste vekst er i ferd med å erodere, det er ikke tilfellet for de store.

De store aksjene har en balanse med god kapitalbase og formue. Dette gjør at de kan ta opp mer gjeld og det setter markedet pris på for øyeblikket. De store har dessuten en langt bedre likviditet enn de små. Historien viser at når et bullmarkedet går inn i andre fase blir likviditet langt mer verdt.

Oppkjøpsbølgen som skyller over aksjemarkedet gjør også at Morgan Stanley venter mye for utviklingen av de større selskapene.

Tilgangen på investeringsvillig kapital øker dessuten også. Blant annet har Statens pensjonsfond utland begynt å investere mer intensivt og det gjør de andre flere av de andre velferdsfondene også.

Bank, farmasi og energi
Morgan Stanley er positive til den europeiske banksektoren. Utsiktende til den europeiske utviklingen er god og sammen med mange oppkjøpene og fusjonene innen bransjen ser det lyst ut for sektoren. Synergieffekter på kostnadsbesparelser er også betydelige og ligger på rundt ti prosent over landegrensene, og hele 20 prosent innenlands. Meglerhuset er spesielt oppmerksom på italienske banker.

Ronan Carr sier at de også følger tett det som skjer innen den farmasøytiske sektoren. Selskapene har nesten ikke vært billigere samtidig som forventningene er lave. Det samme er kostnadsnivået og også innen denne sektoren er oppkjøpsaktiviteten høy.

Energisektoren er et annet område Morgan Stanley følger tett. De mener oljesektoren inntil nylig ikke har reagert på prisoppgangen innen oljeprisen. Innen denne sektoren sitter også pengene løst.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere