NA24.no

- Ingen renteheving neste uke

Svein Gjedrem, Norges Bank, sentralbanksjef
Svein Gjedrem, Norges Bank, sentralbanksjef Foto: Meek, Tore (Scanpix)
Sist oppdatert:
Prisveksten bød ikke på overraskelser i forrige måned.

Konsumprisindeksen (KPI) steg med 0,3 prosent fra oktober til november, og de siste 12 månedene er veksten 1,5 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Samtidig viser statistikken at det viktige kjerneinflasjonstallet kpi-jae, som er konsumprisindeksen uten energivarer og justert for avgiftsendringer, endte på 2,4 prosent.

Som forventet
Inflasjonstallene er en av de viktigste indikatorene for Norges Banks rentesetting, som styrer etter et mål om en kjerneinflasjon på 2,5 prosent. På forhånd var det ventet at årsveksten i konsumprisindeksen ville bli 1,4 prosent.

Kjerneinflasjonen, målt ved kpi-jae, var ventet å stige 2,4 prosent det siste året, mens Norges Bank hadde et anslag om 2,5 prosent vekst.

Tror ikke på renteheving neste uke
- Oppgangen i kjerneinflasjonen skyldtes økte priser på mat. I tillegg var det baseeffekter ved at matpriser og prisene på teletjenester falt mye i fjor, men det var ikke tilfelle i år. Prisene på flyreiser falt med 7,6 prosent i oktober, skriver Knut A. Magnussen i DnB Nor Markets i en kommentar.

- Inflasjonen var godt i tråd med det Norges Bank anslo i oktober og dagens tall er således nøytralt i forhold til neste ukes rentemøte. Vi holder en knapp på at det ikke blir heving neste uke, men at renten heves på neste møte 3. februar.

Billigere flypriser
SSB skriver at de to viktigste konsumgruppene bak oppgangen var beregnet husleie for selveiere samt matvarer og alkoholfrie drikkevarer, som viste prisøkning på henholdsvis 2,5 og 4,0 prosent. Det var imidlertid mange varer og tjenester som viste prisvekst siste tolv måneder. For drift og vedlikehold av transportmidler steg prisene med 5,7 prosent.

- Det var særlig reparasjoner og vedlikehold på verksted og drivstoff som bidro til prisveksten i denne varegruppen. Priser på tjenester knyttet til kultur og fritid steg med 8,0 prosent, mens restauranttjenester samt alkohol- og tobakk begge steg med 4,4 prosent siste tolv måneder.

Elektrisitetsprisene og priser på flyreiser virket dempende på tolvmånedersveksten med nedganger på henholdsvis 19,3 og 19,1 prosent. Både audiovisuelt utstyr og klær hadde også prisfall i perioden

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere