Gå til sidens hovedinnhold

- Ingen skal tjene over 1,5 millioner

Alt annet skal gå til statskassen, mener påtroppende partileder.

På Håndverkeren konferansesenter i Oslo holder partiet Rødt sitt fjerde landsmøte denne helgen. Her er den 29 år gamle nestlederen Bjørnar Moxnes innstilt til å bli partiets nye leder.

Et av de viktigste forslagene som skal opp på møtet dreier seg om at ingen i Norge skal kunne tjene mer enn 1,5 millioner kroner. Ingen.

- Det er et forslag som LO i Trondheim og Fagforbundet har reist og vi mener at det er lurt å stille samme krav som dem. Dette er tross alt fem ganger lønnen til en hjelpepleier og da har du til salt i grøten, sier Bjørnar Moxnes til NA24.

Skummel milliardærutvikling
Han peker på at forskjellene i Norge har eksplodert.

- Utgangspunktet er at det er store økonomiske forskjeller mellom de rikeste og folk flest. Dette er skadelig for samfunnet og særlig for de som har minst. Forskjellene mellom de rikeste og fattigste i Norge har ikke vært større siden 1930-tallet. Vi trenger effektive tiltak for å bekjempe denne skjevfordelingen.

- Antallet milliardærer har blitt fordoblet under de rødgrønne, noe som har gitt en voldsom omfordeling. Nå ser jeg at geniet Jon Fredrik Baksaas har hentet ut totalt over 140 millioner kroner i sin Telenor-karriere. Det har vært en lederlønnsfest under de rødgrønne, sier Moxnes.

- Men er ikke det at man får flere milliardærer i samfunnet et sunnhetstegn, som viser at økonomien går bra?

- Nei, det viser at lønnsandelen synker og at de rikeste karrer til seg en større del av kaken. Lønnsandelen har sunket de siste 20 årene. Den samme politikken har blitt ført i de fleste vestlige land. Det har ført til lavere økonomisk vekst. At lønna til arbeidsfolk har stått på stedet hvil, i land som Tyskland og USA, har reallønnen faktisk gått ned. Dette gir fallende etterspørsel, og en økonomisk og dermed politisk maktkonsentrasjon hos de rike - og det er alvorlig når eliten kontrollerer så viktige deler av økonomien. Det grelleste eksempelt er Hellas hvor du har finanskapitalens diktatur, der de største bankene og investorene dikterer en avvikling av velferdsgodene, sier Moxnes.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Ingen nåde
Om Moxnes får det som han vil kommer statskassen og konfiskerer alt over 1,5 millioner kroner. Uansett hvordan man skulle få tak i det.

- Så dersom man får et utbytte som overstiger 1,5 millioner kroner vil det tilfalle statskassen?

- Yes, sir. Det som vil være av ekstrautbytte går til fellesskapet.

- Vil ikke det ta bort det kanskje viktigste incentivet til å videreutvikle norsk næringsliv?

- Mange synes det er en stor verdi i seg selv å skape nye selskaper og arbeidsplasser. I tillegg er ikke 1,5 millioner en småsum. Folk flest står opp tidlig og jobber rævva av seg hver dag for langt mindre enn 1,5 millioner kroner. Det er på tide at de som skaper verdiene får større del av kaken

- Hvordan blir det med pensjoner som er større enn 1,5 millioner kroner. Vil alt over tilfalle statskassen?

- Ja. Se bare på Baksaas - hvis ikke vi begrenser pensjonene henter de ut titalls millioner her.

- Dersom man selger aksjer med en gevinst på mer enn 1,5 millioner kroner - vil det over da tilfalle statskassen?

- Gevinst ved aksjesalg er en inntekt som må telles med i forhold til grensen på 1,5 millioner.

- Enig med Olav Thon
Moxnes peker på at eiendomsmilliardæren Olav Thon skal være enig i innføringen av makslønn. Politikeren sier at Thon mener at to millioner kroner er nok, og at han har uttalt: «Når du tjener fem til ti millioner kroner, har du så mange egne penger å passe på at du gjør en dårligere jobb.»

Nevnte Thon har for øvrig årlige inntekter på et tresiffret antall millioner.

- Vil ikke folk bare finne en måte å unngå dette på?

- Under kapitalismen vil det alltid være mulig å kjøpe seg de beste advokatene som finner smutthull i skattelovgivningen. Ser man på de 1.000 best betalte advokatene i Norge fikk de i snitt 4,5 millioner kroner i inntekt i fjor. Det betales med andre ord godt for å finne smutthullene, sier Moxnes.

- Vil ikke dette si at forslaget ikke er gjennomførbart?

- Vi er sosialister fordi kapitalismen aldri kan skape rettferdighet. Men det er mulig med forbedringer og mindre forskjeller innenfor kapitalismen, og det handler om makslønn-forslaget om.

- Man vil ikke bare ende opp i en situasjon der nordmenn vil kjøpe selskaper i utlandet, mens utlendingene står igjen som eiere av børsnoterte norske selskaper?

- Veldig mye av verdiene på Oslo Børs er jo statlig eid og det vil forbli på norske hender. Det viktigste for oss er å finne tiltak som gjør det mulig å sikre fellesskapet og den politiske makten som konsentreres med dette.

Tror forslaget appellerer
- Tror du egentlig at et slikt forslag vil bli gjennomført i noe vestlig land?

- Jeg vil tro at den én prosent rikeste vil starte en massiv politisk lobbykampanje for å stanse det. Men med tanke på utviklingen man ser i Europa, der velferdsstatene nå gradvis avvikles, så vil nok oppslutningen om slike tiltak vokse.

- Overklassen i Hellas har lurt unna 560 milliarder euro i utlandet, noe som er langt mer enn den samlede statsgjelden. De rikeste i Hellas og USA har sluppet å betale skatt, og det har medført en enorm konsentrasjon av eiendom og politisk makt på svært få hender. Krisen viser hvordan gevinstene går til kapitalistene mens tapene sosialiseres, sier den påtroppende partilederen.

Hva mener du? Bør det settes makstak på lønninger i Norge? Si din mening i kommentarfeltet under

Reklame

12 kupp du gjør på Black Week-salget hos Fjellsport