NA24.no

Oppgjøret ble presentert på en pressekonferanse ved 19-tiden onsdag kveld. Fra venstre: forbundsleder Arve Bakke, riksmegler Nils Dalseide og administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen
Oppgjøret ble presentert på en pressekonferanse ved 19-tiden onsdag kveld. Fra venstre: forbundsleder Arve Bakke, riksmegler Nils Dalseide og administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen Foto: Heidi Schei Lilleås (Nettavisen)

- Ingen streik - langt på overtid

Sist oppdatert:
Se resultatene direkte her.

Hotel Opera (Nettavisen) Nesten 17 timer på overtid kom endelig meldingen som arbeidsgivere og -takere har ventet på. Det blir ingen streik, ifølge flere kilder.

Årets lønnsoppgjør mellom Norsk Industri og Fellesforbundet ble dyrere enn Norsk Industri hadde håpet på. Partene er enige om en ramme på 3,3 prosent.

Oppgjøret i frontfagene endte med 75 øre i generelt lønnstillegg. Den økonomiske rammen på oppgjøret utgjør 3,3 prosent økning. Partene er også enige om å utrede ulike sider av framtidige pensjonsordninger.

– Dette ble dyrere enn jeg hadde håpet på, men like fullt er det et oppgjør som jeg i sum likevel kan stå inne for, sier Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri.

Meklingen mellom Fellesforbundet og Norsk Industri var snart 18 timer på overtid onsdag ettermiddag da bekreftelsen endelig kom.

Beskjeden ramme

Dersom det ikke hadde blitt enighet, ville 11.000 industriarbeidere gått ut i streik.

Fellesforbundet bekrefter på sine nettsider at de har fått gjennomslag for en utredning av tjenestepensjonsordninger. Oppgjøret gir et generelt tillegg til alle på kr 0,75 per time, og ekstra løft for lønnssatser på teko-området på 1,25 per time.

Oppgjøret ble presentert på en pressekonferanse ved 19-tiden onsdag kveld.

– Det har vært mange krevende spørsmål. Vi har forsøkt å legge en økonomisk ramme som er troverdig i samfunnet, sier forbundsleder Arve Bakke.

Han forteller at særlig spørsmålet om pensjon var krevende.

– Det ble vi ferdige med i sekstiden i morges. Så tok det noen timer å bli enige om en økonomisk ramme, og så begynte arbeidet om å fordele den rammen, forklarer Bakke.

Riksmekler Nils Dalseide beskriver prosessen som krevende, men konstruktiv.

– Det har vært god tillit mellom partene. De har brukt den tiden som har vært nødvendig, sier han.

Fakta: De viktigste resultatene fra oppgjøret

Klikk for å åpne faktaboksen
 

 • Partene er enige om å utrede tjenestepensjonsordninger som gir arbeidstakerne medbestemmelsesrett over pensjonen, ivaretakelse av pensjonsopptjening ved jobbskifte med mer
 • Et generelt tillegg til alle på kr 0,75
 • Ekstra tillegg for Teko på kr 1,25
 • Tariffesting av 2-4 rotasjon offshore
 • Økning av offshoretillegget med kr 3,- i år + kr 2,- neste år
 • Videreføring av rammeavtalen for innarbeidingsordninger
 • Økning av satsene i overenskomsten!
 • Bestemmelse som styrker ufaglærtes mulighet til å ta fagbrev
 • Bestemmelse som legger til rette for styrket opplæring i språk, sikkerhetskunnskap og arbeidskultur for arbeidsinnvandrere
 • Sterke forpliktelser fra regjeringen om fagopplæring og om norskopplæring for arbeidsinnvandrere
 • Matpengesatsen er økt til kr 78,50

- Det var viktig for oss å få gjennomslag for en utredning av tjenestepensjonsordninger. Utredningen vil også gå på arbeidstakernes medbestemmelsesrett over plassering og forvaltning av pensjonsmidlene, sier Bakke.

En kilde sier til NTB at partene er enige om å utrede pensjonsordningene for arbeidstakere i privat sektor. Utredningen har frist til 2015.

Forutsetningen er at en ny pensjonsordning ikke blir dyrere enn i dag, og at den ikke krever pensjonsforpliktelser som bedriftene må balanseføre.

Det er varslet en pressekonferanse før klokka 18.30, der begge parter og riksmekler Nils Dalseide skal være til stede.

18 år og øker
Partene skulle i utgangspunktet ha blitt enige ved midnatt, men det er heller ikke unormalt at forhandlingene pågår på overtid.

Det som derimot hadde vært mot normalt er om det hadde blitt streik. Det har ikke vært en streik i frontfaget siden 1996, en trend som altså fortsetter.

- Ingen streik - langt på overtid


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere