- Innvandringspolitikken er for streng

- Vi kan ikke løse verdens flyktningproblemer, men vi har et ansvar å ta vår del. De vi har et spesielt ansvar for er barna, sier Kjell Magne Bondevik.

- Vi kan ikke løse verdens flyktningproblemer, men vi har et ansvar å ta vår del. De vi har et spesielt ansvar for er barna, sier Kjell Magne Bondevik. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

- Selv om foreldrene kanskje har gjort ulovlige ting, så skal ikke det ramme uskyldige barn.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik hiver seg inn i innvandringsdebatten hvor han er bekymret over norske myndigheters håndtering av asylbarn.

- Vi kan ikke løse verdens flyktningproblemer, men vi har et ansvar å ta vår del. De vi har et spesielt ansvar for er barna. Selv om foreldrene kanskje har gjort ulovlige ting, så skal ikke det ramme uskyldige barn. Saksbehandlingstiden er for lang, og det har med kapasitet å gjøre, sier Bondevik til Nettavisen.

- For stramt
- Har barna vært lenge i Norge av ulike årsaker, så skal ikke det ramme barn som har slått rot i Norge. Der mener jeg det er blitt kjørt for stramt. Ikke bare fra de blåblå, men også fra de rødgrønne, fortsetter han.

- Har Erna og Siv blitt mer kynisk?

- Jeg vil ikke bruke ordet kynisk, men de har nok strammet noe inn. Det er jo ikke overraskende med en blåblå regjering. Jeg mener at også de rødgrønne kjørte for stramt. Alle ser at det er et dilemma her. Ingen ønsker mye ulovlig opphold i Norge. Det er viktig de skal ut igjen og at det skjer så fort som mulig.

Utrorykter
Kjell Magne Bondevik fortalte i «Det store intervjuet» lørdag veldig åpent, om hvordan han håndterte det vanskelige utroskapsryktet, om at han var faren til en sine ministeres barn, samt hvordan tiden rett i forkant og etterkant var, da han gikk på en ordentlige psykisk smell som statsminister.

LES HER: - Jeg viste kona brev om utrorykter

Kjell Magne Bondevik er utdannet teolog og prest. Selv vil han hatt store problemer med å avvise asylanter som ville ha dukket opp på kirketrappa hans.

- Du er prest. Kirkeasyl. Prester er jo i utgangspunktet statsansatte. Hvordan ser du på kirkeasyl?

- Som en siste utvei, så aksepterer jeg det. Jeg mener at prester ikke kan avise folk på kirketrappa. De må prøve å gå i dialog med de aktuelle og overtale dem fra å gå inn. Det er vanligvis ikke en god løsning, men er det noen som føler seg desperate, så kan ikke kirka fysisk kaste dem ut, sier Bondevik.

- Så hadde du vært prest i en kirke, så hadde du gitt kirkeasyl?

- Det hadde jeg nok, ja. Men jeg hadde prøvd å innlede en dialog med dem før de satte føttene innenfor kirken. Jeg ville aldri kastet dem ut, sier den tidligere statsministeren.

106 asylbarn sendt ut i september
Nettavisen kunne avsløre denne uken at Norge har sendte ut i snitt 46 barn i måneden fra januar til august i år, mot et snitt på 33 barn i 2013.

I september alene ble det sendt ut 106 barn ifølge med sine familier. Det viser de siste tallene fra Politiets utlendingsenhet.

- Det er skammelig når to regjeringer etter hverandre flagger asylbarnas sak og følger så dårlig opp, sa Aina Heldal Bøe til Nettavisen.

LES HER: 106 asylbarn sendt ut av Norge i september


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.