- Ipad kommer til Europa i mars

Foto: Morten Ø. Karlsen (Mediehuset Nettavisen)

Folk setter seg å venteliste for å få tak i iPad, selv om verken pris eller lanseringsdato er offisielt kjent.

29.01.10 11:04

Onsdag kveld norsk tid lanserte Apple sin siste oppfinnelse, nettbrettet iPad. Som vanlig når Apple annonserer et helt nytt produkt, går verdenspressen av hengslene. iPad er ikke unntaket til tross for at produktet teknisk sett ikke er noen revolusjon.

SAMLESIDE: Alt om iPad

Men iPad kan likevel stå for en revolusjon, om Apple lykkes med målsettingen: Å gjøre nettbrettet til en krysning mellom smarttelefon og bærbar PC som kan – og vil – brukes av både unge, middelaldrende og eldre mennesker. Det økonomiske potensial er overveldende.

Skal vi tro kundekonsulent Richard Lind i Apple Store har ikke etterspørselen om iPad vært spesielt stor dagen etter annonseringen.

– Vi får inn samtaler om iPad omtrent hvert femte minutt. Det er ikke overdrevet mange henvendelser, sier han til Nettavisen.

De fleste andre butikker ville antakelig hevdet at pågangen var enorm ...

Fredag klokken 12 vil Nettavisens eksperter svare på spørsmål om iPad. Send inn spørsmål nederst i saken.

Forhåndsbestiller

Appleforhandleren Eplehuset er blant butikkene som allerede har åpnet opp for forhåndsbestilling av produktet.

På Eplehuset i Operapassasjen i Oslo begynte kundene å ringe torsdag for å sette seg på venteliste for å få den nye iPad.

– Folk ringer og setter seg på listen. Men vi kan dessverre ikke si noe om verken pris eller når den kommer til Norge, sier salgssjef Erlend Larsen til Nettavisen.

Verken de eller Apple sentralt i Norge vet når iPad kommer til Norge eller hva den vil koste.

Larsen sier at folk er veldig spent på det nye produktet som Apple kommer med.

– Vi får telefoner fra mange personer, men også bedrifter. Bedriftene har tatt kontakt fordi de ser på den som en interessant plattform for sine ansatte. En butikk har også tatt kontakt for å undersøke om iPad kan brukes som en interaktiv plattform i butikken, sier Larsen til Nettavisen.

- Til Europa i mars

Kundekonsulent Richard Lind i Apple Store opplyser til Nettavisen at innringerne lurer på pris, lanseringstidspunkt og når det går an å bestille en iPad. Spørsmål han ikke kan svare på.

- Vi har fått vite at iPad vil bli sendt over til Europa i løpet av mars. Men vi har ingen konkret informasjon for når den blir tilgjengelig i Norge, sier han.

Tar det vanligvis lang tid fra et produkt lanseres i Europa til det dukker opp i Skandinavia?

– Ingen anelse, sier Lind.

8000 kroner for en iPad?

Apples Steve Jobs avduket de veiledende prisene for iPad i USA. Uten 3G koster iPad 500, 600 og 700 dollar for modellene med henholdsvis 16, 32, og 64 gigabyte med harddiskplass. Det er denne versjonen som ifølge Lind også dukker opp i Europa i slutten av mars.

Ipad slippes også i egne modeller med mulighet for tilkobling til 3G-nettverket. Disse modellene er en del dyrere, 630, 730 og 830 dollar ettersom hvor mye minne du vil ha. Denne versjonen lanseres i USA i slutten av april.

Andreas Rødland i Apeland, Apples pressebyrå i Norge, opplyser at ingen detaljer om pris eller lanseringstidspunkt er annonsert for områder utenfor USA. Det hindrer oss likevel ikke i å spekulere.

Normalt sett forteller tommelfingerregelen at vi kan tidoble dollarprisen for å få et bilde av det norske prisnivået. Det betyr at vi kan se priser her til lands mellom 5000 og 8000 kroner. Denne prisen virker imidlertid litt stiv.

Erfaringsmessig er det tettere bånd mellom prisen i euro og kroneprisen. En kilde knyttet til en annen stor norsk butikkjede tror europrisen på den billigste iPaden kan bli 399 euro. I så fall kan den norske prisen ligge rundt 3990 kroner.

Vi kan også sammenlikne pris på produkter som allerede er sluppet i USA og Norge, som iPod Touch. I USA koster modellen med 32 GB 270 dollar. I Norge koster den samme modellen 2470 kroner på Elkjøp.

Dersom prisforholdet på iPad Touch mellom USA og Norge er sammenlignbart med iPad, vil vi lande på en pris nærmere 4500 kroner for den rimeligste versjonen. Den dyreste iPaden kan få en pris på rundt 7500 kroner. Vi minner om at dette er gjetning fra vår side.

Fredag klokken 12 vil Nettavisens eksperter svare på spørsmål om iPad. Send inn spørsmål her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.