Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

- iPad til Norge før jul

Foto: Illustrasjon
Sist oppdatert:
iPad vil trolig bli vinneren under juletreet i år.

Det har i lang tid vært spekulert i når iPad kommer til Norge. Nå går debatten på om den i det hele tatt kommer til landet før jul.

NA24 får nå bekreftet at den blir lansert i Norge i god tid før jul. NA24 har vært i kontakt med flere kilder, men ingen ønsker å gå ut med noen dato for lansering.

Julegavevinner
Dermed skulle det være klart for at mange nordmenn vil få sin etterlengtede iPad til jul.

Handelsstanden har vært klar på at lesebrettet vil være årets julepresent hvis det offisielt lanseres i Norge i god tid før jul.

Det kom fram da administrerende direktør Vibeke M. Madsen i HSH presenterte forventningene til årets julehandel i midten av november.

- Hvis Ipad offisielt hadde vært introdusert i det norske markedet, ville jeg spådd at det ville blitt årets julgavedings, sa Madsen

Dermed er alt klart for en Ipad-boom under norske juletrær i år, mener bransjefolk NA24 har snakket med.

Mer en trend enn julegavetips
Egentlig er det som kan bli årets julegave mer en sterk trend enn et konkret julegavetips.

Det mener i alle fall den svenske handelsstanden, som også har spådd at Ipaden blir årets julegave.

I det hele tatt er det slik at elektronikkbransjen tar for seg mer og mer av julegavene rundt omkring i verden.

Den raske utviklingen fører til at bransjen kommer med stadig nye produkter, noe som gjør at folk åpner lommeboken for å kjøpe gaver.

Lesebrettet er en lett, flat datamaskin som ikke har et fysisk tastatur. Brettet kobles opp mot internett, stort sett trådløst. Dette gjør at brukerne kan laste ned småprogrammer, slik avanserte mobiltelefoner gjør. Dette vil trolig fenge mange grupper forbrukere, og bidra til populariteten under årets juletre, tror handelsstanden.

Kan ikke vente?
Om du ikke klarer å vente er det flere måter å skaffe seg iPad på i dag.

Den enkleste måten å skaffe iPad på er å kjøpe den gjennom en norsk nettbutikk som har den på lager. NetShop opplyser at de har iPad til 5395 kroner for den billigste versjonen med 16 GB og Wi-Fi uten 3G. Toppmodellen med Wi-Fi, 3G og 64 GB minne koster 8995 kroner.

Bruk prissøket:
Her finner du laveste norske pris på iPad nå

Men det enkleste er ikke nødvendigvis det beste. Alternativene kan raskt spare deg for noen tusenlapper.

Et godt alternativ er å kjøpe iPad fra en av de mange som annonserer den på Finn.no. Her selges iPad til priser som varierer fra drøyt 4000 kroner, til 12 000 kroner for toppmodellen. Merk deg at en del av selgerne oppgir at de holder til i USA. Det betyr at du må betale moms i tillegg for å få maskinen til Norge på reglementert vis.

Mange har også forsøkt løsningen der du bestiller iPad til et budfirma med amerikansk adresse. Budfirmaet sender så varen videre til deg. Apple liker imidlertid ikke dette, og har kansellert flere slike bestillinger.

Det finnes også nettbutikker i utlandet som sender fraktfritt til Norge. Engelske Simply Electronics hevder de selger den enkleste versjonen av iPad til norske kunder for 485 Euro, inklusive frakt (ca 3850 kroner med dagens kurs). Toppmodellen sender de til din adresse for 786 Euro (ca 6240 kroner med dagens kurs).

BILLIGERE: Få noen til å kjøpe den
En billigere måte å få tak i en iPad på er om du kan få noen til å kjøpe den til deg i utlandet.

For eksempel kan det jo være du kjenner noen som skal besøke et av landene den er i salg. Du kan også få venner i utlandet til å sende deg iPad, eller du kan kjøpe den på eBay. iPad selges i dag blant annet i USA, England, Irland, Luxembourg, Tyskland, Frankrike, Italia, Sveits, Østerrike, Spania og Japan.

Venner som reiser til utlandet og blir borte i mer enn 24 timer kan ha med seg varer til en verdi opp til 6000 kroner uten at det er avgiftspliktig. Det betyr at de kan ta med seg en iPad, men da er de også tett opp mot grensen av hva som er tillatt. Har de med seg flere iPad-er må de gå på rødt.

Enkelte velger å få iPad tilsendt som gave. Men det betyr ikke at varen blir avgiftsfri. Så lenge verdien av gaven er på over 1000 kroner må du betale merverdiavgift. Merverdiavgiften er på 25 prosent, og beregnes ut fra varens verdi inkludert fraktkostnad og eventuell forsikring av forsendelsen.

BILLIGST: Vent til den kommer til Norge

Andre vinnerne i årets jul
For butikkene som selger smykker, gull, dvd-er, cd-er og spill er julen også en høytid. Disse butikkene omsetter i desember for tre ganger så mye som de i gjennomsnitt gjør i resten av året. Også leketøysbutikkene, bokhandlerne og kjøkkenutstyrsbutikkene kan glede seg over en juleomsetning som ligger langt over resten av året. Klær og sportsutstyr er også vinnere i julehandelen.

Likevel er det en utradisjonell julegave som trekkes fram av HSH, som en av vinnerne, ved siden av Ipaden.

– Det er en klar vekst i etterspørselen etter veldedige gaver. Kirkens Bymisjon, for eksempel, forventer 2,3 millioner i inntekter fra fysiske og imatrielle gaver, sa Madsen da hun presenterte forventningene til årets julehandel.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!