*Nettavisen* Økonomi.

- Irak på randen av krig

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

Oberstløytnant Terje Torsteinson mener det er overhengende fare for at det bryter ut full borgerkrig i Irak.

23.02.06 20:52

- Faren er overhengende. Nå må alle krefter i Irak samle seg for hindre en konfrontasjon mellom større grupper av sjiamuslimer og sunnimuslimer, sier Torsteinson til TV 2 torsdag. Terje Torsteinson er Irak-kjenner ved Forsvarets stabsskole.

111 drept
Bråket i Irak begynte med et tilsynelatende umotivert angrep på en sjia-helligdom.

Sunnimuslimene slo tilbake. Dette har utløst enorme protester og hevnaksjoner mot sunnimuslimske moskeer i landet. Minst 111 er drept i uroen etter onsdagens angrep på Askariya-helligdommen i Samarra.

Blant dem er tre journalister som jobber for TV-stasjonen Al-Arabiya. Likene av dem ble funnet i utkanten av byen. Al- Arabiya er i Irak sett på som dem som støtter synet til USA, melder nyhetsbyrået AP.

Iraks president Jalal Talibani mener angrepet var en bevisst provokasjon utført av terrorister, nettopp for å skape kaos i Irak.

- Jeg tror president Talibani har helt rett. Dette er Sarkavi og hans gjeng med opprørere. De har skiftet strategi. Nå angriper de hellige bygninger og religiøse fundamenter, sier oberstløytnanten.

- Lederne på banen
Torsteinson mener det må konkrete grep til for å hindre at en borgerkrig bryter ut.

- Religiøse ledere på begge sider må på banen i mye større grad enn det som har vært til nå. Det kan forhindre at det tar helt av, sier han.

Torsteinson legger til at lederne også må roe ned lokalbefolkningen i de større byene i Irak.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.