NA24.no

- Iran bare måneder fra atombomben

Sist oppdatert:
Iran kan være måneder unna en atombombe, sier IAEA-leder og fredsprisvinner Mohamed ElBaradei.

I et intervju med den britiske avisen Independent, advarer Mohamed ElBaradei om at Iran kan utvikle en atombombe i løpet av noen måneder dersom landet gjenåpner anrikingsanlegget i Natanz.

Han kan ikke si om iranerne er i ferd med å bygge atomvåpen.

- Juryen har ikke bestemt seg. Det er vanskelig å vite hva de vil. Vi undersøker fortsatt om programmet er ment for fredelige formål, sier han til avisen.

ElBaradei legger til at han er sikker på at landet forsøker å skaffe seg kapasitet til å anrike uran, som kan brukes i atomvåpen.

- Dersom de greier å gjennomføre hele produksjonssyklusen, vil de bare være noen måneder unna atomvåpen, sier han.

Ny reaktor
Samtidig med bekymringsmeldingene fra IAEA-sjefen, kom mandag melding om at Iran planlegger å bygge sitt andre atomkraftverk tross internasjonale bekymringer om landets atomprogram.

Statlig iransk fjernsyn meldte mandag at president Mahmoud Ahmadinejad og hans ministre søndag bestemte seg for å bygge en ny reaktor i Khuzistanprovinsen sørvest i Iran.

Tidligere har Iran sagt at landet planlegger å bygge det andre atomkraftverket i Bushehr, der en kjernefysisk reaktor etter planen skal begynne å produsere strøm i 2006.

Et franskbygd atomkraftverk som ble påbegynt på midten av 1970-tallet og stanset i 1979 etter den islamistiske revolusjonen, lå også i Khuzistanprovinsen.

Press
Den iranske nasjonalforsamlingen har bedt om at det skal bygges til sammen 20 atomkraftverk. Russland har tilbudt seg å bistå med byggingen.

Iran er under intenst internasjonalt press for å bremse atomprogrammet sitt, som USA hevder er del av et forsøk på å utvikle våpen. Iranske myndigheter sier reaktoreren kun vil brukes til strømproduksjon.

Selv om Iran har lagt sitt program for anriking av uran på is ble uran-omdannelse startet opp igjen i august. Slik omdannelse er et skritt i retning av anriking. Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har advart Iran om at landet kan bli brakt inn for FNs sikkerhetsråd, som kan utsette Iran for sanksjoner.

Anriket uran kan brukes som brensel i atomreaktorer eller til å lage atombomber.

Lørdag godkjente Iran en lov som vil blokkere internasjonal våpeninspeksjon av landets atomanlegg hvis IAEA bringes inn for FNs sikkerhetsråd.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere