*Nettavisen* Økonomi.

- Iran-krig truer verdens oljehandel

PRØVESKYTING: Shahab-3 raketten skal ha en rekkevidde på 2000 kilometer, nok til å nå Israel og amerikanske baser i området. Foto: AFP

- Trussel mot vår region vil ramme 40 prosent av verdens oljehandel, sier Irans OPEC-direktør.

14.07.08 09:04

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Konflikten mellom Iran, Israel, USA og andre involverte har eskalert den siste tiden, spesielt etter Irans prøveskyting av langdistanseraketter. USA har allerede varslet gransking av StatoilHydros engasjement i landet, og dette kan gi alvorlige konsekvenser for det norske selskapet.

NA24 - din næringslivsavis

Men det er ikke bare for enkeltstående oljeselskaper en opptrapping i konflikten kan få konsekvenser for. Mange undrer nå på om Iran, Israel og USA kan plumpe ut i en krig, noe Irans OPEC-direktør Mohammad Ali Khatibi tar kraftig til motmæle mot.

- Vil ramme alle
Denne konflikten var med på å sende prisen på den amerikanske referanseoljen WTI til over 147 dollar fatet fredag, og høyere kan den gå, skal vi tro OPEC.

For oljeeksport fra hele Persiabukta vil bli rammet, dersom Irans eksport blir hindret grunnet trusler mot landet.

– Om det oppstår en trussel mot vår region, kommer det ikke bare til å ramme vår eksport, sier Mohammad Ali Khatibi til Reuters.

Klikk på bildet for å forstørre.

Han advarer mot at verdens tilgang på olje kan falle dramatisk om et angrep mot landet finner sted.

– Det vil også påvirke andre produsenter utenfor Iran. Da er det snakk om oljeeksportører fra Irak, Kuwait, Saudi-Arabia, Qatar og De forente arabiske emirater. Ethvert problem fra USA eller Israel som blir rettet mot regionen vil være en trussel mot 40 prosent av verdens oljehandel, advarer Khatibi.

Vil slå tilbake
For en måned siden utløste en israelsk flyøvelse spekulasjoner om at Israel øvde på et flyangrep mot atomanlegg i Iran. I forrige uke svarte Iran med å prøveskyte raketter, som etter sigende skal ha mulighet til å nå Israel.

Iran, som er verdens fjerde største oljeeksportør, vil ikke la et angrep gå upåaktet hen. Teheran har truet med å innføre kraftige restriksjoner av all olje som blir fraktet med skip gjennom Hormuzstredet - der går om lag 40 prosent av olje fraktet med skip.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad sa søndag:

- Til og med før våre fiender får fingrene rundt avtrekkeren, vil vårt militære stoppe dem.

- Sensitivt oljemarked
Det er altså ingen tvil - Iran-konflikten kan få fatale følger. Khatibi er klar i sin tale:

Klikk på bildet for å forstørre.

- Dette er ikke tiden for å skape enda mer spenning i regionen. Oljemarkedet er svært sensitivt om dagen. Noen konsumenter sender gale signaler til markedet, og sender prisene til værs.

Iran truet lørdag med å tilintetgjøre Israel og 32 amerikanske militærbaser i Midtøsten, dersom USA og Israel angriper landet.

- Innenfor rekkevidde
- USA vet særs godt at Israel og de amerikanske militærbasene ikke er utenfor våre raketters rekkevidde. Målene ville blitt ødelagt, sier Mojtaba Zolnour fra den iranske revolusjonsgarden.

- Dersom USA fyrer av så mye som en rakett, vil den islamske republikken Iran være i full stand til å ødelegge Israel og amerikanske militærbaser i området – lenge før støvet etter den amerikanske raketten har lagt seg, sier Zolnour.

Dramatisk for StatoilHydro
Uansett om konflikten utarter seg til å bli krig eller ei, kan konsekvensene for StatoilHydro være dramatiske.

Analytikere som følger StatoilHydro tror konsekvensene kan bli svært så alvorlige for selskapet, dersom USA omsetter sine trusler til alvor.

Klikk på bildet for å forstørre.

- «Worst case scenario» vil være en amerikansk boikott av StatoilHydro. Det vil være svært dramatisk. USA er usedvanlig viktig for selskapet, og dersom de mister USA og Mexico-gulfen, vil det slå svært negativt ut, sier oljeanalytiker John Olaisen i Carnegie til NA24.

- USA viktigst
Han velger imidlertid å tro at det ikke vil gå så langt i dette tilfellet.

John Olaisen tror StatoilHydro kan vri seg greit ut av Iran-knipen, men mener det i verste fall kan bli snakk om en boikott.

- Det vil være en så stor krise, så jeg tror ikke det går så langt. Da legger heller StatoilHydro ned sin virksomhet i Iran. USA er så mye viktigere, understreker han.

Sakens kjerne er at statssekretær William Burns onsdag kveld sa til en kongresskomité at USA vil granske StatoilHydros engasjement i Iran, for å finne ut av om de bryter med amerikansk lov. «Iran Sanctions Act» fra 1996 gjør at selskaper som investerer for mer enn 20 millioner dollar i løpet av et år, kan utsettes for amerikansk straff.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.