NA24.no

- Italia går konkurs uansett

Foto: ALESSANDRO BIANCHI (Reuters)
Sist oppdatert:
Selv uten Berlusconi bak rattet levner enkelte landet få muligheter. Nå stiger også rentene.

Tirsdag ble det klart at omstridte Silvio Berlusconi har signalisert at han kan trekke seg, dersom de folkevalgte ved en planlagt avstemning i neste uke vedtar en rekke økonomiske reformer som skal hindre landet fra å kollapse.

Etter at dette ble kjent har noen Italia-eksperter signalisert at de ikke tror på at Silvio kommer til å trekke seg og at det hele bare er et spill for galleriet.

Finanshuset Barclays Capital skriver i en rapport at sannsynligheten nå er stor for at landet ikke lenger kan bli reddet. Selv om det innfører store økonomiske reformer tror de ikke lenger at dette i seg selv nødvendigvis er nok.

Les hele rapporten her

Spørsmålet er imidlertid hva som kommer etter Berlusconi. Han selv indikerer nå at han ønsker nyvalg. Det kan gi ham en sjanse til å komme tilbake. Men det kan også skape kaos fordi dagens opposisjonspartier har problemer med å bli enige med hverandre. Den mest konstruktive løsningen er trolig å la et forretningsministerium av teknokrater overta på midlertidig basis, skriver Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport.

Men en ting som er klart er at landet har enorme økonomiske utgifter.

Det har blitt pekt på at forskjellen på eurolandene Italia, med nest høyest gjeldsgrad mot bruttonasjonalprodukt (BNP), og Hellas, med høyest, er at Italia knapt har økt gjelden sin de siste årene og at det ved normale rentenivåer er i stand til å kunne betjene denne. Samt at landets største utfordring ligger i en svak økonomisk vekst.

Matthew Lynn, som er forfatter og MarketWatch-kommentator mener imidlertid at landet uansett går konkurs, og at det hele kun er et tidsspørsmål.

Tre tegn
Han skriver at selv om det stemmer at landet er relativt rikt og at statens totale gjeld nå er på 129 prosent av BNP mot 126 prosent i 2000, så finnes det flere andre alarmerende tegn. Disse er:

1: All annen gjeld har eksplodert i den samme perioden, og det er den samlede gjelden som er viktig - ikke bare hva landene skylder. Selskapene skylder nå 128 prosent av BNP mot 96 prosent i 2000, og husholdningene skylder nå 53 prosent av BNP mot 30 prosent i 2000. Samlet har gjelden steget fra 252 prosent av BNP til 310 prosent i denne perioden.

2: Den økonomiske veksten var kun på sylsvake 0,1 prosent i det første tiåret landet var med i euroen, målt i BNP delt på antall innbyggere. En periode der verdensøkonomien blomstret. Lynn spår at de neste ti årene vil bli mye verre, noe som vil gjøre det vanskeligere å få nedbetalt gjelden.

3: Landet har verdens verste demografi. FN venter at befolkningen faller fra dagens 51 millioner til 41 millioner i 2050. I mellomtiden blir italienerne bare eldre, der italienske kvinner nå har høyest forventet levealder i Europa med 83,2 år, samtidig som fødselsraten er veldig lav. Når landet allerede har en gjeldskrise og har generøse pensjoner og velferdssystemer er dette en katastrofe, mener Lynn.

Rentesjokk
Den siste tiden har rentene Italia må betale for å få låne penger i markedet eksplodert.

Onsdag klatrer renten på italienske obligasjoner med ti års løpetid til vel 6,8 prosent og nivåer som tvang Portugal, Hellas og Irland til å måtte få krisehjelp.

Også rentene på lån med lavere løpetid når rekordnivåer. Toårige lån er nå på hele 6,55 prosent, noe som også er det høyeste siden euroen ble innført. Med andre ord ser de som låner ut penger til Italia med andre ord sjansene for at de får de igjen som minkene.

- Interessant ligger nå tre-, fem- og sjuårsrentene høyere enn tiårsrentene. Dette kan kanskje skyldes at ESB kjøper tiårsrenter. Men det kan også være et tegn på økt frykt i markedet. Det var nemlig etter samme type bevegelser at Irland ble nødt til å søke hjelp, melder Handelsbanken Capital Markets.

Italias gjeld er imidlertid så stor at landet sannsynligvis kun kan bli reddet gjennom pengetrykking av Den europeiske sentralbanken, noe tyskerne er allergiske mot.

Markedsrentene et land må betale legger på mange måter rentegulvet for resten av landet.

Lynn lurer dermed på hvordan i alle dager italienske selskaper skal kunne være konkurransedyktige dersom de må betale tre ganger så mye for finansieringen sin som sine naboland.

Hans konklusjon er at Italia kanskje går konkurs i år eller neste år, men at timingen ikke er så viktig. På grunn av landets enorme gjeld vil det uansett bli en enorm påkjenning for resten av verden.

- Dersom Italia går konkurs så har vi en finansiell krise av dimensjoner med resultater som vi ikke tør tenke på. Da er det bare fantasien som kan sette grenser, sa Pål Ringholm, analysesjef for kredittmarkedet i First Securities, nylig til NA24.

Les mer: Denne grafen kan få verden til å kollapse

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere