NA24.no

Foto: ALESSANDRO GAROFALO (Reuters)

- Italia på vei mot stupet

Sist oppdatert:
Det er ingen vei tilbake for italiensk økonomi, mener eksperter.

Ifølge tenketanken Centre for Economics and Business Research (CEBR) vil Italias økonomi gå over ende, og bli et offer for den europeiske gjeldskrisen. Årsaken er landets svake økonomiske situasjon, hevder tenketanken.

Høy gjeld
Italia og Spania er eurosonens tredje og fjerde største økonomier, og begge er utsatt for sterkt press fra markedene for å få orden på gjelden. CEBR mener at hovedproblemet i Europa er Italia og ikke Spania. Berlusconis Italia vil være det neste offeret for den europeiske gjeldskrisen, spår tenketanken.

Det påpekes at Italias gjeldsposisjoner på 128 prosent, noe som er langt verre enn Spanias 75 prosent. CEBR mener videre at den italienske statsministeren Silvio Berlusconis finansieringspakke på 380 milliarder kroner er ikke stram nok, og vil ikke klare å fikse den svake italienske økonomien.

Slår tilbake
Berlusconi forsøker å dempe frykten for en økonomisk krise i Italia. I sin første tale etter at markedene ble stengt for å hindre at aksjemarkedet skulle falle videre, mente han at situasjonen i Italia er god.

- Det politiske systemet er solid, det fundamentale i økonomien er solid, og bankene våre likvide, solvente og har passert stresstestene, sa han, og mente markedet ikke har tatt inn over seg soliditeten og styrkene i den italieske økonomien.

CEBR peker på at den italienske økonomien er to ganger så stor som et samlet Hellas, Portugal og Irland. Derfor vil en redningspakke bli for dyr for eurosonen. Dette vil bety slutten for hele eurosonen, spår CEBR.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere