NA24.no

- Ja, jeg ønsker meg kjæreste!

Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Venstre-lederen håper på mer tid som statsråd i regjeringen til Erna.

Nettavisen møter Venstre-leder Trine Skei Grande (43) på hennes kontor på Stortinget tirsdag før julen synges inn.

- Jeg har stort sett bodd her i hele desember, så det var godt å få gavene unna i oktober, humrer ordensmennesket Skei Grande.

- Sånn er det å være to representanter, skyter hun inn - og drømmer seg inn i stortingsvalget høsten 2013 ...

I dag er Venstre nemlig kun representert med duoen Skei Grande og Borghild Tenden på Stortinget.

- Vi håper å kunne passere sju prosent, og få 10-12 representanter på Tinget. Det blir en ny hverdag, det, sier hun.

- Jeg gleder meg veldig til å få tilbake privatlivet
Og dermed er vi rett ved kjernen i Skei Grandes privatliv - eller manglende sådan:

- Jeg må nok innrømme at det å være en stortingsgruppe på to personer, gjør at du ikke er så mye privat. Jeg våkner stort sett av nyhetssendingen klokka seks, og jeg er stort sett hjemme mellom klokka ti og elleve på kvelden. Så jeg vet ikke om jeg har så mye annet privatliv bortsett fra politikken, når man driver med ekstremsporten ved å være en stortingsgruppe på to, sier hun.

- Jeg gleder meg veldig til å få tilbake privatlivet, sier Skei Grande.

Hun ler kort, før hun legger mer alvorlig til:

- ... Hvis vi klarer å gjøre et valg som er så bra at vi kan begynne å dele jobben på flere.

- Selv da, har du kjæreste?

- Nei, det har jeg ikke.

- I neste periode ...
Skei Grande vil gjerne ha en kjæreste - men medgir at det er spørsmål om «timing».

- Savner du å ha kjæreste?

- Jeg tror kanskje det hadde vært litt vanskelig med det livet her. Vi får prøve i neste stortingsperiode, sier Skei Grande lattermild.

Familiekjær
- Hva betyr familien for deg?

- Jeg har et veldig tett forhold til familien min. Jeg har to søstre, ei som bor i Lier og ei som bor her i Oslo. Så har jeg fire tantebarn, og de bruker jeg mye tid og penger på. Og så har jeg en grandnevø som er to år, så jeg er bestetante, forteller partilederen stolt.

- På trøndersk heter det gammeltante, og det vil jeg jo ikke være, legger hun til, og ler veldig godt.

Regjeringsdrøm
Skei Grandes store drøm er at Venstre skal komme i regjering etter valget i 2013.

- Det ville være meningsløst å ikke ønske seg det - og det er et samarbeid med Høyre, KrF og Venstre jeg har mest tro på. Jeg tror det er det mest styringsdyktige alternativet, men vi samarbeider gjerne med Frp fra sak til sak, sier hun.

- Er det helt uaktuelt for deg å sitte i en regjering med Frp?

- Vi er mest opptatt av politikken, ikke hvem som kjører de svarte «limoene». Men hvis vi legger programmene til Venstre og Frp ved siden av hverandre, ser vi at det er et stort sprik, svarer hun diplomatisk.

Mest leste saker i Nettavisen:

- Ingen av dem har lurt meg
Skei Grande forteller at hun har stor tiltro til samtlige av partilederne i opposisjon.

- Ingen av dem har noensinne lurt meg - eller prøvd å lure meg. Og mange av dem har jeg kjent lenge. (Frp-leder) Siv Jensen satt jeg i bystyret med for en evighet siden.

Hun beskriver imidlertid de fire som ganske så ulike.

- Siv er veldig rett fram, du vet alltid hvor du har henne, vi flirer og har det veldig morsomt sammen. Vi har sikkert samme rå humør, sier Skei Grande.

- Hva med Høyre-leder Erna Solberg?

- Jeg har også kjent Erna lenge, hun er veldig skikkelig og ordentlig og har en mye bedre hukommelse enn meg på å huske gamle saker. Hun imponerte virkelig under klimaforhandlingene, sier hun.

KrF-leder Knut Arild Hareide får også gode skussmål av Venstre-lederen.

- Han er veldig trivelig og hyggelig - og veldig engasjert i de sakene han jobber med, samtidig som han er flink på teambuilding, sier Skei Grande.

Men de fire spiser ikke ofte middag sammen:

- Nei, det gjør vi ikke. Det er ikke sjelden jeg oppsummerer dagene med at de fleste måltidene er inntatt med «kroppen i bevegelse», ler hun.

Skei Grande ler mye - og ofte.

- Ikke planlagt å fremstå mer sammen
- Vil vi se dere fire partiledere på borgerlig side mer sammen nå fram mot valget?

- Vi har ikke planlagt noe, men vi stiller gjerne opp sammen når det er saker vi er enige om, sier hun.

- Men vil det ikke hjelpe dere at dere står enda mer samlet utad enn dere gjør i dag?

- Jeg tror at folk nå vet hvilken side folk er på, og så tror jeg folk også skjønner at det blir en annen regjering om den blir mørkeblå eller blågrønn. Hvis man er mer opptatt av å få en større andel av det Venstre vil ha i en slik regjering, så bør en stemme Venstre, sier Skei Grande, og fortsetter engasjert:

- Jeg tror folk har ganske klart for seg hvilke alternativer de har, og hvordan de kan påvirke fargeskalaen i det alternativet vi holder på med, sier hun.

- Best å være i mindretall, faktisk
Hun mener dagens flertallsregjering gir et for daft regime.

- Jeg synes ikke det må være en flertallsregjering - det ødelegger for debatten og iveren i Stortinget. Nå er det slik at regjeringen ikke selv klarer å korrigere åpenbare feil internt, alt fra dieselavgift til beskatning av småbedrifter, sier hun oppgitt.

- Og hvem vet - er det den kommende utdanningsministeren vi har foran oss?

- Selv om jeg vil i regjering, er jeg ikke klar til å fordele poster. Det var Knut Arild som i forrige uke lanserte meg som utdanningsminister, og det er vel cirka 80 år siden sist Venstre hadde den posten. Jeg tror norsk skole hadde hatt gått av det, så hvorfor ikke? sier Skei Grande.

- Men som statsråd vil du vel få begrenset frihet?

- Det er jo ikke sånn at jeg ikke kan ta trikken. Men i veldig mange land kan ikke en politiker som er partileder gjøre slike ting. Jeg synes det er fantastisk frihet, å gjøre akkurat hva jeg vil og kunne gå akkurat hvor jeg vil. Det er ingen som spør hvor jeg skal, sier hun.

- Man er fantastisk heldig når man kan være politiker i et land der jeg kan ta trikken på jobb som alle andre, legger hun til.

- Når du er i matbutikken da, følger folk med på hva du handler?

- Ja, det gjør de sikkert. Men det hadde de sikkert gjort uansett. Man går aldri uten at noen snakker til en, men det er jo nesten bare hyggelig. Det er jo litt av den tilbakemeldingen man lever av som politiker, å få tilbakemelding på hva som er bra og dårlig. Jeg synes det er en fantastisk styrke ved det norske demokratiet at det er så tett, at det går an for hvem som helst å stoppe meg på vei til jobben, sier Skei Grande.

- Flåthen har ikke hilst på meg
I NA24s store intervju med LO-leder Roar Flåthen lørdag 15. desember, får Skei Grande så hatten passer.

Det Store Intervjuet med Roar Flåthen: - De er noen vinglekamerater

- Jeg kan ikke huske at Flåthen har hilst på meg en eneste gang. Jeg er uenig med alt Flåthen sier, han kommer kun med stygge karakteristikker - ikke argumenter. Det synes jeg ikke noe om!

- Jeg skjønner at Aps maskineri, som inkluderer LO, er i gang med valgkampen. Men Flåthen fremstiller Venstres politikk helt galt, mener hun.

- Innvandrerne rammes hardt av dette
Flåthen karakteriserte Venstres arbeidslivspolitikk som «dritdårlig». Han mente det ikke var belegg for påstandene fra Skei Grande om at flere midlertidige ansettelser vil få flere i arbeid.

- Vi har sett på utfordringene i arbeidslivet, hvor mange går i enormt lange midlertidige stillinger, spesielt i det offentlige, med den praktiske konsekvens at de ikke har huskontrakter, forklarer Skei Grande.

- Så er det alle de som blir stående på utsiden. Vi vil slippe opp på de korte, midlertidige ansettelsene, samtidig som vi vil stramme inn på de langvarige, sier hun.

Og debatten tok av, medgir hun.

- Det koker for meg når jeg ser at Flåthen kun er opptatt av de som er innenfor, ikke de utenfor, noe som blant annet rammer veldig mange innvandrere, sukker hun.

- Det tappet mye energi
Det er ikke å komme utenom at 2012 også har vært preget av en rekke sexskandaler i norsk politikk.

Venstre er ikke vant til slike saker, men heller ikke de slapp unna med en intern oppvask om tillit i vår, som resulterte i at nestleder Helge Solum Larsen måtte trekke seg fra alle verv i partiet. Larsen ble anmeldt for voldtekt av et yngre partimedlem, men saken ble senere henvist «på grunn av bevisets stilling».

- Saken er kanskje fortsatt så nær i tid at vi ikke klarer å se den skikkelig. Men det var vel den jobben jeg håpet jeg aldri skulle gjøre, og saken har tappet mye energi fra hele organisasjonen, innrømmer hun.

I høst har dømmekraften til Ap-toppene Rune Øygard og Roger Ingebrigtsen ført til at begge har trukket seg, som henholdsvis Vågå-ordfører og statssekretær.

- Jeg vil ikke være en dommer i de andre sakene, men over tid tror jeg vi vil se en endring i maktstrukturer. Noen av disse jentene har brøytet vei for dette, sier hun.

I Venstre har ikke vårens overgrepssak resultert i egne retningslinjer for overgrep og seksuell trakassering.

Les også: - Vi bruker sunn fornuft

- Jeg mener vi skal følge norsk lov og oppføre oss skikkelig. Alle saker er unike og oppstår på unike måter, så da må man behandle der og da, forklarer Skei Grande.

Hun mener vi skal stille høye, moralske krav til ledere.

- Jeg synes vi skal stille høye, moralske krav til alle som har lederposisjoner, uavhengig av for hvem. Og vi politikere bør prøve å holde de reglene vi lager, ikke sant.

Fire kjappe spørsmål

- Hva gjør deg glad?

- Jeg er generelt ganske blid, sier hun og ler. - Det var en taxisjåfør her om dagen som sa at «du måtte ha falt i gryta når de delte ut humøret». Det var en veldig bra kompliment. Så det har jeg tatt til mitt hjerte.

- Hva gjør deg sint?

- Det er urettferdighet, og når folk er urettferdige. Så når Roar Flåthen angriper oss slik at det blir urettferdig, så blir jeg oppriktig sint.

- Hva gjør deg stolt?

- Mye av Venstre-historien gjør meg stolt. Eller hvis jeg reiser rundt i verden og ser på hva som er mine liberale kollegaer, så er det veldig mange jeg er stolt av å være på lag med, sier hun.

- Hva gjør deg redd?

- Når Norwegian Defence har demonstrasjon i nabolaget mitt, blir jeg skremt. Det synes jeg er skremmende, at folk kan ha slike holdninger og at det kan utvikle seg så forskrudde holdninger oppe i hodene til folk, det skremmer meg. Det har vi jo også sett i det siste, at slike holdninger tar faktisk liv, om man ikke bekjemper de, sier Skei Grande.

- Vokste opp i en beskyttet kokong
Skei Grande, som nå er blitt 43 år gammel, forteller oss om gode barndomsminner.

- Jeg er født i Overhalla i Namdalen, med en pappa som selvstendig næringsdrivende. Han drev et lite byggefirma, og mamma førte regnskap i det samme firmaet, sier Skei Grande, og ler:

- Jeg tror det er en ganske vanlig konstellasjon rundt omkring i Norge.

Hun beskriver oppveksten som veldig trygg, og beskyttet.

- Jeg vokste opp i et veldig musikalsk hjem, med to søstre og en pusekatt. Pappaen min var musiker i tillegg til å være snekker, forteller Skei Grande.

Og det var nettopp den trygge oppveksten, som fikk henne til engasjere seg for de aller svakeste.

- Litt av engasjementet mitt i forhold til fattigdom handler nok akkurat om det, at jeg føler at jeg vokste opp i en veldig beskyttet kokong. Min barndom var veldig beskyttet, og når jeg da får alle historiene om de barndommene som ikke er det, og om de ungdommene som vokser opp og har det ganske tøft i dag, så føler jeg at jeg skylder å gi litt tilbake for den barndommen som jeg selv har hatt.

Hun sier at politikk også hadde en sentral plass i Skei Grande-hjemmet.

- Jeg har også vokst opp i et veldig politisk diskusjonshjem. Når det var valgnatt, fikk man lov til å være oppe så lenge man ville, for det var viktig. Vi diskuterte veldig mye politikk hjemme, sier hun.

- Jeg har mine urbarndomsvenninner
- Har du noe du husker ekstra godt fra barndommen?

- Jeg vokste opp med en veldig tett venninnegjeng. Jeg har fortsatt mine urbarndomsvenninner, som jeg har krøpet på gulvet sammen med som baby, sier Skei Grande, og legger til:

- Det er et veldig bra korrektiv i livet. Jeg tror det er viktig for alle politikere å ha noen sånne korrektiv, sier hun.

- Har du politikere blant dine nærmeste venner?

- Ikke som nærmeste vennekrets, egentlig, sier Skei Grande.

- Jeg har masse venner som aldri diskuterer politikk. Mine barndomsvenner aner jeg ikke hva stemmer, og jeg bryr meg ikke noe om det, heller, sier hun.

- Det er det å ha noen å komme hjem til
På Twitter beskriver hun seg selv som «en liberal dame som bor med to katter i Gamle Oslo».

- Det er to omplasseringskatter. En kom fra Dyrebeskyttelsen, og den andre er en uteliggerkatt som min nabo forbarmet seg over i Gamlebyen. Men nå begynner de å bli litt gamle. De blir 13 år snart, begge to, sier Skei Grande.

To katter som hun er veldig glad i.

- Det er det å ha noen å komme hjem til, som er veldig hyggelig. Og så har jeg jo et veldig hjerte for dyrevelferd og det å kunne ta ansvar for noen, for omplasseringskatter, sier hun.

- Du sier du har lite fritid. Men når du først har litt fritid, hva liker du å gjøre da?

- Da liker jeg å oppleve all den fantastiske kulturen som denne byen har å tilby. Jeg går mye på teater og konserter. Det gir masse energi, sier Venstre-lederen, som i år har sin egen julekalender på bloggen sin, der hun gir kulturtips hver dag fram til julaften.

- Dette er en av mine store svakheter
Hun bor i en leilighet som hun beskriver som perfekt for henne. Hennes tredje leilighet i hovedstaden.

- Der skal jeg bo i uoverskuelig framtid. Jeg elsker å bo i Gamlebyen, slår hun fast.

- Fordi?

- Fordi det er sentrumsnært, men likevel en veldig egen bydel. Det er en bydel som er veldig sammensatt med folk, så det er ikke en type folk. Det liker jeg veldig godt. I tillegg er den både flerkulturell og har flere sosiale sjikt samtidig. Det synes jeg er deilig.

Skei Grande blir avbrutt. Telefonen hennes ringer, og «All I want for christmas» ljomer ut i kontoret.

Hun tar den ikke, og fortsetter:

- Det er ikke bare én type folk. Og så bor jeg i et veldig trivelig borettslag, med masse trivelige unger. Alt det som gjør det til et hyggelig sted å bo, sier hun.

- Hvordan er du hjemme, er du en ryddig person?

- Jeg er litt overryddig, sier Skei Grande og ler.

- Dette er en av mine store svakheter. Jeg må ha systemer på alt, så dette er alibiet mitt. Jeg er ikke så veldig rotete, nei.

- Hvorfor sier du at det er en svakhet?

- Jo, fordi jeg må ha system før jeg får ro. Jeg har 4000 bøker på ISBN-nummer, så jeg innrømmer at det er litt sykelig. Dette er min svakhet.

Hun ler mer.

- Jeg skulle gjerne kunne vært litt mer effektiv uten å ha hatt det ryddig rundt meg, sier Skei Grande.

Det lille, smale kontoret på Stortinget ser veldig «bebodd» ut, med en diger korktavle spekket med postkort, bilder, personlige hilsener - og et Vålerenga-skjerf og en kalender fra samme klubb.

- Veldig mange av oss bor alene
Skei Grande har lenge engasjert seg sterkt for den store gruppen hun selv nå er en del av, de single.

- Hva vil Venstre gjøre for å bedre de singles situasjon dersom dere kommer i regjering?

- For det første må vi ha en boligpolitikk som tar innover seg at veldig mange av oss bor alene. 55 prosent av oss som bor i Oslo, bor alene, sier hun, og fortsetter:

- Egenkapitalkravet nå, i forhold til Oslo for eksempel, er jo kjempevanskelig å komme inn i hvis du er alene. Jeg er jo sjeleglad for at jeg kjøpte min første leilighet på begynnelsen av 90-tallet, da det var en liten dump. Hadde det ikke vært for det, så hadde jeg aldri kommet meg inn i dette boligmarkedet.

Skei Grande er heller ikke glad for at vi har en avgiftspolitikk som har mer fokus på husstandsavgifter enn forbruk.

- Husstandsavgifter generelt er en 50-tallsoppfinnelse som vi må bevege oss bort fra. For det første er det grunnleggende urettferdig, og for det andre er det en helt forhistorisk måte å kreve inn penger på, sier Skei Grande.

Hun viser blant annet til lisensavgiften, som er en av husstandsavgiftene.

- At en familie med to store inntekter, eller min mamma som minstepensjonist eller jeg som tjener godt, skal betale det samme alle tre, er grunnleggende urettferdig. Det er med på å undergrave NRK, mener hun.

- Det er ingen barnehager som stenger
Skei Grande mener vi også må begynne å se på måten vi organiserer helsevesenet vårt på.

- Alle levekårsundersøkelser viser at en av de indikatorene som enslige gjør det dårligere på enn andre, er helse. Det er kanskje fordi det er ingen som sier at nå må du gå til doktoren, sier hun.

Men ikke nok med det, singeltilværelsen påvirker også lønn og fritid, ifølge Skei Grande.

- Vi får dårligere lønn. Av en eller annen grunn har vi mye mindre å forhandle med. Vi har også mindre fritid, fordi det er ingen barnehage som stenger, sier hun.

- Folk skal ikke tenke på hva jeg har på meg
- Synes du det er mye fokus på utseende blant dere som politikere?

- Nei, jeg synes ikke det. Det er sikkert det folk diskuterer, men det er veldig få som diskuterer det med meg. Det jeg prøver å tenke på, er at folk ikke skal tenke så mye på det, sier Skei Grande, og fortsetter:

- Jeg prøver å kle meg slik at folk ikke skal tenke på hva jeg hadde på meg, men kanskje de heller hører på det jeg sa. Det skal være mest mulig nøytralt og vanlig, sier hun.

Som for anledningen er kledt i svart, med grønne briller.

- Hvis jeg klarer å være med i en debatt, og folk ikke tenker over hva jeg har på meg men kanskje tenker på hva jeg sa, så er jeg fornøyd, sier 43-åringen.

Briller forteller hun at hun alltid har hatt. Men med ulike farger.

- Alle her har vært syk, men ikke jeg
Mens mange fremhever trening som en god form for avkobling, nevner Skei Grande heller en tur i teateret.

Og du får neppe se henne på skitur med Stoltenberg.

- For meg er det å gå på ski noe jeg gjør for å komme fram til hytta, ler hun igjen.

- Har du en god helse?

- Jeg slet litt i fjor vår, men nå har de fått fikset det. Så nå synes jeg at jeg har en krutthelse. Mens alle her har vært syk, bank i bordet, så har ikke jeg vært i nærheten, sier Skei Grande.

- Hvem er ditt forbilde?

- Jeg er jo liberaler, og da er det vanskelig å ha ett forbilde. Men hvis jeg kan få velge to, så kan jeg velge Gunnar Knutsen, som var en stor sosial reformator i norsk politikk. Den andre er Fredrikke Marie Qvam, som kanskje er en av de fremste kvinnerettsforkjemperne vi har hatt i norsk historie, sier hun.

- Jeg elsker jul
- Nå er det snart jul. Hva betyr julen for deg?

- Jeg elsker jul, sikkert fordi jeg er en litt sånn melankoliker. Jula er jo litt melankolsk. For det første er det veldig mye hyggelig å gjøre sammen med familien, og så er det en del venneselskap som er tradisjon, som jeg gleder meg veldig til. I tillegg gleder jeg meg til at det ikke kommer ut aviser, annet enn hermetikk, sier Skei Grande.

I år skal hun feire julaften på Kampen i Oslo, hos sin niese.

- Ellers er det familieselskap og juleselskap hver eneste dag i jula, forteller hun.

- Tror du på Gud?

- Ja, det gjør jeg. Jeg har sittet i styret i menighetsrådet i Gamlebyen. Jeg har min barnetro i behold.

Og når det gjelder julegavene, kan altså Skei Grande opplyse at hun for lengst er ferdig.

- Julegavene kjøper jeg i oktober, fordi det er da jeg har tid. Jeg vet at når desember kommer her, så er vi nesten ikke ute av dette huset. Da får vi ikke gjort noe annet, sier hun.

- Hva ønsker du deg selv til jul?

- Jeg har ønsket meg noen glass jeg samler på, og jeg har ønsket meg skjerf, smykker og alt sånn som er fint å ha på jobben, sier Skei Grande med et spent smil.

- Liten tror på å begynne på nytt
- Har du noen nyttårsforsetter?

- Nei, det er jeg fryktelig dårlig på. Det må være et veldig bra valg. Det er uansett målet med neste år. Men jeg har veldig liten tro på å begynne på nytt. Dette har jeg holdt på med i fire år; målet med å gjøre neste år til et bra valgår, sier hun.

- Til slutt: Hva kan du garantere til dem som stemmer Venstre til høsten?

- Jeg kan garantere at vi skal kjempe for å få en blågrønn regjering som har mest mulig grønnskjær i politikken sin. Det er det dem får hvis de stemmer på oss.

Tusen takk!

Trine Skei Grande tar oss i hånda, og takker for intervjuet. Klar for julegrøt i stortingskantina.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere