*Nettavisen* Økonomi.

- Ja, selvfølgelig!

Foto: Magnus Blaker (Mediehuset Nettavisen)

- Norsk oljeutvinning er en årsak til de menneskeskapte klimaforandringene, medgir SV-lederen.

22.05.13 19:58

Diskusjonen om hvorvidt klimaendringene er menneskeskapte - og i hvor stor grad - går livlig.

Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum blogger onsdag om temaet i «Dårlig klima for fornuft».

«Lysbakkens parti deltar i en regjering som trolig sier ja til oljeboring i Lofoten og som ikke stagger investeringer for flere hundre milliarder kroner i året i Nordsjøen,» hevder Stavrum.

Han resonnerer videre slik:

«Nye studier av global oppvarming tyder på at naturlige variasjoner er mye viktigere enn tidligere antatt - og at menneskeskapte klimautslipp spiller en tilsvarende mindre rolle. Derfor er det ikke enkelt å svare bare ja eller nei på SVs partileder Audun Lysbakkens spørsmål: Finnes det menneskeskapte klimaendringer?»

Les også: Nina Jensen: - De er genialt uklare

- Ja, norsk oljeutvinning er en årsak
Nettavisen har vært i kontakt med SV-leder Audun Lysbakken og stilt ham følgende spørsmål:

- Er norsk oljeutvinning, som regjeringen og SV er med på, en årsak til de menneskeskapte klimaforandringene?

- Svaret er selvfølgelig ja, svarer Lysbakken Nettvisen.

- Spiller ingen rolle om oljen er norsk
«Ja eller nei, Jensen? Fremskrittspartiet har et klimaproblem. Det er menneskeskapt, av Siv Jensen,» skrev SV-leder Audun Lysbakken i en kronikk 4. april i år.

Overfor Nettavisen utdyper han bakgrunnen for sin kronikk:

- Poenget med mitt spørsmål til Siv Jensen var å få svar på noe hun har vært uklar om. Dere spør meg om noe jeg argumenterer klart og tydelig for hver eneste dag. Forbrenning av fossil energi bidrar til å endre klimaet. Det spiller ingen rolle om oljen eller gassen er norsk. Derfor må Norge bli mindre oljeavhengig, svarer Lysbakken Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Simen Lønning/Mediehuset Nettavisen

-Dobbeltmoral
Nettavisen-redaktør mener at vi i klimaspørsmål er vitne til mye dobbeltmoral i praksis - og trekker frem tre hovedpunkt:

  • Norge er en av verdens største oljeeksportører og en gigantisk bidragsyter til forurensende bruk av fossilt brensel.
  • Nettopp 400 milliarder i året i oljeinntekter er en årsak til at SV og den rødgrønne regjeringen kan ha høyt offentlig forbruk.
  • Norge gjør minimalt for å redusere innenlandske utslipp, og våre milliarder til regnskog og kjøp av klimakvoter gir lite effekt.

- Stavrum tar helt feil
Lysbakken er slett ikke enig i Stavrums fremstilling:

- Stavrums framstilling av regjeringens klimapolitikk er for øvrig fullstendig feil. Norske klimagassutslipp går nå ned, og SV vil jobbe for å forsterke den trenden ved å gjøre Norge mindre oljeavhengig, satse mer på kollektivtrafikk og utvikle ny miljøteknologi til industri, biler og hus. Vi har fått gjennomslag for svært ambisiøse mål om videre innenlandske klimakutt, for å holde Lofoten, Vesterålen og Senja unna oljeindustrien og for en Nasjonal Transportplan som vil gi kjempeløft for grønn kollektivtransport og jernbane, sier Lysbakken.

Den kritikken tar Stavrum med knusende ro:

- Jeg synes Lysbakken hopper bukk over den største motsetningen – nemlig at SV som regjeringsparti har gjort seg avhengig av oljeinntekter, samtidig som det gjør Norge til en av de største bidragsyterne til menneskeskapte klimaendringer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.