*Nettavisen* Økonomi.

- Ja, skyt piratene!

Foto: Ho (Reuters)

Du fjerner ikke dritt med silkehansker, mener blogger.

15.02.11 11:20

Det er ingen tvil om at det er ulike synspunkter på utspillet til skipsreder Jacob Stolt-Nielsen, som vil ha hardere lut mot piratene. Han mener at verdenssamfunnet er for snille.

I et debattinnlegg i Dagens Næringsliv skriver skipsrederen at «Pirater tatt i internasjonalt farvann, har alltid vært straffet med døden, oftest utført på stedet,» og at denne praksisen bør gjeninnføres.

Får støtte
I sin nye blogg kommer Ole Eikeland med en uforbeholden støtte til den gamle rederen.

«Fantastisk. Ikke mye politikerprat fra gode gamle Stolt-Nielsen. Han sier det som det er. Drittsekker må behandles som drittsekker», heter det i bloggen til Eikeland.

Eikeland avviser at de spesielle skattereglene rundt rederinæringen ikke bør hindre norske myndigheter å agere. Store deler av det norske rederimiljøet, inkludert Stolt-Nielsens egen flåte, er registrert på skatteparadiser eller i bekvemmelighetsflagg, og betaler ikke skatt til Norge.

«Norge har valgt å gi rederne riktige konkurransevilkår, ikke fordi det er så gøy å gi skattelette til de rike, men fordi den maritime næringen er veldig viktig for Norge både i form av inntekter, men ikke minst i form av arbeidsplasser», skriver Eikeland, og mener at forsvarsminister Grethe Faremo må våkne opp.

Helt uenig
Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum er helt uenig med Eikeland.

- Skipsreder Jacob Stolt-Nielsen rømmer fra norsk skatt, men vil ha hjelp av norske myndigheter i kampen mot pirater utenfor Somalia, skriver Stavrum i sin kommentar.

Stavrum mener i stedet at rederne bør henvende seg til sine kommersielle hjemland og be om penger.

«Både Liberia, Bermuda og Cayman Islands er jo sjøfartsstater med en rik – om ikke ærerik – historie», skriver Stavrum.

Krever handling
Også Høyre mener at Norge må gjøre mer i mot piratene. I en melding fra partiet heter det at Norge må følge opp sitt ansvar og sende en norsk fregatt til NATO-operasjonen i Adenbukta så snart som mulig.

«Situasjonen norske mannskap og handelsfartøy møter i Adenbukta er ekstraordinær, og Høyre har full forståelse for at reder Jacob Stolt-Nielsen i dag uttaler til Dagens Næringsliv at ”dette er krig”. Høyre ser at det kan være nødvendig for fartøy i områdene å bevæpne seg som et ekstraordinært tiltak mot den trusselen de står ovenfor, så lenge statene ikke følger opp sitt internasjonale ansvar godt nok, men henrettelser er uakseptabelt.»

- Det haster nå mer enn noensinne at regjeringen avklarer hvilke regler som skal gjelde for bevæpning på norske skip. Det er viktig at vi koordinerer oss med andre land, slik at norske skip ikke ender opp som ekstra attraktive mål for piratene, skriver Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten i meldingen.

Høyre har flere ganger pekt på at regjeringen i lang tid har sviktet sitt ansvar for norske mannskaper, skip og verdier i området. Regjeringens respons har vært at de vil vurdere deltakelse i en av de internasjonale operasjonene i området.

- Kjernen i saken er at norsk fravær i Adenbukta reflekterer den tynne bemanningen regjeringen har valgt for de nye fregattene, som gjør at vi har fem fregatter, men per i dag ikke en eneste tilgjengelig for internasjonale oppdrag. Dette er uholdbart, skriver Flåtten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.