- Ja, vi er et sosialt eksperiment

Foto: Thor Benjamin Brekken (Nettavisen)

Enhetsleder i Norges nye storstue, Line B. Brandt, er enig med fagfolkene som kaller barnehagen et «sosialt eksperiment».

14.06.10 22:28

Se bildekarusell i bunn av artikkelen

Mandag inntok de første barna de nye barnehagelokalene i Margarin-fabrikken på Bjølsen i Oslo. Etter en omfattende omvisning kan det ikke stikkes under en stol at dette er et paradis for de aller minste. Men lekre lokaler til tross, fagfolk er skeptiske til tanken på hundrevis av barn under samme tak.

Per dags dato er det plass til cirka 200 barn i bygget. I løpet av våren 2011 vil et nybygg stå ferdig som vil romme ytterligere 300 barn. Totalt vil barnehagen ha cirka 500 barn og 130 ansatte.

- Fagfolkene har litt rett. Dette er et sosialt eksperiment, men med positivt fortegn, sier enhetsleder Line B. Brandt til Nettavisen.

Hun påpeker at vi alle er født som sosiale individer, og at sosialtrening er uhyre viktig.

- Det er smart å begynne med god trening allerede i barnehagene. Dette vil barna dra nytte av, mener hun.

Bekymrede foreldre
Men Brandt at det er flere enn bare ekspertene som er skeptiske. Foreldre med barn i Margarin-fabrikken har uttrykt bekymring.

- Foreldregruppen er delt. Det er en god del som er skeptiske, og bekymret for «sitt lille barn» i en så stor gruppe. Men når de hører hvordan alt skal organiseres, og at barna får trygge rammer, blir de beroliget.

Hun roer skeptikerne ved å påpeke at det ikke blir et fritt barneland hvor samtlige kaster fra seg sekken og springer omkring.

- Utearealet er delt opp i områder. Vi slipper kun til en enkelt gruppe av gangen i hvert område. På den måten blir det aldri for fullt, forteller Brandt.

I tillegg understreker hun at alle barna vil få like god oppfølging som i en hvilken som helst barnehage.

- Vi er flere ansatte her, og har hver voksen har ikke flere barn enn hva som er normalt. Dermed vil alle bli sett. Dessuten er samtlige av de ansatte her utdannet pedagoger. Det er en klar fordel, sier hun.

- Likevel er jeg ydmyk ovenfor oppgaven, tilføyer Brandt.

Alle får oppfølging
Anita Remmen er blant «barnehagetantene» i Margarin-fabrikken barnehage. Hun har gledet seg til åpningen i lang tid.

- Alle vi som søkte oss til disse jobbene søkte fordi vi hadde utrolig lyst til å jobbe i en så stor barnehage. Alle er her fordi de har lyst, og ikke fordi man «måtte» bli overført eller lignende. Derfor har jeg stor tro på at dette kommer til å gå veldig bra, sier hun til Nettavisen.

- Med så mange barn. Vil du, som ansatt, være i stand til å gi nok oppfølging per barn?

- Det er ikke en problemstilling. Det er mange barn, men også mange ansatte. Det vil som sagt ikke bli flere barn per voksen, enn hva som er vanlig.

- Mobbing? Hmm, godt spørsmål...
- Øker risikoen for erting og mobbing med så mange barn?

Brandt ser ned i bakken og tenker seg om. Hun innrømmer at dette var et godt spørsmål, og et hun ikke kunne svare hundre prosent på.

- Det krever mer av hver enkelt ansatt. Men jeg har så stor tro på alle her at jeg ikke tror det blir et problem. Men det er klart at vi kanskje må passe bedre på, og det skal vi, sier hun.

Fagleder Ragnhild Berg avviser alle utsagt om mobbing.

- Det er tette grupper med barn, men vi har aktive voksne. Jeg ser ikke for meg at dette er noe å bekymre seg for, sier hun til Nettavisen.

3385

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.