*Nettavisen* Økonomi.

- Jeg anmelder dem

Datteren til Nann-Rosita Sigurdsen har blitt mobbet som en følga av iam.no - mener moren. Foto: (Montasje: Iam.no/Privat)

Nann-Rosita Sigurdsen mener Iam.nos informasjon fører til at datteren mobbes.

01.10.09 11:48

- Jeg har bedt dem fjerne opplysningene om oss, ellers anmelder jeg dem. Dette er snakk om mobbing, og det i det landet i Norden som sliter mest med nettopp slikt, sier Nann-Rosita Sigurdsen til Nettavisen.

Oppringninger fra skjult nummer
Datteren på 14 år har den siste uken opplevd å få flere «tulleoppringninger» fra skjult nummer og ekle kommentarer på skolen. Sigurdsen mener det har sammenheng med Iam.nos opplysninger om de to

Nettsiden har fått svært mye oppmerksomhet den siste uken, både i media, gjennom aksjonsformer som grupper på Facebook og av Datatilsynet. Årsaken er det mange mener er ulovlige opplysninger om enkeltpersoner legges ut.

- Jeg har sendt flere meldinger til nettsiden om å fjerne informasjonen, uten å få respons. Heller ikke når jeg har sagt det fører til mobbing av datteren min og at jeg kommer til å anmelde dem i løpet av 24 timer dersom det ikke fjernes, sier Sigurdsen.

Les også: Kraftig vekker for personvernet

- Hausset opp av media
Datterens mobilabonnement har i NetCom vært registrert under mormorens navn, for å unngå slike situasjoner. Sigurdsen sier hun har sjekket med NetCom på ny for å forsikre om at det fremdeles er tilfelle, og skal ha fått dette bekreftet.

Også all medieoppmerksomheten rundt Iam må ta noe av skylden for mobbingen mener Sigurdsen.

- Iam har vært så mye omtalt i media, de har hausset det opp, og det gjør folk nysgjerrige. Da går folk inn på nettet og snoker.

Anmeldelse førsteprioritet
Sigurdsen sto for en del år siden fram i Dagbladet som talsperson for Aleneforeldreforeningen, og snakket om det økonomiske aspektet ved å være alene med et barn. Hun sier det er slike ting datteren får unngjelde for, nå som Iam legger ut opplysninger om de to.

- Det skal ikke være sånn at det ikke er bra for ungene når foreldre er litt tøffe i trynet og har egne meninger. Den saken er sju-åtte år gammel, men dukker jo opp dersom man søker, og da er det mobbing når hun skal få kommentarer om å være fattig nå, sier 33-åringen, og mener Iam.no ikke tar hensyn til dette, selv om hun har kontaktet dem angående det.

- Jeg skal anmelde dem, det er første prioritet. Det er helt hårreisende å legge ut informasjon om en fjortenåring, og det er hårreisende at de ikke gidder svare når jeg henvender meg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Åserud, Lise

16-årsgrense
Styreformann bak selskapet, Odd Harald Hauge sier til Nettavisen at Iam.no henter sine data fra teleoperatørene, men at de selv opererer med en selvpålagt 16-årsgrense.

- Teleoperatørene er pålagt å levere nummer med tilhørende fødselsdato og år, men noen teleoperatører slurver med dette. Det mest sannsynlige som skjer er likevel at foreldre tegner et abonnement og påfører barn som bruker. Dermed er det barna som vises på våre sider, sier Hauge, og legger til at folk ikke sjekker andre opplysningstjenester og dermed ikke er klar over at det gjelder også for disse.

Kommer med brukerhjelp
Han sier Iam i løpet av dagen legger ut en detaljert beskrivelse for hvordan man kan endre dette, i tillegg til alle de vanligste spørsmålene folk har. Denne skal også sendes ut til alle som har henvendt seg til selskapet på mail.

- Det hjelper lite at vi tar datteren manuelt ut av våre lister, dersom hun fremdeles står som bruker og uten alder hos teleoperatøren. Da er hun tilbake i løpet av et døgn, ettersom det er så ofte vi oppdaterer dem.

Han oppfordrer derfor bekymrede foreldre til å sjekk om barna står med alder og er reservert hos teleoperatøren, da vil de ikke ende opp på Iams nettsider.

Takke seg selv
Hauge sier videre at årsaken til at de ikke hadde fått svart på henvendelser fra folk som har klaget, er at de har blitt nedspammet av aksjonsgrupper.

- Vi er like interessert som alle andre at alle som har gode grunner til å ikke være på listen, skal slippe det, men her får aktivistene takke seg selv. De bruker alle tenkelige anti-personvernsmidler for å stoppe oss, og har gjort det umulig for oss å komme ut til de med seriøse henvendelser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag