NA24.no

- Jeg beundrer oljefondet

Sist oppdatert:
Nobelprisvinner Joseph Stiglitz skryter oljefondet i skyene.

REGJERINGSKVARTALET (NA24): - Dere har tatt opp hva som er under jorden, over jorden, og bestemt at pengene ikke skal brukes på forbruk, sier nobelprisvinner og professor Joseph Stiglitz til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Han fikk Nobels økonomipris i 2001 og mener den sosiale profilen på investeringene i oljefondet går foran som et godt eksempel i verden, samtidig som det blir investert for fremtiden. Det er ikke første gangen professoren roser fondet.


Unik rolle
Mandag holdt Stiglitz et foredrag initiert av Finansdepartementet og Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Han brukte sitt foredrag til å snakke om de mange dimensjonene man kan utøve gode forretning gjennom fornuftige etiske retningslinjer.

- Man kan gjøre det bra gjennom å utøve gode gjerninger, sier han.

Professoren mener man kan ha en god avkastning på pengene sine gjennom å investere med en sosial profil. Stiglitz roser oljefondet for å gå foran med sine føringer med en form for sosial profil.

Internasjonal kapasitet
Finansminister Kristin Halvorsen klarer ikke skjule at hun lar seg imponere av professoren.

- Det er en internasjonal kapasitet vi har på besøk, sier hun til NA24.

Hun mener Stiglitz tydeliggjør det at det ikke er en motsetning mellom god avkastning på et stort fond, og ha etiske retningslinjer hvordan man driver fondet.

- Vi er helt i front i en internasjonal trend når vi kommer med våre etiske retningslinjer, sier hun, og legger til at staten ønsker å være der.


To virkemidler
Oljefondet, eller Statens Pensjonsfond - Utland, har to virkemidler for å påvirke den sosiale profilen eller etiske standarden med sine investeringer.

- Den første er etikkrådet som kan anbefale oss å trekke oss ut av investeringer, og det andre er Norges Bank, sier hun.

Sistnevnte har stemt i 40.000 generalforsamlinger i 3-4.000 selskaper.

- Vi er veldig aktive i utøvelsen av eierskapet i fondet, sier hun.

Men i utgangspunktet er fondet investert i alle typer selskaper i verden bortsett fra dem som direkte produserer som for eksempel landminer og klasevåpen.

Med i tobakk
Stiglitz stilte det retoriske spørsmålet om banker burde låne penger til industri som driver med tobakksproduksjon. Fondet er inne i selskaper som driver med tobakk.

- I forhold til våre etiske retningslinjer i dag, så er ikke tobakksindustrien ekskludert, sier hun, og legger til at dette var en diskusjon nylig og hun regner med den kommer igjen.

- Hvilket synspunkt har du på disse investeringene?

- Jeg tror ikke jeg skal konkludere den prosessen foreløpig. Men man har blitt stadig kjent med hvilke metoder tobakksindustrien har tatt i bruk for å skape avhengighet, og ikke minst «lobbe» sine synspunkter, sier hun.

- Så tobakk er ikke den beste investeringen i fondet?

- Jeg synes de som har argumentert for man skal ekskludere denne industrien har stadig bedre argumenter, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere