NA24.no

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

- Jeg ble kledd naken fire ganger om dagen

Sist oppdatert:
Arne Treholt tar et knusende oppgjør med norsk fengselsvesen.

Arne Treholt var byråsjef ved presse- og kulturavdelingen i Utenriksdepartementet da han ble arrestert på Fornebu flyplass i 1984.

I et ferskt intervju med bladet Alfa forteller Treholt om hvordan han opplevde fengselsoppholdet.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

- Jeg opplevde opptil fire nakenstrippinger i løpet av en dag, selv om alle visste at jeg aldri hadde brukt, eller hadde planer om å bruke stoff, sier Treholt til Alfa.

Ungdom gjorde sterkt inntrykk

Sterkest inntrykk på ham gjorde møtet med 14-15 år gamle ungdommer som satt fengslet i Drammen kretsfengsel.

Disse fikk Treholt møte etter halvannet års soning på isolat.

- Det gjorde sterkt inntrykk. Jeg hadde aldri forestilt meg at det fantes slike uverdige forhold i norske fengsler, sier han til Alfa.

- Jeg opplevde avsperringen fra samfunnet og isolasjon fra vanlig omgang med andre fanger som tilnærmet psykisk tortur, sier Treholt.

Følte seg angrepet
I fengselet følte Treholt en rekke påtrengende angrep på hans fysiske og psykiske integritet.

Treholt ble løslatt i 1992.

- Forholdene har sikkert endret seg siden, og mine soningsforhold var heller ikke representative. Det medfanger og jeg selv opplevde som vanskeligst, i tillegg til selve frihetsberøvelsen, er de gjentatte tråkk på den personlige integriteten som et fengselsopphold innebærer, sier Treholt.

Treholt opplevde at soningsforholdene ble enda verre da myndighetene satte i gang en tøff kamp for å få bukt med narkotikaen i fengslene.

Razziaer
- Det ga myndighetene fri adgang til å gripe sterkere inn i fangenes daglige tilværelse gjennom razziaer til alle døgnets tider, urinprøver og nakenstrippinger.

Treholt mener hensikten fra fengselsvesenets side var å ydmyke og herse med ham som individ.

- Det er likevel viktig å ikke la de store og små ydmykelsene snike seg gjennom huden. Som fange lærte jeg tidlig å svelge ydmykelsene, disiplinere temperamentet for ikke å rase ut mot de mange store og små tråkkene på integriteten.

- Ikke rehabiliterende
Treholt mener de fleste oppfatter fengsel som en form for fysisk og psykisk forulemping som fører til bitterhet og aggresjon overfor samfunnet.

- Det jeg så av fengselsstraff på nært hold har ingen rehabiliterende virkning. Det er et alvorlig tankekors. Det er et dramatisk behov for nytenkning, men kriminalpolitikken er fanget i et tett nett, og fortsetter å bli ridd av kortsiktige politiske panikkreaksjoner, sier han.

Neste nummer av Alfa kommer i salg 12. mars.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere