NA24.no

- Christians ytringer, er hans ytringer. Ikke mine. Jeg er ikke meningsbærer for hans ytringer, som han ikke er det for mine, sier Ingvil Tybring-Gjedde.
- Christians ytringer, er hans ytringer. Ikke mine. Jeg er ikke meningsbærer for hans ytringer, som han ikke er det for mine, sier Ingvil Tybring-Gjedde.

- Jeg ble nektet å møte i Kringkastingsrådet siden jeg er gift med Christian Tybring-Gjedde

Ingvil Tybring-Gjedde fikk beskjed om å stille. Så langet mannen ut mot Fredrik Skavlan.

Ingvil Tybring-Gjedde er gift med Frps stortingsrepresentant for Oslo, Christian Tybring-Gjedde. Hun er selv aktiv i samme parti og er fast varerepresentant for Frps representant i Kringkastingsrådet, Finn Egil Holm.

Hun blir som regel innkalt til møtene, selv om hun i utgangspunktet er personlig vara for Finn Egil Holm. Det siste året er det kun to møter hun ikke har deltatt på, i tillegg til det forrige uke. Årsaken er stort frafall hos øvrige rådsrepresentanter og deres vararepresentanter.

- Stemmer det at du først fikk beskjed om å møte, for deretter å få en kontrabeskjed om ikke å møte?

- Ja, det er korrekt at jeg først ble innkalt til å møte i Kringskastingsrådet, da det skulle behandle Skavlan-saken sist uke. Jeg fikk kontrabeskjed noen dager senere. Begrunnelse var at min mann, Christian, hadde uttalt seg kritisk til Skavlan og hans intervju av Jimmie Åkesson, sier Ingvil Tybring-Gjedde til Nettavisen. 

- Aldri mer Skavlan
Begrunnelsen var at hennes ektemann, Christian Tybring-Gjedde, hadde langet ut på Facebook og til Nettavisen, at han mente Fredrik Skavlan gikk alt for langt i sitt intervju med Åkesson.

«Aldri mer «Skavlan»! Fredrik Skavlans trakassering av SD-leder Jimmie Åkesson i kveldens program var en skam for NRK. Skavlans respektløse behandling av sin langtidssykemeldte gjest var en studie i vulgær elitistisk propagandajournalistikk. Unnskyld Sverige!»

LES HER: Tybring-Gjedde raser mot Skavlan

- Christians ytringer, er hans ytringer. Ikke mine. Jeg er ikke meningsbærer for hans ytringer, som han ikke er det for mine, fortsetter hun.

(Saken fortsetter under bildet)

OSLO 20150423. Den profilerte NRK journalisten Fredrik Skavlan (bak tv) var selv tilstede da Kringkastingsrådet møttes på Marienlyst torsdag. Hovedsaken er klagestormen mot Skavlans intervju med partileder i Sverigedemokratene Jimmie Åkesson fredag 27.mars. Møtet ble ledet af kringkastingssjef Thor Gjermund Pedersen (foran th) og leder av kringkastingsrådet Per Edgar Kokkvold (th). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kokkvold sendte e-post
Kringkastingsrådets leder, Per Edgar Kokkvold, bekrefter at han anmodet at Ingvil Tybring-Gjedde ikke ble kalt inn.

- Jeg vet ikke om hun ble innkalt, men jeg skrev en mail til sekretæren om at Ingvil ikke burde bli innkalt, om det var aktuelt. Absolutt ikke fordi hun er gift med Christian Tybring-Gjedde, men fordi Christian Tybring-Gjedde gikk hardt ut i media om Skavlans intervju av Jimmie Åkesson. Jeg mener at det gjorde at familien ble trukket inn på en slik måte at det kunne bli et habilitetsspørsmål, sier Per Edgar Kokkvold til Nettavisen.

- Ingvil Tybring-Gjedde anfører at hun ikke er meningsbærer for Christian sine ytringer, men kun hennes egne?

- Det vil jeg være enig i, det er korrekt at hun snakker for seg selv, og hun er en veldig våken, dyktig og sympatisk dame, sier Kokkvold.

- Men i dette tilfellet så ville det med rette bli stilt spørsmål om hun ville være habil. Kringkastingsrådet trenger ikke å ha så strenge habilitetsregler, men vi må også ta noen slike hensyn når det oppstår tilfeller med ikke bare ektefelle, men også med nære slektninger, sier Kokkvold.

- Flere av rådets medlemmer var ute og kommenterte saken i forkant?

- Mange journalister har ringt rundt til rådets medlemmer og de har uttalt seg. Det mener jeg er greit, så lenge rådet ikke har beslutningsmyndighet, men bare rådgivende myndighet. Vi er ikke PFU og langt mindre en domstol, sier Kokkvold.

- Men er det noen forskjell på at Christian Tybring-Gjedde kommenterer dette, enn de faste rådsmedlemmene?

- Det er i og for seg et relevant spørsmål. Hvis Ingvil Tybring-Gjedde hadde uttalt seg i forkant, hadde hun gjerne kunnet kommet og gjentatt den samme meningen. Men her synes jeg det ville være uryddig. Publikum ville kunne mistenke henne for å mene noe når mannen til de grader var først ute med et kraftig angrep på Skavla, sier Kokkvold. 

(Saken fortsetter under bildet)

Som følge av Christian Tybring-Gjeddes uttaleser om Fredrik Skavlans intervju av Jimmie Åkesson, fikk ikke konen møte i Kringkastingsrådet.

- Vurderte Christian som innleder
Sekretær Erik Berg-Hansen, som er på sykkeltur på Jomfruland, sier at det ikke er uskyldig og ikke noen sak.

- I utgangspunktet skulle Ingvil ikke vært innkalt. Men det var fire andre fravær på det møtet. Slik det er da ringer jeg først til den personlige varaen og så til 4-5 andre. Ingvil er jenta som alltid stiller opp, stort sett. Men så kunne en annen som kun har vært på et møte og da ringte jeg tilbake og sa at Ingvil ikke trengte å stille, sier Berg-Hansen.

- Så det hadde ikke noe med mailen fra Kokkvold å gjøre?

- Nei, overhodet ikke. Vi diskuterte også om mannen hennes skulle være en av innlederne på det møtet. Jeg kontaktet blant annet Trygve Hegnar, Kristin Clemet og Christian Tybring-Gjedde som alle hadde kommentert saken, sier Berg-Hansen til Nettavisen. 

Fakta: Møtet

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Det aktuelle møtet er muligens det mest omtalte i rådets historie, da NRK hadde fått over 3.600 klager.

Kringkastingsrådet vedtok ikke en egen, kritisk uttalelse, om Fredrik Skavlans intervju med Jimmie Åkesson.

11 av 14 medlemmer i Kringkastingsrådet ville ikke kritisere Skavlan-intervjuet. To ville kritisere Skavlan for å ha vært ufin og respektløs mot Åkesson.

Rådet skriver:
«Rådets medlemmer ønsket ikke å avgi en særskilt uttalelse om innslaget, men viser til rådets debatt og forutsetter at også de kritiske synspunktene som framkom under debatten, tas til etterretning av NRKs ledelse og redaksjonen som produserer Skavlan-programmene.»

- Jeg er ikke på sosiale medier
Ingvil Tybring-Gjedde sier at det fra en kommentator på journalisten.no ble hevdet at hun hadde vært «svært aktiv» i sosiale medier og uttalt seg om Skavlan-saken rett i etterkant av intervjuet.

- Det stemmer ikke. Jeg er ikke på sosiale medier og jeg har aldri ytret meg i det offentlige rom om hva jeg mener om Skavlans intervju av Jimmie Åkesson, sier Tybring-Gjedde.

Til daglig jobber Ingvil Tybring-Gjedde i Utenriksdepartementet.

LES HER: Skavlan slipper kritikk i Kringkastingsrådet

Les også Erik Stephansens blogg: Formålsløs debatt etter dårlig Skavlan-intervju

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere