NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%
Foto: Montasje: Siv Storløkken/NTB scanpix

- Jeg ble presset ut av Atle Brynestad

Etter 50 år ved Hadeland glassverk (HG) sluttet hovedtillitsvalgt Odd Harald Larsen på dagen.

Nå forteller han hvorfor, skriver Oppland Arbeiderblad.

- Jeg ble presset ut av Atle Brynestad, men valget var mitt. Jeg ville ikke ha på meg at det var min skyld om HG ble nedlagt.

19. august satte Larsen punktum for 40 år som hovedtillitsvalgt og tre uker med rabalder. Etter fire hjerteinfarkt satte helsen en stopper for videre kamp.

- Brynestad sprang rundt på HG og sa til mine medlemmer at om de ikke ble kvitt meg ville han legge ned hele glassverket. Han sa også at han hadde spurt folk som ville ta over etter meg.

Trakassert på allmøte
16. august var det allmøte.

- Der ble det et råkjør mot meg. Det var en trakassering av meg som mangler sidestykke. Jeg ble også trakassert fordi jeg ikke var der, men jeg var jo ikke innkalt.

OA er kjent med at det ble rettet mest kritikk mot Larsen fra Brynestad under møtet, men hovedtillitsvalgt i Handel og kontor og administrerende direktør Kari Roll-Mathisen var vel så krasse i sin kritikk.

Da Roll-Matthiesen ble presentert som ny direktør i begynnelsen av august, sa hun til OA:

- Jeg ser det som umulig å samarbeide med ansatte som undergraver bedriften vår. Han setter samtlige arbeidsplasser i fare.

Sosial dumping
Det er Larsens uttalelser om moderne sosial dumping som skal ha fått begeret til å renne over. 1. august sa han til avisen Hadeland: «Han driver med moderne sosial dumping. Det importeres billige produkter fra Kina som selges dyrt videre. Vi ansatte kan ikke vinne den kampen.» Dette kom i kjølvannet av at Brynestad bekreftet, på direkte spørsmål fra OA, at det kunne bli oppsigelser.

- Før Brynestads uttalelser hadde ikke vi hørt noe annet enn rykter som gikk i administrasjonen. Alle tenkte nok sitt om hvilken vei dette gikk, men vi forholder oss til de fora hovedavtalen sier at vi skal ha.

Han følte seg ført bak lyset.

- Før jul sa daværende direktør at oppsigelser ikke var aktuelt. I januar bekreftet han dette i en tale under julebordet.

Måneden etter fikk de «høre på bygda» at det ville bli permitteringer, og fra mars gikk samtlige 64 i produksjonen ut i rullerende permittering. Gjentatte ganger fram mot sommeren sier Larsen han fikk forsikringer om at ingen skulle sies opp.

Brysom tillitsmann
Larsen tror han var ønsket bort uavhengig av det siste bråket.

- Jeg har god kjennskap til lovverket. De ville nok bli kvitt en brysom tillitsmann. Det har de prøvd før også.

Larsen er kjent som en uredd tillitsvalgt som gjerne langer ut mot ledelsen i media. Planen om å bli pensjonist i mars i år ble han oppfordret til å droppe av medlemmene. 2013 har han blant annet brukt på å kritisere at glassverket har kun én eier, billigsalget av egne varer og fraværet av moderne design.

Da Larsen startet ved HG som 16-åring, var det 400 ansatte, og ennå 20 år igjen til verket havnet på børsen til protester fra de ansatte.

- De siste 30 årene har det gått nedover. Det var enorme verdier i dette konsernet, hvor er det blitt av? Alt er borte.

I fjor sa han til medlemsbladet Industri Energi at halveringen av staben i 2010 var verst.

- Men dette har vært verre, det er så få nå. Ut fra alderssammensetningen vet jeg at en del får vansker med å få ny jobb.

Vil fortelle sannheten
- Opplever du at Brynestad har et mest anstrengt forhold til konseptet fagforening eller til personen Larsen?

- Det kan være begge deler. Jeg bruker media og er ikke redd for å ta sammenstøt med ham, men det sier også noe om hans holdninger. Problemet er at han tror han kan styre alt, men om en eier styrer fagforeningen er det noe galt. Dette forholdet skal gå på sak, men han skyter på person. Alle som kommer i veien for ham vil han kvitte seg med.

- Hvordan føles det å avslutte på HG på denne måten?

- Jeg var på et medlemsmøte og tok farvel med medlemmene. Jeg lot meg påvirke av at arbeidsplassene ble satt opp mot meg. Dette sier først og fremst noe om ham, jeg bærer ikke nag til medlemmene.

Larsen sier han ikke lenger har noe å stå til ansvar for, men hjertet hans ligger hos dem som er berørt av oppsigelser.

- Hvorfor går du ut med din historie nå?

- Jeg vil fortelle sannheten. Blir det bråk, så gjør ikke det noe.

Atle Brynestad ønsker ikke å kommentere saken, men har oversendt OAs henvendelse til direktør Roll-Matthiesen. Hun gir denne kommentaren:

- Vi kan ikke kommentere personalsaker. Odd Larsen er et avsluttet kapittel for Hadeland glassverk.

Les flere saker i Oppland Arbeiderblad

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere