- Jeg ble tilbudt basestasjon for 10.000 euro

- Jeg hadde lett tjent inn de 10.000 euroene basestasjonen kostet, før lunsj første dag, sier Kjell- Ola Kleiven.

- Jeg hadde lett tjent inn de 10.000 euroene basestasjonen kostet, før lunsj første dag, sier Kjell- Ola Kleiven.

- Det er jo helt utrolig at ingen har fanget opp disse tidligere.

17.12.14 16:01

Risikoekspert og Nettavisen-blogger, Kjell Ola Kleiven, er sjokkert over hvor lite på alvor norske myndigheter og bedrifter tar datasikkerhet.

Det å få tak i en basestasjon er veldig enkelt, sier han. Selv ble han tilbudt en da han var i Paris for tre år siden.

- Den var pakketert i en stresskoffert og kostet 10.000 euro. Det er jo en hyllevare som hvem som helst kan anskaffe i dag, sier Kleiven til Nettavisen.

Til daglig leder han Risk Information Group som har flere av landets største selskaper som kunder.

Kleiven sier at alt for få norske selskaper tar problematikken om overvåkning på alvor.

- Vi har snakket mye med norske selskaper om dette, men de ser nok mer på det som et plott i en dårlig Hollywood-film, enn noe som skjer i virkelighet. Nå må de skjerpe seg, sier Kleiven.

Han mener også at norske myndigheter har en lang vei å gå.

- Det er jo helt utrolig at ingen har fanget opp disse basestasjonene tidligere.

Verdifull informasjon
For det er store penger å tjene på å besitte den riktige informasjonen.

- Jeg pleier å si at informasjon er verdens mest verdifulle vare. Det er enormt mye penger å tjene om man sitter på den rette informasjonen, sier Kleiven.

- Jeg hadde lett tjent inn de 10.000 euroene basestasjonen kostet før lunsj første dag. Det gjelder bare å lytte på de riktige samtalene, sier Kleiven.

Han trekker frem konsernledelsene i de store norske børsnoterte selskapene, eller sentrale myndighetspersoner, som en god start.

- Tenk hvis du visste hva avgjørelsen skulle bli på Opec-møtet for noen uker siden når man så hvor mye oljeprisen falt etterpå, eller hvis du visste at Norges Bank satt ned renten sist torsdag, sier Kleiven.

- Umulig å se hvem som står bak
Han mener brukeren av basestasjoner er som en moderne Bud Fox, hovedpersonen i Hollywood-klassikeren Wall Street, spilt av Charlie Sheen.

- Hvorfor skal du lurer deg rundt på kontorer og finne hemmelige dokumenter, når du kan sitte hjemme på sofaen å høre på informasjonen?

- Hvem tror du står bak?

- Umulig å si. Det er så mange som kan stå bak. Det kan være bedriftspionasje eller nasjoner som ønsker tilgang på sensitive opplysninger, sier Kleiven.

Det var i helgen Aftenposten avslørte at det er stasjonert ut en rekke basestasjoner på sentrale plasser i Oslo som Stortinget, regjeringsbygg og finanssteder som Aker Brygge og Tjuvholmen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.