NA24.no

Atle Dale har ved flere anledninger anmeldt Jarl Moe, men sakene har blitt henlagt. I andre land vurderes det helt annerledes.
Atle Dale har ved flere anledninger anmeldt Jarl Moe, men sakene har blitt henlagt. I andre land vurderes det helt annerledes. Foto: Privat

- Jeg blir aldri imponert over norsk politi

Sist oppdatert:
Atle Dales politianmeldelser skrotes. I Sverige tas det på høyeste alvor.

Nettavisen NA24 har i en rekke artikler omtalt nordmannen Jarl Moe, tidligere DJ og pyramidetopp, som angivelig skal ha lurt til seg mer enn 40 millioner. Han er anmeldt for grovt bedrageri i en rekke land.

En som investerte i et av Kypros-baserte Jarl Moe sine prosjekter, er Atle Dale.

- Jeg ble introdusert for Jarl Moe og hans selskap Genecore gjennom en kollega, som hadde en venn som kjente han, sier Dale til Nettavisen NA24.

Genecore er et selskap som tilsynelatende drev med valutatrading. De som investerte her, ble forespeilet en høy avkastning og liten risiko.


- Jarl Moe sa at han hadde noen veldig gode tradere. Jeg kjenner en del til valutatrading, og dette så tilsynelatende veldig bra ut, sier Dale.

Han sier at han ble forespeilet en garantert månedlig avkastning på mellom 2-10 prosent, som kom frem gjennom historikken i programmet man logget seg inn på.

- Er ikke dette for godt til å være sant?

- Nei, den er ikke det. Er du en god valutatrader så får du en så god avkastning i måneden. Men da skal du være god, for i valutahandel taper 90 prosent pengene sine, sier Dale.

- Totalt investerte jeg cirka 300.000 kroner til jeg etter ett år begynte å få mistanke om at noe var galt. Det tok stadig lenger tid mellom hver gang jeg fikk svar på henvendelsene, og oppdateringene på nettsidene jeg logget inn på uteble, forteller han.

Anmeldte hos Økokrim
Dale ble så klar over at en rekke andre personer i England hadde anmeldt Jarl Moe for bedrageri, etter å ha gjort tilsvarende investeringer.

Økokrim valgte å henlegge saken, men anbefalte Dale å gå til det lokale politikontoret.

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

Dermed leverte han inn en anmeldelse til Økokrim, som han vurderte som riktig instans.

- Men de henla saken, noe jeg er helt uenig i. Jeg vet ikke hva det skyldes, men ifølge Økokrim skyldes det at saken er for liten, sier Dale.

I begrunnelsen skriver Økokrims toppsjef Trond Eirik Schea blant annet at Dale kan anmelde til sitt lokale politi.

Noe han gjorde.

- For to uker siden anmeldte jeg saken til Follo politidistrikt. Jeg fikk beskjed om at det skulle ta cirka en uke før jeg fikk et svar i posten. Etter to uker ringte jeg selv og sjekket, bare for å få til svar at den var henlagt, sier han oppgitt.

- For dyr etterforskning
Politiet i Follo henla anmeldelsen med kode «ikke rimelig grunn til å undersøke om det er straffbart forhold».

- I politiets vurdering ligger at det angivelige straffbare forhold har skjeddd på Kypros tilbake i 2009-2010 (jf anmeldelse). Henleggelsen er en skjønnsmessig vurdering, hvor det også er lagt vekt på at follo politidistrikt må nedlegge store ressurser for i det hele tatt kunne fastslå om det har skjedd et straffbart forhold (anmeldelsen lyder på et mulig bedrageri av penger som skulle være forbeholdt internasjonal valutaspekulasjon). Henleggelsen innebærer ikke at Follo politidistrikt anser anmeldelsen for å være bagatellmessig, en erkjenner at for for anmelder så er frykten for å ha blitt utsatt for et bedrageri tilstede og tapet kan være betydelig. Min jobb er imidlertid å balansere de til enhver tid foreliggende ressurser, og disse er ikke av en slik karakter at Follo politidistrikt kan gå inn og etterforske dette forholdet hvor all bevisinnhenting/vitneavhør må skje i utlandet (og kanskje i forskjellige land), sier politiadvokat Tor Anders Persen til Nettavisen NA24.

- Hvilken kompetanse har Follo politidistrikt til å følge opp anmeldelser som den Atle Dale leverte?

- Follo besitter god økonomisk kompetanse (revisor), politifaglig og juridisk kompetanse. Det er imidlertid en kjennsgjerning at en en adekvat etterforskning i en sak som denne vil kreve vil kreve store ressurser (økonomiske og personellmessige). De personellmessige ressurser er knappe og krever hensiktsmessig styring, sier Persen.

Her er henleggelsen til Follo.

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

Han har følgende oppfordring til folk.

- I forebyggende øyemed så vil jeg henstille nordmenn til å opptre varsomt og utvise sunn skepsis hvis utenlandsbaserte investeringsforetak lanserer «høyavkastningsprosjekter» med lovnader om lav risiko.

- Økokrim skuffer mer
Dale mottok henleggelsen etter at Nettavisen NA24 kontaktet politikontoret.

Han er imidlertid vesentlig mer skuffet over Økokrim, som henviser en slik sak til et lokalt politikontor med begrensede ressurser.

- Jeg er absolutt mest skuffet over Økokrim som ikke hadde kapasitet til å se på saken, sier Dale. 

Trond Eirik Schea og Økokrim har ikke svart på Nettavisen NA24s henvendelser.

Der både Økokrim og norsk politi har henlagt Atle Dales anmeldelser mot Moe, er situasjonen en helt annen i andre land.

Jarl Moe er politianmeldt i flere land. 


Til topps i Sverige
Nettavisen NA24 har i en rekke artikler skrevet om en annen nordmann som har følt seg lurt av Jarl Moe.

Han ble sågar invitert med Moe til England sammen med Sveriges tidligere landslagssjef i fotball, Sven Gøran Eriksson.

Les mer: «Svennis» koblet til ettersøkt nordmann

Les mer: - Der står Jackie Chan og holder en jævla fisk

Anmeldelsen, som nordmannen har levert i Sverige, har nå blitt overført til Riksåklagaren, som er det høyeste nivået i landet.

I England pågår det full granskning av saken. 

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

- Ille berørt av norsk politi
Vurderingsevnen til norske politimyndigheter får flere enn Dale til å heve øyenbrynene.

- Jeg blir ille berørt og lider med ofrene. Politimannen som har henlagt Atle Dales anmeldelse er forhåpentligvis ett unntak, men det får fremtiden vise. Denne type henleggelse sender også et tydelig signal til gjerningsmannen om at det er fritt frem å fortsette med å begå lovbrudd ettersom politiet ikke gjør noe, sier Desirée Schein til Nettavisen NA24. 

Desiree Schein er ikke imponert over henleggelsene.

- Det er et lovbrudd mellom to nordmenn som har skjedd i Norge. Pengene har blitt betalt inn i Norge, og papirene har blitt signert i Norge. Selv om det er et selskap på Kypros, så er det en norsk. Jeg skjønner ikke hvordan politiet tenker, sier Schein.

Schein, som jobber som researcher, har vært sentral i anmeldelsen av Moe i Sverige. Hun mener at svensk politi har vesentlig bedre rutiner enn det norske.

- Svensk politi og påtalemyndighet har ifølge mine erfaringer et mye bedre og effektivt samarbeid. De har også et personlig engasjement som gir gode resultater ved utredninger av lovbrudd og en unik forståelse for ofrene. 

Hun har snakket med politiet på Kypros. 

- Politiet i Larnaca skjønner ikke noe av at norsk politi overlater saken til dem, da det bare gjelder nordmenn. Men de sier at de vil gjøre det de kan for å hjelpe til, sier Schein.

- Blir aldri imponert
BI-professor Petter Gottschalk mener at det norske politisamarbeidet over landegrensene er begrenset når det gjelder økonomisk kriminalitet.

Schein sier at det ikke er noen tvil om at dette bør styrkes. Hun har følgende kommentar til Økokrim og politiets avgjørelser.

- Det er bedrøvelig reklame for norsk politiarbeid. La oss håpe at dette var en engangsforeteelse, sier hun.

Dale har følgende melding å komme med.

- Jeg blir aldri imponert over norsk politi.

Da han endelig mottok henleggelsen, fikk han også beskjed om at han anke til Riksadvokaten.

- Ja, det gjør jeg garantert, avslutter Dale.

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

Bakgrunn: Alt om Johnsen Oil

Jarl Moe har ikke svart på Nettavisen NA24s spørsmål. 
Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere