*Nettavisen* Økonomi.

- Jeg er ikke svigermors drøm

Foto: André Clark Utvik (NA24)

- Vendelas mor avkrefter at jeg er alle svigermødres drøm, sier Olaf Thommessen. Les stort intervju.

26.01.07 16:41

- Jeg leste i avisen at jeg skulle være «alle-svigermødres-drøm» og tok det opp med Vendelas mor. Etter den samtalen kan jeg avkrefte at dette absolutt ikke stemmer, sier Olaf Thommessen til NA24.

NA24 møter den mye omtalte nestlederen i Venstre over et reke- og tartarsmørbrød på Grand Café i Oslo. Etterfulgt av en dobbel espresso med litt melk og en klype snus.

Bryter sammen
- Ok, jeg bryter sammen og innrømmer ærlig; Ja, jeg brukte svart arbeidskraft. Ja, jeg har hatt restskatt. Og ja, jeg har en kone som er modell, sier han før han rekker å ta en bit av rekesmørbrødet.

Det surrer blant lunsjfolket på Grand, og Venstre-mannen hilser på Lage Fosheim som sitter ved et annet bord.

Vi småsnakker om hans mor, Annette Thommessen, som var asylsøkernes vaktbikkje i NOAS i en årrekke. Han forteller om hjerneslaget som rammet ham på en joggetur for to år siden, og om hvordan livet ble totalforandret etter at han så døden i hvitøyet.

- Jeg har ikke som prosjekt å videreføre mammas visjon. Jeg har ikke store nok føtter til å gå i hennes fotspor, men jeg er engasjert, sier han.

40-åringen sier man kan kritisere enkeltmennesker i samfunnet for hva de gjør eller står for, men å henge ut en gruppe blir helt feil.

- Det nytter ikke skjelle ut hele pressen på grunn av en dårlig journalist. Dette gjelder også innvandrere. En drittsekk er og blir en drittsekk uansett hvor han eller hun kommer fra, sier han og lyser opp. Det franske blodet bruser av engasjement.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hoggstabbe
En uke før jul gikk en NTB-journalist – i en kronikk – løs på den mye omtalte nestlederen, men Thommessen sier han ikke bryr seg nevneverdig om det som skrives om ham i avisen, og at man må tåle mye som nestleder i et politisk parti.

Denne uken reagerte kona Vendela med å skrive et innlegg i Aftenposten, hvor hun hudflettet NTB-journalisten.

- Det som Vendela skrev i Aftenposten denne uken er en reaksjonen på dråpen som fikk begeret til å flyte over for hennes del, sier han, og legger til at han stolt av det som stod der.

Det blåste også friskt da det ble kjent at Olaf Thommessen etablerte nettstedet tidenstegn.no med 90.000 kroner fra morens minnefond. Fondet ble stiftet for 20 år siden for å skape forståelse for asylsøkere og flyktninger situasjon i Norge.

Da han skulle selge sitt hus gikk kjøperen – en UD-topp – til sak mot politikeren, men tapte i Oslo tingrett.

- Det stod i en kronikk i Aftenposten at du er fredet?

- Hvis jeg er fredet, tør jeg ikke tenke på hvordan det er å ikke være fredet, sier han.

Det røde kjøttet på tartarsmørbrødet forsvinner i en fart for han engasjert utbryter:

- Denne uken ble jobben min mistenkeliggjort. Vi startet et nettsted og ble hengt ut i pressen, rettstvisten ved boligsalget fikk enorm oppmerksomhet, og dette kaller man fredet?, han skoggerler, og begynner på det andre smørbrødet.

Frisk pust
Olaf Thommessen ble valgt inn i Venstres sentralstyre i 2002 og ble raskt spådd en lysende karriere i politikken. På landsmøtet i 2004 ble han valgt til nestleder i partiet.

- Da jeg kom inn i Venstre var jeg den friske pusten. Fra første stund tenkte jeg på hvor lenge det skulle ta før jeg ble den dårlige ånden. I dag er jeg vel litt midt mellom friskt pust og dårlig ånde, sier han, og legger ikke skjul på at hans prioriteringer har endret seg etter sykehusoppholdet.

- I dag lever jeg ikke for Venstre, men for kone og unger, sier han.

Valgkomiteen hadde en gang innstilt ham som leder, men valgte å droppe kampvoteringen mot partiets store høvding Lars Sponheim da han manglet erfaring.

- Jeg hadde seks måneders erfaring fra politikken da dette skjedde. Det var som å få tilbud om å spille på Real Madrid med seks måneders fotballtrening, sier han, og ser tilbake på en tid uten erfaring fra Stortingets prosesser, Akersgatens logikk, og hvordan politikken fungerer i praksis i Norge.

- Det holder ikke å bare være dum og deilig da. Disse prosessene kan Lars veldig godt og derfor ble han valgt som leder for partiet, sier han.

Thommessen valgte ikke å stille som stortingskandidat for Venstre i fjor høst, av hensyn til familien og egen bedrift. Nå jobber han 50 prosent som rådgiver i et pr-byrå og den andre halvparten som politiker.

Modellkona
I dag er nestlederen gift med tidligere toppmodell Vendela Kirsebom Thommessen. De har to døtre. Han er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, og har også studert statsvitenskap ved IEP i Paris.

Kona ble som 13-åring oppdaget av en modellspeider mens hun satt på en restaurant i Stockholm. Som 26-åring prydet hun forsiden på prestisjetunge Sports Illustrated.

- Å bli fotografert er absolutt det verste jeg vet, sier han, og deler ikke konas glede av å leke foran kamera.

Thommessen sier ekteparet bevisst har valgt å leve deres offentlige liv hver for seg, men sier de ikke klarte holde seg borte fra Aschehougs hagefest i fjor.

- Er man på den hagefesten, da er det garantert at man blir fotografert, slik er det bare, sier Olaf Thommessen til NA24.

Tidligere helgeprofiler:
Gunn Wærsted
Børsdirektør Bente A. Landsnes
Karita Bekkemellem
Siv Jensen
Erna Solberg
Ann Christin Gjerdseth
Fabian Stang
Siw Ødegaard
Kristine Moody
Amund Djuve
Rentedoktoren Ylva Søvik
Grenlands-Røkke
Samaya Behrens
Ane Kismul
Vebjørn Sand
Per-Kristian Foss
Kjøll på linja
Koht på suksess
Korrupsjonsjegeren
Artist i eiendom
Boogie Wesseltoft
- Norges største miljøsvik
Journalistmamma Anne
- Samler på damer
Blodhunden Grimstad
- Jeg er ikke svigermors drøm

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.