NA24.no

- Jeg er ingen klimaklovn

Foto: Sara Johannessen (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Finanstopp Petter Stordalen går til motangrep på investor Jan Haudemann-Andersen.

- Jeg er ingen klimaklovn, og gleder meg til å se Jan Haudemann-Andersens eget engasjement for vårt miljø, sier hotellknekt Petter Stordalen til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Investor Jan Haudemann-Andersen kaller - i et intervju med VG - hotellknekten for en klimaklovn. Nå får investor Haudemann -Andersen svar på tiltale.

Tar feil
NA24 får Stordalen i tale under en snekketur rett utenfor Skottevik rett ved Blindøya.

Han sier Haudemann-Andersen er den beste av de beste i finans, grundig bevist de siste tiårene.

- Vi er enig om mye, men veldig uenig om klima, tordner Stordalen til NA24.

Bakgrunnen er Haudemann-Andersen intervju med VG. Der sier den normalt sky investoren at hvis han virkelig skulle vært smart, og blitt klimahelt over natt, ville han kjøpt elbil. Investoren sikter til Stordalens inntog i elbilprosjektet Think.

- Han er i ferd med å bli en klimaklovn, sa Jan Haudemann-Andersen til avisen.

- Jeg er fortsatt sterkt uenig om klimaspørsmålene med Petter, sier Haudemann-Andersen til NA24.

Den sky investoren mener det er knyttet stor usikkert hva som skyldes at den globale gjennomsnittstemperaturen endrer seg.

- Siden 1979 har det ikke vært en dramatisk utvikling. Jeg er uenig med FNs klimapanel, sier han.

FNs klimapanel er en internasjonal institusjon opprettet av FN. I sine rapporter skriver det at en oppvarming av klimasystemet er hevet over tvil. Men de lærde strider om dette er menneskeskapt eller ikke.

Investoren sier det som er viktig fremover er å følge temperaturen fra måned til måned og sjekke hvem som får rett om fem år.

- Så får vi se hvem som har rett. Alle er vel enig om at disse målingene er korrekte. Vi hadde en topp i 1998 og den er ennå ikke tangert. Det bør vi gjøre snart hvis pessimistene skal få rett, sier Haudemann-Andersen til NA24.

Moralsk valg
Stordalen har selv, og gjennom sin hotellkjede Choice, brukt mye ressurser på miljøtiltak. Han mener miljøspørsmålet er et moralsk spørsmål.

- Jeg vet ikke om Jan tar feil i sine vurderinger. Men klimapanelet sier at dette er menneskeskapt, og det bevises gjennom mange publiserte artikler om temaet, sier han.

Stordalen aksepterer at investoren mener han er «på bærtur», som han selv sier, men håper Haudemann-Andersen kommer til fornuft innen CO2-problematikken.

- Selv Jan kan faktisk ta feil. Jeg håper han vil oppdage, og ta klima- og miljøspørsmålet på alvor. Fordi det handler vel så mye om våre barn, og våre barnebarn, som vår egen fremtid, sier han.

Spesielt ansvar
Miljøansvaret hviler størst på dem som har mest, mener Stordalen. Dette gjelder både privatpersoner, selskaper, og nasjoner, mener han.

- Men et vennskap må kunne tåle litt uenighet. Jeg er også sterkt uenig med Øystein (Stray Spetalen, red.anm.) på flere av disse områdene, sier han, uten å utdype det videre. Spetalen æreskjelte i fjor fredsprisvinner Al Gore og Nobelkomiteen.

Stordalen sier han kan, og vil, gjøre mer for miljøet gjennom sitt hotellimperium i fremtiden.

- Dette har vært betydelige investeringer de siste årene. Uavhengig om Jan mener jeg tar feil, så er det avgjørende at han engasjerer seg selv på andre områder innen miljø, sier han.

- Ikke dramatisk
Haudemann-Andersen kan ikke få fullrost hotellmannen Petter Stordalen ovenfor NA24.

- Petter er en god gutt, og jeg er imponert over han. Se på resultatene, samtidig som han har fått ned gjelden. Fantastisk, sier han.

- Men du kaller han en klimaklovn?

- Han har et stort engasjement i miljøspørsmål, og vi er uenig om klimaendringene skyldes menneskene. Jeg mener at menneskene ikke har en signifikant påvirkning på klimaet i verden, sier han.

Aldri elbil
Andersen mener det finnes viktigere ting å sette fokus mot enn disse skapte utfordringene, ifølge han selv.

- Vi bør rense bort diktaturer og sosialismen i verden for eksempel. Å stikke hull på diktaturer og få en samkjørt politikk er viktigere utfordringer, sier han og legger til;

- Men spør du meg om jeg noen gang vil kjøpe elbil, vi jeg aldri gjøre det.

Her er blant andre Petter Stordalen, Stein Erik Hagens Canica, Atle Brynestad og REC-gründer Alf Bjøseth investorer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere