NA24.no

- Jeg er kampklar

- Jeg mistet alt og politiet har strippet meg for all verdighet, sa Fred. Ingebrigtsen til Nettavisen i forbindelse med «Det store intervjuet» i vår.
- Jeg mistet alt og politiet har strippet meg for all verdighet, sa Fred. Ingebrigtsen til Nettavisen i forbindelse med «Det store intervjuet» i vår. Foto: Magnus Blaker (Mediehuset Nettavisen)
Denne rettssaken vil koste rundt 100 millioner kroner.

Tirsdag starter den såkalte Acta-saken opp i Gulating Lagmannsrett i Stavanger.

Det er satt av åtte måneder til saken. Trolig vil kostnaden med rettssaken passere 100 millioner kroner når regningen skal gjøres opp.

14 forsvarsadvokater, åtte til ni fra aktoratet, åtte dommere og flere sakskyndige er alle på plass.

På tiltaltebenken sitter syv personer inkludert en av Acta-grunderne, Fred Anton Ingebrigtsen.

Vurderte å ta sitt eget liv
I Stavanger tingrett ble han dømt til ni års fengsel, norgeshistoriens strengeste økokrimstraff.

- Jeg er kampklar, er alt Ingebrigtsen vil si til Nettavisen på vei til retten i dag.

I vår lettet han imidlertid på sløret i «Det store intervjuet» i Netavisen. Han fortalte åpent om den tøffe tiden siden arrestasjonen i 2008.

- Flere ganger har jeg vurdert å ta mitt eget liv, sa Fred. Ingebrigtsen til Nettavisen i vår.

- Jeg mistet alt og politiet har strippet meg for all verdighet, sa Ingebrigtsen til Nettavisen.

- Flere ganger har jeg vurdert å ta mitt eget liv, fortsatte han.

LES HER: - Jeg mistet alt og politiet har strippet meg for all verdighet

I mai klaget Ingebrigtsen saken inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstol i Strasbourg.

- Klagen gjelder brudd på bestemmelsen om rettferdig rettergang fordi vi mener at tiltalens utforming strider mot menneskerettskonvensjonens krav om at tiltalen skal være detaljert, sa Inebrigtsens advokat, Bjørn Stordrange, til Nettavisen.

Katastrofe for politiet
I klagen trekker Stordrange blant annet frem et internt notat fra politiet hvor det heter følgende:

«Det vil være en katastrofe dersom vi skulle tape denne saken på grunn av at vi har mistet nøkkelpersoner, og situasjonen ble ytterligere forsterket ved at Gro Stangeland slutte tog gikk til Skatt Vest. Vi snakker her om 2-3 lønnstrinn, opp mot et enormt prestisjetap og en erstatningssak på fra 400-500 millioner opp mot 1 milliard.»

- Vi har tatt det med i klagen for å vise at politiet har lagt så stor prestisje i saken, at man ikke har tatt seg det bryet med å følge loven og konvensjonens bestemmelser med hensyn til utformingen av tiltalen, sier Stordrange.

LES HER: Nytt liv for historiens største innsidesak

Før arrestasjonen sommeren 2008 var Ingebrigtsen en av «de store lokale gutta» i Stavangers oljehete økonomi. Som en av gründerne av finanskonsernet Acta, hadde han bygd seg opp en formue på hele 1,5 milliarder kroner, ifølge bladet Kapital.

I sin storhetstid var han også en av landets største velgjørere og han skal ha gitt bort, eller kommitert, nærmere 100 millioner kroner til ulike formål som idrettslag og foreninger, samt venner og kjente. En klubb som nøt spesielt godt var Randaberg Fotballklubb.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere