NA24.no

- Jeg er klar til å demonstrere

Sist oppdatert:
Den første bonden har kommet til byen.

SCHWEIGAARDSGATE (Nettavisen NA24): Tirsdag skal bønder fra hele landet samles for å demonstrere mot landbruksminister Sylvi Listhaug sitt tilbud.

Det er ventet at så mange som 3.000 bønder kan vise sin besøkelsestid. Først skal de samles på Landbrukets Hus, for så å gå samlet til Youngstorvet.

Flere skal komme på traktor, noen skal ha startet kjøreturen så tidlig som mandag kveld og det er fryktet at det vil kunne bli trafikkaos i Oslo. 

Bonden Bernt
Tirsdag morgen har imidlertid forberedelsene såvidt begynt. Det er ingen traktorer å spore enda, men vi møter en morgenfugl i det han ankommer.

Han heter Bernt og er fra Vestlandet.

- Vi må passe på å fortelle Sylvi at vi er misfornøyde med tilbudet og markere vår misnøye og at det ikke går an å oppføre seg sånn, sier Bernt. 

- Tror du man vil få se eggkasting i demonstrasjonen?

- Nei. Jeg tror ikke det vil bli tatt helt ut, sier han.

Her kan du følge direktedekning av bøndenes aksjon

Bernt er klar for å demonstrere.


Til Stortinget
Protesttoget skal gå inn til sentrum klokken 12.45. Toget vil bestå av bønder og andre sympatisører og skal gå via Youngstorget og Stortorget til Stortinget. 

Forberedelsene før traktorene kommer er i gang.

Foran Stortinget skal bøndene holde appeller klokken 14. Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) skal holde en kort appell.

– Da kan hun få forklare bøndene hva hun mener er så bra med dette oppgjøret, sier leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag til NTB.

– Er det fare for at hun blir møtt med tomat- og eggkasting?

– Nei, det er i hvert fall mot vår vilje. Jeg forventer at bøndene tar imot henne på en høflig måte. Vi må kunne være uenig i sak uten at det går utover oppførsel, sier Bjørke.

– Men litt buing kanskje?

– Hvor mye applaus hun får, er helt opp til henne selv, sier Bjørke.

Her kan du se video av bakgården før traktorene kommer:


Møkk
Overfor NRK bedyrer han at frustrerte bønder ikke kommer til å dumpe lass med møkk utenfor Stortinget.

– Det vil foregå i sømmelige former, sier lederen for Norges Bondelag.

Norsk bonde- og småbrukarlag holder derimot en luke åpen.

– Om det kommer møkkalass utenfor Stortinget eller ei, får dere se tirsdag, sier lagets leder Ann Merete Furuberg.

Flaggene vaier på Landbrukets Hus.

Støtte i folket
Et flertall av de spurte sier de støtter bondeorganisasjonenes ståsted i jordbruksforhandlingene. To av ti gir sin støtte til landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp), viser meningsmåling.

52 prosent av de spurte svarer at de støtter bondeorganisasjonene mest. 23 prosent støtter Listhaug mest, viser en meningsmåling som Respons har laget for avisene Bergens Tidende, Adresseavisen og Stavanger Aftenblad.

Bakgården er pyntet for å gi bøndene den rette moral.


Halvparten av regjeringspartienes egne velgere støtter Listhaug mest.

Intervjuobjektene har også fått spørsmål om hva de synes om bøndenes aksjoner. Langt flere støtter aksjonene enn de som tar avstand fra virkemidler som eggblokade, melketømming og kjør-sakte-aksjoner med traktorer, viser målingen. 44 prosent støtter bøndenes aksjoner. 36 prosent gjør det ikke.

Listhaug har ikke ønsket å kommentere målingen.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere