NA24.no

Foto: André Clark Utvik (NA24)

- Jeg er overrasket

Sist oppdatert:
Berit Kjøll skjønner ikke hvorfor staten kun vil betale halvparten av regningen.

Tidligere denne torsdagen ble det klart at staten plukker opp halvparten av regningen fra medierådgivningsbyrået Geelmuyden. Kiese som Berit Kjøll hyret inn i forbindelse med sin rolle i konflikten mellom staten og Aker.

Les mer: Tar halve regningen til Berit Kjøll
Reaksjoner: - Uakseptabelt av Brustad

Kjøll stiller seg uforstående til at Nærings- og handelsdepartementet (NHD) ikke vil plukke opp hele regningen

- Jeg konstaterer at NHD nå har tatt en beslutning. For meg har det hele tiden vært forutsetningen at bistanden fra Geelmuyden. Kiese (GK) i Aker saken skulle dekkes av Staten da det var Statens interesser jeg ivaretok. Derfor tok jeg opp spørsmålet om kommunikasjonsfaglig bistand med NHD allerede i begynnelsen av april. Da NHD gjorde det klart at de ikke hadde ressurser som kunne støtte meg, tok jeg, i full forståelse med NHD, kontakt med GK. Den bistand GK har ytt i den aktuelle situasjonen har vært til stor nytte. Derfor er jeg overrasket over at departementet mener jeg selv skal betale halvparten av en regning der jeg har representert statens, ikke egne interesser, sier Berit Kjøll i en pressemelding.

Stor regning
I forbindelse med transaksjonene mellom Aker og Aker Solutions i vår oppsto det en ekstraordinær og krevende situasjon for Berit Kjøll som statens styremedlem. I den sammenheng hyret hun inn Geelmuyden. Kiese for å hjelpe henne med mediestrategien.

Kommunikasjonsfirmaet har fakturert Berit Kjøll for 754.322,50 kroner, inklusiv merverdiavgift. Dette var kommunikasjonsfaglig bistand for perioden 6. april til 21. mai. Kjøll trakk seg fra styret i Aker Holding 20. mai. Det er denne betalingen staten nå dekker halvparten av.

- Hadde ikke forhåndssamtykke
NHD er imidlertid ikke enig i at Kjøll hyrte inn PR-byrået i full forståelse med dem.

- Hun hadde ikke hentet inn forhåndssamtykke, påpeker nærings- og handelsminister Sylvia Brustad overfor NA24.

Da NHD likevel bestemte seg for å dekke deler av beløpet er det fordi saken de mener saken er «ekstraordinær». Brustad er veldig opptatt av at den ikke skal «skapes presedens» om at denne typen kostnader skal kunne vippes over på staten, uten at man først har bedt om lov.

Resten er Kjølls problem
På spørsmål fra NA24 om hvorfor NHD bestemte seg for å betale nettopp halvparten av regningen, sier ministeren at beløpet er satt «på bakgrunn av en totalvurdering». Det skal ha spilt inn at «regningen var veldig høy».

Med dette vasker NHD hendene sine i denne saken. Ministeren er klar på at det resterende beløpet er Kjølls problem.

- Det må du spørre henne om, det har ikke jeg noe med, sier Brustad til NA24, om hva som skjer med resten av beløpet.

Kontroversiell betaling
Departementets beslutning om å dekke halvparten av utgiftene er kontroversiell blant regjeringens politiske motstandere. Frp mener ingenting burde betales, mens Høyre ymter om at de kanskje burde ha betalt mer.

- Jeg synes det er riktig av staten å betale. Har man klønete statsråder blir det dyrt for skattebetalerne. Spørsmålet er om ikke departementet burde betalt mer, sier Høyres Per-Kristian Foss i en kommentar.

Les mer: - Feil å betale for Kjøll

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere