*Nettavisen* Økonomi.

- Jeg er rett og slett uenig med Tybring-Gjedde

Foto: Erlend Aas (NTB Scanpix)

Frp-leder Siv Jensen setter Christian Tybring-Gjedde på plass.

04.07.14 09:27

Frp-leder Siv Jensen går i rette med Christian Tybring-Gjedde, som kritiserer partifeller han mener har fått sentrale posisjoner i regjeringen uten å ha ytt nok for partiet.

- Jeg registrerer at han har synspunkter på dette, men vi har bare et visst antall posisjoner i regjering. Da må vi fylle de på best mulig måte, sier Frp-leder Siv Jensen i et svar på kritikken fra avtroppende leder Christian Tybring-Gjedde i Oslo Frp.

Les også: Reagerer på Frps gratispassasjerer

Han er irritert over at mens mange av partisliterne, som ham selv, ikke er tatt med, har flere av de som i Dagbladet tirsdag kalles gratispassasjerer, fått toppjobber i regjeringsapparatet.

- Jeg opplever en økende irritasjon over at en del Frp-ere har fått sentrale stillinger i regjeringsapparatet uten å ha gitt noe av sin fritid for partiet, sier Tybring-Gjedde, og fortsetter:

- Samtidig har de ikke unnlatt å kritisere oss som faktisk har lagt ned mye frivillig arbeid på å ha ubetalte verv i Fremskrittspartiet, sier han.

Jensen er uenig
Kritikken rammer indirekte partileder Siv Jensen, som har plukket ut mannskapet som representerer Fremskrittspartiet i den blåblå regjeringen. Hun er helt uenig med Tybring-Gjedde.

- Alle som er med i regjeringsapparatet jobber hardt for å gjennomføre regjeringens politiske plattform. Her er jeg rett og slett uenig med Tybring-Gjedde. Dette er mennesker som jobber natt og dag for å ivareta regjeringens og Frps interesser, sier Jensen til NTB.

Tybring-Gjedde navngir ikke hvem han mener er såkalte gratispassasjerer.

Men utfallet kan ses i sammenheng med motsetningene som er kommer for dagen mellom Frp-veteranene som anser seg for å være representanter for grasrota, og de nestleder Per Sandberg før valget omtalte som «blankpolerte biljardkuler».

Konflikten i Frp kom for alvor fram i lyset da Sandberg avslo tilbud om å bli statsråd, varslet sin avgang som nestleder og skrev bok om de interne rivningene i partiet.

Kopierer Sandberg
Sandberg og Tybring-Gjedde regnes for å tilhøre samme fløy i partiet, fløyen der de som er i stand til å snakke fra levra og kalle en spade for en spade, er med. Begge har i løpet av kort tid etter at Frp dannet regjering med Høyre, trukket seg fra sine toppverv i partiorganisasjonen og sier de vil konsentrere sitt politiske virke om jobben i Stortinget.

Trass likhetene i både retorikk og handling, mener Jensen det ikke er noen sammenheng.

- Nei, jeg setter ikke disse to tilfellene i sammenheng med hverandre. Både Sandberg og Tybring-Gjedde har i lang tid jobbet hardt for partiet i svært krevende posisjoner, sier Jensen som en forklaring på at de ønsker litt lettere arbeidsbelastning framover.

Formidabel innsats
Tybring-Gjedde vektla hvor tøft det har vært å ha vervet som leder av Oslo Frp, da han mandag varslet sin avgang. Han blir sittende til fylkesårsmøtet 15. februar. Da er det på tide at noen andre «tar over stafettpinnen og kjører løpet videre», ifølge Tybring-Gjedde.

- Han har gjort en formidabel innsats for partiet. Jeg respekterer den beslutningen han har tatt, sier Jensen.

Christian Tybring-Gjedde har siden 2010 vært fylkesleder i Oslo Frp. Han har sittet på Stortinget siden 2005 og er medlem av utenriks- og forsvarskomiteen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Hommedal, Marit

- Tybring-Gjedde detroniserer seg selv
Valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen (UiB) mener dette minner om da Carl I. Hagen trakk seg som eldregeneral da han ikke fikk plass i nobelkomiteen:

- Den personlige skuffelsen Tybring-Gjedde føler på, er tydelig. Hvor klokt det er å gi fra seg en posisjon som folk lytter til, som han hatt som leder av Oslo Frp, kan diskuteres. Det virker som han detroniserer seg selv, sier Aarebrot til Nettavisen NA24.

- Skummelt med tanke på kommunevalg
Aarebrot mener Tybring-Gjedde har en «ektefølt irritasjon» - og taler på vegne av de andre han mener gjør gratisarbeid.

- Det skumle med dette, er at ved neste valg - kommunevalget - er det de lokale ildsjelene som er så viktige. Hvis Tybring-Gjedde vinner respons ute i partiorganisasjonen, så er ikke det bra med tanke på valgresultatet, bemerker han.

- Ikke kaliber til å bli statsråd
- Hvordan anser du hans mulighet for å komme sterkere tilbake?

- Det kan bli vanskelig, når Siv Jensen går ut og motsier ham og også kommer fra Oslo. Jeg mener heller ikke at han har kaliber til å sitte i regjering, han er ikke dyktig nok. Det er nå min mening, sier Aarebrot til NA24.

(NTB/Nettavisen NA24)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.