NA24.no

- Jeg får et ærlig svar når du slutter som statsminister?

Foto: Åserud, Lise (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- Da kan jeg reflektere mer over disse tingene, sier Jens Stoltenberg til NA24.

Da streiken i staten sto på som verst, gikk tidligere LO-leder Yngve Hågensen ut og mente at streiken var lite lur.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

- Dette hadde aldri skjedd i min tid, sa Hågensen til NA24, i et eksklusivt intervju.

LES HELE HÅGENSENS STREIKEREFS HER:

- Mest opptatt av media

- Jeg tror at folk flest har fornuftige standpunkter og aksepterer en verden rundt seg, men Folkestad og Johannessen har vist dårlige evner til det, det må jeg si.

- De er mer opptatt av forholdet til media, enn forholdet til motpart og meglingsinstitusjon.

Yngve Hågensen siktet til Unio-lederne Anders Folkstad og Arne Johannessen.

- Yngve Hågensen er en mann jeg har stor respekt for, og når han taler, må man lytte, sa Johannessen til NA24.

- Konfilkt og dårlig dialog
Jens Stoltenberg kaller i august inn partene i lønnsoppgjøret for å drøfte hva det var som skjedde i år. Målet er å finne ut om ting kunne blitt gjort annerledes.

- Yngve Hågensen sier at streiken i statlig sektor ikke ville skjedd i hans tid, og at streiken var feil. Er du enig med ham?

- Jeg vil være veldig varsom med å karakterisere den streiken, fordi det bare kan skape mer konflikt og dårlig dialog i ettertid. Jeg er mer opptatt av få til en god dialog med partene, sier Stoltenberg til NA24.

- Så du er enig med Yngve?

- Jeg er ikke i den situasjonen at jeg er en observatør, men jeg er en aktør, fortsetter han.

- Så jeg får et ærlig svar når du slutter som statsminister?

- Da kan jeg reflektere mer over disse tingene. Det jeg sier, er at vi har fått en god lønnsvekst, og vi fikk et resultat som er fullt forsvarlig, sier Stoltenberg.

Yngve Hågensen lettet lørdag, for første gang i «Det Store Intervjuet» med Nettavisen, på sløret om maktkampen mellom Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg, da landsmoderen Gro Harlem Brundtland gikk av som partileder.

LES HELE HÅGENSEN-INTERVJUET HER : - Valla har psykopatiske trekk

- Ønsker invitten velkommen

Både LO og NHO ønsker statsministerens invitasjon i august velkommen. Begge parter mener helt klart at lønnsoppgjøret i år kunne ha blitt håndtert bedre.

- I år fikk vi en konflikt der det kanskje ikke var mest sannsynlig at vi skulle få det. Men det ble altså konflikt i staten, med en følgekonflikt i kommunene fordi det ikke ble vist vilje til forhandlinger fra arbeidsgiver, sier LO leder Roar Flåthen til NA24.

- Årets lønnsoppgjør viser at det er et klart behov for å se på hvordan oppgjøret i offentlig sektor gjennomføres. Derfor hilser vi statsministerens invitt velkommen, sier Svein Oppegaard, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO til NA24.

- Et viktig punkt for oss, vil være å se på hvordan systemet i dag i større grad enn i dag kan bidra til å ansvarliggjøre partene, sier Oppegaard videre.

- Streiken burde vært unngått

LO-leder Flåthen fremhever retten til å streike uavhengig av hvem som sitter i regjeringen.

- Jeg har heller ikke lagt skjul på overfor regjeringen at jeg mener streiken i staten kunne vært unngått. Det var noe som gikk som det ikke skulle. Hva som gikk galt vil være et naturlig tema når statsministeren inviterer til møte, fortsetter LO lederen.

- På møtet kommer vi til å gjenta LOs klare budskap om at frontfaget som modell står seg. Frontfaget er vårt viktigste verktøy for å samordne lønnsdannelsen, avslutter Flåthen.

Oljen presser lønningene

NHO støtter at man skal holde fast ved den norske frontfagmodellen, at den konkurranseutsatte industrien setter rammene for lønnsoppgjøret.

- Det er de realøkonomiske forhold som legger grunnlaget for den langsiktige lønnsveksten i Norge. Frontfagmodellen skaper færrest problemer, men krever godt skjønn og smidighet fra partene, sier Oppegaard.

- Den særskilte utfordringen vi har med topartsøkonomien, er at den petroleumsbaserte delen vokser raskere enn det øvrige næringsliv, fortsetter NHO-direktøren.

Den økonomiske situasjonen i år gjør det derfor krevende å forutse hva lønnsveksten faktisk vil bli når de lokale oppgjørene er ferdig.

- Dette har i år bidratt til å skape usikkerhet om hvilke rammer som oppgjørene etter frontfaget faktisk skulle forholde seg til, sier Oppegaard.

- Man må skille diskusjonen om frontfaget fra den måten lønnsoppgjøret i stat og kommune faktisk håndteres, avslutter Oppegaard.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere